28. maj 2020.28. maj 2020.
Odlični rezultati
I Z V E Š T A J sa Treće sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga

Odlični rezultati

Sednici Saveta prisustvovali: Vladan Krasavac , načelnik Mačvanskog upravnog okruga, dr Igor Dragićević pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac, Zoran Jevđenić, načelnik Policijske uprave Šabac, predsednici opština i predstavnici gradova i opština Mačvanskog upravnog okruga. Sednici nije prisustvovao predstavnik grada Šapca.
Tema sednice je bila :”Aktivnost Mačvanskog upravnog okruga u vreme vanrednog stanja, saradnja sa Zavodom za javno zdravlje Šabac i Policijskom upravom Šabac u sprovođenju mera Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije”.
Pozdravljajući učesnike treće sednice Saveta, načelnik Vladan Krasavac je prisutne podasetio da je vanredno stanje u Republici Srbiji proglašeno 15. marta 2020. godine,a ukinuto 07. maja 2020. godine.
-Ceo svet, država Srbija i naš Upravni okrug vodili su veliku bitku sa epidemijom,koja još uvek traje. Zbog nepoznavanja same prirode virusa, ali i suočavanje svih nas sa nepoznatim problemom,početak borbe protiv virusa i epidemije je bio dosta težak. Vremenom se u ovoj borbi sve više napredovalo. Vlada Srbije i Krizni štab su u kratkom roku doneli neophodne mere u cilju zaštite života i zdravlja stanovništva,koje su lokalne samouprave dalje sprovodil, uz mere koje su same donosile u skladu sa specifičnostima svoje sredine- istakao je Krasavac.
Načelnik Vladan Krasavac je ukratko sumirao aktivnosti Okružnog štaba tokom trajanja vanrednog stanja. To su bili svakodnevni kontakti sa Republičkim štabom i štabovima u lokalnim samoupravama,učešće u radu sednica štaba, pomoć lokalnim samoupravama u sprovođenju mera Kriznog štaba, obilazak graničnih prelaza na području Upravnog okruga,saradnja sa Upravom granične policije i republičkom sanitarnom inspekcijom. Treba pomenuti i saradnju sa Vojskom Srbije koja je angažovana u obezbeđenju Opšte bolnice,gerontoloških centara, Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac,Centra za azil u Banji Koviljači, gde su bili smešteni migranti. Pružana je pomoć lokalnim samoupravama u obezbeđenju medicinske i zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.Tokom trajanja vanrednog stanja dogodila su se i dva požara na lokalnim deponijama u Vladimircima i Koceljevi, koji su uz pomoć mehanizacije Vojske, vatrogasaca i komunalnih preduzeća sanirana.
Posebno je istakao problem poljoprivrednika u Mačvi, vezano za prelazak preko graničnog prelaza Pavlovića most, u Republiku Srpsku kako bi obavili setvene radove na svojim njivama, koje se nalaze na levoj obali reke Drine.
O svim aktivnostima građani su blagovremeno obaveštavani posredstvom medija kojima se ovom prilikom zahvalioe na odličnoj saradnji.
Na kraju je apelovao na sve prisutne da se i nadalje primenjuju mere Kriznog štaba ,kako bi se što pre izborili sa epidemijom.

ZZJZ ključna ustanova
Dr Igor Dragićević,zamenik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac, je naveo da je Zavod za javno zdravlje Šabac bio ključna ustanova u vreme epidemije u pogledu svih aktivnsti koje su sprovođene.
-Iskustva koja su tokom vanrednog stanja primenjivana, stečena su u prethodnim godinama, kada smo se borili sa poplavama. Preventivne mere sprovođene su mnogo pre njihovog uvođenja od strane Kriznog štaba i rezultati nisu izostali. Veliku zahvalnost se duguje svim državnim organima, posebno MUP-u koji je uvek brzo reagovao. Brzina izdvajanja oboleleih lica od zdrave populacije, njihov striktan nadzor i što brže testiranje ključ su u uspešnoj borbi protiv epidemije. Veterinarski specijalistički institut Šabac izneo je veliki teret radeći analize uzoraka, a rezultati su dobijani istog dana,čime se doprinelo brzoj reakciji u sprečavanju širenja zaraze. Zaključno sa 21. majem pod nadzorom je 518 lica, na teritoriji Okruga taj broj je 2628 lica, broj pozitivnih je 135, a ukupan broj uzoraka koji je od početka epidemije uzet na području Okruga iznosi 4329- izjavio je Dragićević.
Prema validnim podacima,broj novoobolelih na 100.000 stanovnika na nivou Republike Srbije je 155,1, dok je taj broj u Mačvanskom upravnom okrugu 47. Ovo su značajno bolji podaci u odnosu na nacionalni nivo. Zoran Jevđenić,načelnik Policijske uprave Šabac, naveo je da su svaka policijska uprava i svaki pripadnik dali svoj doprinos u borbi protiv epidemije, a uloženi trud je deo svakodnevih aktivnosti koje zaposleni sprovode. Represivne mere su preduzete prema malom broju lica, u odnosu na ukupan broj populacije na području Mačvanskog upravnog okruga,što znači da su se građani disciplinovano ponašali i shatili ozbiljnost situacije u kojoj se svi mi nalazimo. Pet zaposlenih u Policijskoj upravi Šabac je zaraženo virusom Korona i oni su medicinski zbrinuti. Zaštitne opreme za sve zaposlene je bilo dovoljno, jer su MUP i lokalne samouprave pomogli da svi oni imaju potrebnu zaštitu. Ovom prilikom se zahvalio lokalnim samoupravama na brizi koju su pokazali prema pripadnicima Policijske uprave.

Predstavnici lokalnih samouprava
Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik, ističe da je pored sitnih propusta sistem u celini funkcionisao dobro i to treba javno istaći i pohvaliti. Svi državni organi su zajednički delovali u borbi protiv virusa, koji je do sada bio nepoznat. Građani su dali doprinos svojom disciplinom i odgovornim ponašanjem.
Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, pozdravljajući sve prisutne,ističe da se radilo onako kako je zdravstvena stuka predložila, a Vlada Republike Srbije podržala. Zaraženih građana na području opštine nije bilo. Zahvaljuje se svima na odgovornosti i disciplini koju su tokom vanrednog stanja pokazali. Policijski službenici su savesno i odgovorno postupali,posebno prema poljoprivrednicima, koji su u vreme policijskog časa morali da obrađuju svoje njive i odlaze u Republiku Srpsku preko graničnog prelaza,kako bi na levoj obali reke Drine obavili poljoprivredne radove.
Vesna Marjanović, zamenik predsednika opštine Krupanj, je obavestila prisutne da je u opštini Krupanj bilo sedam slučajeva zaraženih virusom Korona i i dva smrtna slučaja. Mere su sprovođene u potpunosti, a saradnja između državnih organa bila je na zavidnom nivou. Građani su bili disciplinovani i odgovorni u poštovanju mera.
Dušan Ilinčić,predsednik opštine Koceljeva, navodi da je najveći teret tokom vanrednog stanja i epidemije podneo Zavod za javno zdravlje Šabac, požrtvovanim radom i stručnošću malog broja zaposlenih. Uvek su imali razumevanje i strpljenje za lokalne samouprave koje su im se obraćale po različitim pitanjima. Policija je radila maksimalno odgovorno.Rukovodioci u institucijama su svojim primerom pokazivali kako se postupa ,što su zaposleni prihvatali. Milovan Kovačević, predsednik opštine Ljubovija, izražava zahvalnost svim saradnicima, Vladanu Krasavcu,načelniku Mačvanskog upravnog okruga, Zavodu za javno zdravlje Šabac, Policijskoj upravi, koji su zajednički delovali i sarađivali u vreme trajanja i vanrednog stanja i epidemije. Sve službe su funkcionisale dobro.Bilo je sitnih problema,a stečeno je značajno iskustvo.
Milorad Milinković, predsednik opštine Vladimirci, ističe dobru saradnju sa svim nadležnim organima,policijom, načelnikom Mačvanskog upravnog okruga, Zavodom za javno zdravlje Šabac. Posebno naglašava veliko angažovanje načelnika Vladana Krasavca prilikom saniranja požara na lokalnoj deponiji, koji je trajao sedam dana i koji je lokalizovan uz pomoć mehanizacije vojske i vatrogasne jedinice. Privredni subjekti su u vreme vanrednog stanja finansjiski pomogli donacijama koje su korišćene za najsiromašnije žitelje i penzionere, a EPS je donirao preko dva miliona dinara za digitalizaciju rengen aparata, koji je bio van upotrebe više od deset godina. Veliku opasnost su predstavljali povratnici, njih oko 2000. Evidentirano je 10 pozitivnih slučajeva, a jedno lice je preminulo. Fabrika Prodžeti, koja zapošljava 400 radnika i dobija sirovinu iz Italije, tokom vanrednog stanja je obustavila rad.
Dejan Stalović,gradski menadžer u gradu Loznica, kao zamenik komandanta Gradskog štaba zahvaljuje se saradnicima iz zdravstvenog sistema, Policijskoj stanici Loznica koja je sjajno obavljala zadatke /u jednom trenutku je bilo čak 4000 lica pod nadzorom/, načelniku Vladanu Krasavcu. Broj zaraženih od 38 ljudi je mali u odnosu na broj stanovnika koji živi u Loznici. Od prvog dana Loznica je otvorila kol centar, angažovani su volonteri, jednom sedmično je rađena dezinfekcija svih institucija o trošku grada i resursima grada, vodovod je otpočeo proizvodnju natrijum hipohlorita,koji je dalje distribuiran privrednim subjektima,zaštitna oprema je obezbeđena i distribuirana velikom broju korisnika po potrebama koje su iskazali Kriznom štabu, građanima je podeljeno 13 hiljada paketa pomoći uz koje je deljena i zaštitna oprema. Mišljenja je da su sve lokalne samouprave i Mačvanski upravni okrug u celini prilično dobro reagovali u ovoj situaciji.
Zaključujući treću sednicu Saveta načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac sa ponosom je istakao da je na nivou ovog Upravnog okruga mali broj oboleleih i preminulih lica u odnosu na broj stanovnika, što je posledica kvalitetnog rada svih organa i institucija,njihova saradnja i koordinacija sa državnim organima i disciplinovano i odgovorno ponašanje građana koji su striktno poštovali naložene mere.
Na samom kraju sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga, načelnik Vladan Krasavac je uručio zahvalnice komandantima gradskih i opštinskih štabova lokalnih samouprava za uspešnu saradnju u vreme vanrednog stanja i epidemije COVID-19.
Zahvalio se učesnicima sednice na informacijama koje su prezentovali i članovima Saveta Upravnog okruga na diskusiji koja je bila sadržajna.

ZAKLjUČAK SA SEDNICE SAVETA
Sve lokalne samouoprave u Mačvanskom upravnom okrugu su u najvećoj meri ispoštovale odluke koje su u cilju zaštite života i zdravlja građana i sprečavanja širenja epidemije COVID-19 donete od strane nadležnih državnih organa.
Saradnja i koordinacija organa i institucija na području Mačvanskog upravnog okruga bila je na izuzetno visokom nivou.
Stanovništvo Mačvanskog upravnog okruga je u visokom procentu disciplinovano i odgovorno postupalo i sprovodilo naložene mere.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa