28. maj 2020.28. maj 2020.
Dan mladosti
(Pod)sećanje na 25. maj

Dan mladosti

Bila je to posebna čast, za omladinca, za roditelje. Pred TV kamerama, ispred više miliona očiju Jugoslovena, na terenu okruženom desetinama hiljada posetilaca nastupaće jedna mladost. Plan je poznat, uvežban do najsitnijih detalja, ali trema, ta trema čini svoje, može se desiti greška. Trenutak je stigao...
Jedan mladi čovek biće na travnatoj podlozi stadiona JNA, gledaće ga pune tribine, pratiti ga kamere, ali nije on fudbaler, on je izabrani omladinac za priredbu povodom 25. maja, Dana mladosti. Uvek na stadionu armije SFR Jugoslavije, u glavnom gradu, kroz program priredbe i kombinaciju tradicionalnih segmenata i novih formi iskazivanja jedinstva naroda i narodnosti bivše nam države, demonstrirana je ljubav prema ondašnjoj otadžbini/domovini i njenom vođi, doživotnom predsedniku.... fanfare najavljuju najvažniji trenutak, sve oči su uprte u centralnu ložu, a tamo se pojavljuje, maršal u beloj uniformi, maše svima, a aplauz se prolama sa svih delova stadiona. Jedan glas uzvikuje: „Za koga?!?!?!“, odgovor hiljada grla „Za Tita, URA, URA, URA!!!“. Do svečane lože, u rukama jedne devojke ili momka, putuje štafeta. Simbol mladosti i ljubavi prošao je put kroz sve delove velike države do Beograda, do vrha gde je kraj njene staze svakog 25. maja. Sledi svečana priredba, ko nije na stadionu, može je pratiti na malim ekranima...

U čast...
U Jugoslaviji, 25. maj, obeležavao se od 1945. najpre kao rođendan predsednika Josipa Broza Tita, a od 1957. kao Dan mladosti, odnosno dan posvećen svim mladima od Vardara do Triglava. Praznik je preimenovan na lični zahtev Broza koji je isticao da je „narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije, nesrećan“ i zato njegov rođendan treba da bude i dan posvećen mladim naraštajima koji grade i čuvaju novu državu.
Simbol 25. maja bila je štafeta. Prvi put je korišćena ubrzo posle oslobođenja, na inicijativu omladine Kragujevca, kada je nazvana „Titova štafeta“. U prvom nošenju učestvovalo je 12.500 omladinaca koji su pretrčali 9.000 kilometara kako bi predali devet štafetnih palica i „Plavu knjigu“ ispunjenu potpisima 15.000 mladih iz Šumadije. Sve dok je pomenuti dan bio „samo“ rođendan vođe nacije, štafete su mu uručivane pred rezidencijom u Beogradu, a od 1957. Samo je jedna. Umesto u Belom dvoru, primopredaja je organizovana na armijskom stadionu. Svake godine od ustanovljenja Dana mladost štafeta je drugačije dizajnirana i nosila je poruke omladinki i omladinaca „za voljenog predsednika“. Svi činioci federacije su imali svoj deo u svečanoj priredbi, tražeći način da kroz kulturno umetnički program iskažu i specifičnosti i naklonost ka zajedništvu Jugoslavije, podražavajući „bratstvo i jedinstvo“.
Posle smrti Josipa Broza, Dan mladosti, više je atmosferom i programom ličio na dan sećanja na preminulog lidera. Umesto vernosti liku, prezentovana je odanost delu i putu koji je trasirao, i tako sve do 1987. kada je poslednji put organizovana svečanost, već zasenjena skandalom.

Nova i poslednja štafeta
Ljubljanski atelje „Novi kolektivizam“ je te godine preuredio nemački nacistički plakat „Treći rajh“ Riharda Klajna kao onaj koji će pratiti štafetu, dok je i sam predmet pretrpeo značajne izmene u odnosu na prethodne. Nova štafeta je bila od pleksiglasa, sa vidljivim crvenim tačkama kao prikazom osam kapi krvi u kojima su mnogi videli najavu krvavog nestanka države.
Već 1988. Godine Savez socijalističke omladine Jugoslavije doneo je odluku da otkaže svečanost. Ubrzo su došle krize, i kraj države.
Preispitivanje prošlosti
Kao i prema svim praznicima nekadašnje Jugoslavije, ugao gledanja zavisi od ideoloških stavova, iskustva i godina života. Najmanje se posmatra kao fakat, delom sa velikom nostalgijom i idealizovanjem, ili neskrivenim animozitetom. Iako je od raspada prošlo gotovo tri decenije, sećanje živi u svim nekadašnjim republikama. Različite institucije kulture i udruženja organizuju sve više događaja, projekata, čuvaju fenomenološku nit nekadašnjih praznika, ili svojim delovanjem podstiču mlade da sa vremensko-prostorne distance proniknu u događaje koji su obeležili prošlost naših prostora. Muzej Jugoslavije ovog meseca raspisao je konkurs “Next you štafeta, štafeta nove generacije“, gde zainteresovani učesnici mogu da predlože dizajnersko rešenje štafete mladosti u skladu sa savremenim tokovima.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa