28. maj 2020.28. maj 2020.
Pomoć poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup novčanim sredstvima

Podsticaj i podrška za proizvođače

Finansijska pomoć u skladu sa Uredbom o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled pandemije izazvane virusom korona. Olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima, sa subveniconisanom kamatnom stopom, prijava do 1. novembra
Kako bi ublažila posledice pandemije na poljoprivrednu proizvodnju i pomogla proizvođačima Vlada Republike Srbije sredinom aprila donela je Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, kao i Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima. Preko Uprave za agrarna plaćanja proizvođačima je na raspolaganju 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize izazvane virusom korona.
Značaj deo sredstava je već uplaćen na račun poljoprivrednika, a kreditni fond sa subvencionisanom kamatnom stopom za zainteresovane koji ispunjavaju uslove dostupan je do prvog novembra tekuće godine. O olakšicama, podršci resornog Ministarstva i pomenutim uredbama za „Glas Podrinja“ govori direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.
-Uredba je pokrila tri najugroženija sektora (uzgajivače povrća u zaštićenom prostoru, pčelare starije od 70 godina i prerađivače mleka). Ove grupe su izabrane, jer proizvođači povrća nisu mogli svoje proizvode da plasiraju na pijacama što je značajno uticalo na njihove prihode; pčelari zbog starosnog ograničenja nisu mogli da obilaze svoje košnice, a mali proizvođači mleka nisu bili u mogućnosti da mleko dopreme do kupaca - ističe Biljana Petrović, i napominje da su poljoprivrednici na osnovu prijavljene setvene strukture, ili prijavljenog stočnog fonda dobili sredstva.
-Za poljoprivrednike je važno da znaju da je na osnovu upisanih površina u setvenoj strukturi, ili stočnog fonda u Upravi za trezor urađen presek stanja na dan donošenja Uredbe, te je na osnovu tih podataka vršena dodela sredstava. Ukoliko postoji neka nedoumica, ili greška poljoprivrednici mogu da se jave na našu imejl adresu kako bismo utvrdili neslaganje u podacima. Molba je i za sve one koji su menjali bankovne račune da se jave kako bi novac bio uplaćen na odgovarajući račun. Naravno, ako na sredstva imaju pravo prema važećoj Uredbi - pojašnjava Biljana i dodaje da su sredstva za opredeljena povrtarsku proizvodnju uplaćena na račun oko 10.000 gazdinstava, dok je 7.000 pčelara ostvarilo pravo na finansijsku podršku.

Uredba o jednokratnoj pomoći
Uz jednokratnu pomoć kroz navedenu uredbu za pomenute tri najosetljivije kategorije poljoprivrednika na čiju proizvodnju i plasman dobara je pandemija najviše uticala, Ministarstvo je predvidelo i novčana sredstva za subvencionisanje kamatne stope kredita.
-Kovid uredba je pomogla da se promovišu krediti koje Ministarstvo nudi godinama unazad, uz subvencionisanu kamatnu stopu. Olakšica je sada data za kredite sa namenom nabavke repromaterijala, obrtnih sredstava i likvidnost sa kamatnom stopom od jedan odsto i rokom otplate do 36 meseci i grejs periodom od 12 meseci. Do sada su postojale različite odredbe koje su poljoprivrednici ispunjavali, i kamatna stopa je iznosila, jedan, ili tri odsto, a sada je za sve jedan. Poljoprivrednici mogu u svojoj banci podneti zahtev za kredit do 3.000.000 miliona dinara za likvidnost, i nije potrebno da za to dostave dokaz. Naravno, treba pomenuti da svaka banka kontroliše na koji način se sredstva ulažu i da li je investicija opravdana. Upravi za agrarna plaćanja banka dostavlja zahtev za subvencionisanje kamatne stope. Takođe, poljoprivrednici mogu da dobiju sredstva putem kredita do 6.000.000 miliona za nabavku repromaterijala, drugih obrtnih sredstava i tada su dužni da banci dostave profakturu, ili ugovor o kupoprodaji, ukoliko kupuju životinje. Kamatna stopa od jedan odsto je nešto što bi trebalo da iskoriste, ali u skladu sa svojim mogućnostima, dogovoru sa bankom. Dinamika, rok otplate je nešto na šta treba da obrate pažnju. Planirano je da ovakav vid pomoći traje do 1. novembra, ili utroška sredstava, a ima ih sasvim dovoljno za se zainteresovane.

Program subvencija
Uredbe i pravilnici na osnovu kojih se sprovodi program subvencija su koncipirani tako da nude poljoprivrednicima više mogućnosti, a jedna od njih je nabavka nove mehanizacije kako bi unapredili svoju proizvodnju.
-Poljoprivrednik treba da ima u vidu da ima pravo na povraćaj od 50 odsto, ukoliko je kupovina u okviru prihvatljivih investicija i ukoliko podnese zahtev na trenutno otvoreni javni poziv za nabavku mehanizacije u biljnoj proizvodnji. Uz to za nabavku iste mehanizacije može da podigne i subvencionisani kredit u nekoj od devet banaka sa kojima Ministarstvo trenutno ima potpisane ugovore. Ovi krediti predstavljaju posebnost zbog uslova, niske kamatne stope.
Najčešće nedoumice sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači u Srbiji kada govorimo o subvencijama, ali i drugim vidovima finansijske podrške Ministarstva je neadekvatno poznavanje regulative, odnosno mogućnosti, ističe direktorka UAP-a.
-Trenutno najveći nedostatak je realno povezivanje mogućnosti i informisanost naših proizvođača. Svako ko ispunjava uslov kreditiranja može da dobije sredstva za kupovinu visoko steonih junica sa rokom otplate od 24 meseca. Poljoprivrednik ima pravo na povraćaj od 55 do 60 odsto. Svake godine može da koristi subvencije određene stoku, do 25.000 po grlu. Tokom rada primetili smo da tu meru ne koriste u punom potencijalu. Mali poljoprivrednici imaju znatno manje informacija, nego veći proizvođači, i ređe nam se obraćaju za dodatne informacije.
Planiranje i projekcija odnosa ulaganja i dobiti može biti presudan faktor prilikom odabira sredstava i namene.
-Suština je da poljoprivrednik zna zbog čega želi sredstva, gde planira da ih uloži. Treba da vode računa o dinamici otplate, ne samo sada, nego i u budućnosti. Informisanost je ključ svega. Ministarstvo je subvencijama pokrilo veći deo svakog sektora od biljne proizvodnje, preko prerade do objekata, a na poljoprivrednicima je da se dobro informišu u svemu.

U narednom periodu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, planira niz podsticajnih mera kako bi unapredilo i pomoglo razvoj poljoprivrednih proizvoda.
-U okviru mera podrške iz nacionalnog budžeta od 1. do 15. juna mogu da podnesu zahtev za nabavku mehanizacije u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji, za sve ono što su kupili od 1. januara 2020. Otvoren je i konkurs za nabavku traktora domaće proizvodnje. Korisnici koji imaju veći obim proizvodnje prema utvrđenim parametrima pripadaju IPARD merama. Objavljena je rang lista za četvrti i peti javni poziv kada je pitanju IPARD, a dobili smo akreditaciju za meru sedam. U pitanju je ruralni turizam. Za sve što zanima naše poljoprivrednike, mogu nas kontaktirati putem telefona, ili elektronskim putem, a svakako je naša imejl adresa dostupna za sve.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa