28. maj 2020.28. maj 2020.
Atraktivno za profesiju, zanimljivo za hobi
POČELA OBUKA ZA RAD NA 3D ŠTAMPAČU ZA NEZAPOSLENE

Atraktivno za profesiju, zanimljivo za hobi

Osnovna obuka za rad na 3D štampaču druga je obuka za profesionalno osposobljavanje nezaposlenih koju realizuje Savet za zapošljavanje Grada Šapca kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Organizuje se od utorka u Trening centru na Letnjikovcu, a svih šest predviđenih obuka sprovode se sa Centrom za stručno usavršavanje.
Obuku pohađaju četiri polaznika. Pored toga što treba da im omogući veće šanse za pronalaženje posla, poznavanje rada na 3D štampaču može se iskoristiti i na druge kreativne načine.
-Moj hobi je maketarstvo, a zanimanje u toj sferi su mi istorijske minijature. Primetio sam da na tržištu minijatura u skali razmera 1:72 i 1:32 retke su figure iz srpske istorije. Smatram da ću, ako završim ovu obuku, možda moći da ispunim svoj san i napravim neke minijature pomoću 3D štampača, kaže Predrag Popović iz Šapca, tehnolog farmacije, koji je bez posla već 10 godina.
Obuka traje 40 časova i sprovodi se na Ultimejker 3 3D štampaču, profesionalnom stonom štampaču visoke rezolucije.
-Polaznici će se tokom nastave upoznati sa hardverskom strukturom i softverskom pripremom za 3D štampu. Modeli će se izrađivati od različitih materijala i biće vrlo zanimljivo videti kako se ponašaju različiti materijali u 3D štampi. Radićemo modele koji se mogu koristiti u medicini, protetici, stomatologiji i svemu onome gde se danas 3D tehnologija koristi, naveo je Milan Savić, predavač na obuci.
Grad je za obuke opredelio pet miliona dinara. Prethodna obuka završena je pre desetak dana u CSU kada je osam polaznika osposobljeno za osnovni rad na računaru.
-Svaka obuka se planira u dogovoru sa privrednicima sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu preko Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj. Grad je za obuke za ovu godinu izdvojio pet miliona dinara i očekujemo da se više od 100 nezaposlenih lica dokvalifikuje i sebi stvori veću mogućnost za pronalaženje posla, navela je Violeta Šestić, član Saveta za zapošljavanje.
Jelena Milošević, član lokalnog Saveta za zapošljavanje, izrazila je zadovoljstvo što Trening centar intenzivno živi i što se u njemu sprovode programi i mere Saveta za zapošljavanje i Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.
-Još jedna grupa polaznika steći će nova znanja i veštine koji će im pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada. Ovde dolazi do izražaja i značaj celoživotnog učenja i sticanja prekvalifikacija i dokvalifikacija. Potražnja za osposobljenim stručnjacima za rad na 3D štampačima u savremenom dobu je izuzetno velika, navela je Jelena Milošević.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa