28. maj 2020.28. maj 2020.
ULAGANjA U VODOSNABDEVANjE,  ELEKTRO MREŽU, UREĐENjE VODOTOKOVA
BEZ PREKIDA RADOVA I TOKOM TRAJANjA VANREDNOG STANjA

ULAGANjA U VODOSNABDEVANjE, ELEKTRO MREŽU, UREĐENjE VODOTOKOVA

Građevinska sezona u koceljevačkoj opštini uveliko traje. Radovi nisu prekidani ni za vreme trajanja vanrednog stanja a među najznačajnijim investicijama je ona u oblasti vodosnabdevanja. Bunar, koji je u prethodnom periodu izbušen, ovih dana je na testiranju i takozvanom ispiranju kako bi uzorci vode mogli biti poslati na analizu.
Takođe, završena je i javna nabavka za izgradnju rezervoara, novog cevovoda i prečistača. Ukupna ulaganja u ovu oblast iznosiće oko 80 miliona dinara.
–Što se samog bunara tiče, sve je povezano, priključeno, ali mora da prođe taj period ispiranja da bi uzorci vode mogli da se šalju na analizu u Zavod za javno zdravlje i na osnovu željenih rezultata dolazimo u priliku da ga priključimo u sistem i stavimo u funkciju. Rezervoar za skladištenje je kapaciteta gotovo hiljadu kubika i iz njega ide postrojenje za prečišćavanje vode koja će se dalje plasirati u sistem i stizati do potrošača. Izgradiće se nov cevovod od rezervoara u Svileuvi do onog već postojećeg, kapaciteta do 750 metara kubnih, koji se nalazi na magistralnom putu Šabac-Valjevo. Početak tih radova očekujemo ovih dana- izjavio je predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.
On je ocenio da je reč o veoma važnoj investiciji za sve korisnike pijaće vode, kako za građane tako i za privredu. Očekuje se da će tokom leta rezervoar biti stavljen u funkciju i na taj način bi bili prevaziđeni problemi prouzrokovani nedovoljnim kapacitetom vodosistema koji su se javljali tokom letnjih meseci. Nadležni smatraju da će nova ulaganja pružiti sigurnost, kontinuirano snabdevanje i stabilnost sistema jer je vodosnabdevanje jedan od prioriteta.

MODERNIZACIJA MREŽE
Ovih dana intenzivno se radi i na unapređenju i rekonstrukciji elektromreže jer je u toku zamena stubova i kablova. U Zukvama su radovi već završeni a tokom ove nedelje i Družetić će dobiti nove, betonske bandere umesto starih, drvenih. Rekonstrukcija niskonaponske mreže očekuje i korisnike u Malom Bošnjaku.
–Time ćemo najvećim delom zatvoriti celokupan sistem što se tiče elektromreže, odnosno niskog napona na teritoriji naše opštine gde nećemo imati više starih, drvenih bandera, već samo betonskih sa samonosećim kablom. Time ćemo obezbediti jedan stabilan napon i kontinuirano snabdevanje električnom energijom. U Zukvama i Družetiću smo imali problema, posebno tokom proleća i leta, kada imamo jače udare iznenadnih vetrova koji prouzrokuju kvarove i višečasovne prekide u snabdevanju strujom. Sa ovim radovima to prevazilazimo- rekao je Ilinčić i dodao da je jedna od najznačajnijih investicija koja će biti realizovana u ovoj oblasti izgradnja trafoa 110/20 kilovolti za koceljevačku teritoriju.

ZAŠTITA OD BUJIČNIH POPLAVA
Prekida radova nije bilo ni na pritokama Tamnave koje su se prošle godine, prilikom obilnih padavina u junu mesecu, izlivale i plavile delove Koceljeve. Uređenje Rasnice uveliko traje a otpočeli su i radovi na uređenju Sumijevca, Lukića potoka i Lukinca.
–Ušli smo u pronalaženje najboljeg rešenja i shvatili da se moraju izvesti opsežni radovi na svim ovim vodotocima da bismo u potpunosti zaštitili naselje od plavljenja ovih sekundarnih pritoka koje se ulivaju u Tamnavu. To podrazumeva proširivanje proticajnih profila, sečenje rastinja, izgradnju pregrada i betoniranje same Rasnice kao i oblaganje kosina kamenom- objasnio je predsednik koceljevačke opštine koja, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i državnom budžetu, u ovu investiciju ulaže preko milion evra.

REKONSTRUKCIJA ZELENE PIJACE I IZGRADNjA VRTIĆA
Prošle nedelje gosti opštine Koceljeva bili su predstavnici UNDP i tom prilikom razgovaralo se o uređenju, odnosno rekonstrukciji zelene pijace. Kako je istakao predsednik ove opštine Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je prepoznalo značaj ovog projekta za izgradnju nove zelene pijace u Koceljevi.
– Sada ulazimo u fazu projektovanja, mada smo idejno rešenje pijace već uradili. Ali, sada ćemo pristupiti izradi izvođačkog projekta za zelenu pijacu tako da je i to jedna od investicija koja nas očekuje u ovoj i narednoj godini- poručio je Ilinčić i najavio i nastavak aktivnosti na proširenju i izgradnji vrtića.
Projekat je u završnoj fazi a u ovoj lokalnoj samoupravi očekuju da će kompletna projektna dokumentacija biti završena početkom juna te će sve biti spremno za sledeću fazu.
Pokazalo se da su postojeći kapaciteti nedovoljni da odgovore na zahteve svih zainteresovanih roditelja koji žele da svoju decu upišu u obdanište pa je stoga ova investicija od izuzetne važnosti za građane Koceljeve.

ŠKOLE I DVORIŠTA U NOVOM RUHU
U poslednjih nekoliko godina značajna sredstva su uložena u rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata. Tokom epidemije nisu prestajali ni radovi na izgradnji fiskulturnih sala u Kamenici i Donjem Crniljevu. Prema rečima prvog čoveka ove opštine u Kamenici je preostalo postavljanje poda u sali dok su dvorište, školske zgrade i pomoćni objekti u potpunosti rekonstruisani.
–I u sali je sve gotovo osim postavljanja poda i očekujemo da će to biti gotovo u junu kada očekujemo i okončanje radova na sali u Donjem Crniljevu. To je već sve u poodmakloj fazi. Već je završeno 90 odsto radova i ostali su samo unutrašnji u samom objektu- istakao je Ilinčić i najavio da će u toku ove nedelje biti asfaltiran školski teren u Svileuvi i uređen prostor oko škole.
Škola je renovirana u ranijem periodu ali je prostor oko nje bilo neophodno urediti i obezbediti najbolje moguće uslove za đake u koceljevačkom selu u kojem je učitelj bio književnik Janko Veselinović i u kojem su nastajale njegove prve pripovetke.
–Osim toga, u narednom periodu očekuje nas i izbor izvođača za rekonstrukciju škole u Batalagama, koja je u veoma lošem stanju, a nakon toga ostaje nam još jedna koju je potrebno u potpunosti rekonstruisati i renovirati, a to je zgrada u Družetiću. Sa završetkom te dve škole mi ćemo obaviti celokupan posao što se tiče renoviranja svih školskih objekata na području naše opštine- rekao je Ilinčić.

V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa