4. jun 2020.4. jun 2020.
Šabac, zeleni grad
NOVI TIM ZA ŠABAC PREDSTAVIO PROGRAME
ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE I URBANOG RAZVOJA GRADA

Šabac, zeleni grad

Ključ je u transformaciji grada u zeleni grad, a postoji ideja i o formiranju trećeg trga na početku Mačvanske ulice u cilju proširenja pešačke zone. U planu je uklanjanje svih divljih deponija na teritoriji grada. Jedna od mera predviđa podizanje medonosnih vrtova kao pomoć pčelarima
Novi tim za Šabac predstavio je programe zaštite životne sredine i urbanog razvoja grada. Prema rečima Jelene Milošević, kandidatkinje Novog tima za gradonačelnicu, građani će biti uključeni u sve aspekte razvoja Šapca.
- Takođe, važno je da radimo i na podsticanju odgovornosti i razvoju ekološke svesti svih sugrađana. Do sada smo aplicirali na mnoge projekte Evropske unije, što je trend koji ćemo nastaviti i u narednom periodu. Smatramo da mnoge benefite u gradu možemo očekivati zahvaljujući sredstvima iz evropskih fondova, istakla je Milošević.
Tim za urbani razvoj planira da uradi generalni urbanistički plan za grad Šabac i sva prigradska naselja. Takođe, postoji plan koji uređuje i seoska naselja.
- Kada je u pitanju urbani razvoj grada, ključ je u transformaciji grada u zeleni grad, a postoji ideja i o formiranju trećeg trga na početku Mačvanske ulice u cilju proširenja pešačke zone. U planu je i unapređenje usluga javnog prevoza, kao i razvoj biciklističke infrastrukture, istakla je Ksenija Lukić, koordinator Novog tima za urbani razvoj.
Jedan od najvećih problema sa kojima se suočava savremeno društvo je briga za životnu sredinu. U Šapcu su preduzete brojne aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite životne sredine, a o budućim planovima govorile su članice Novog tima za zaštitu životne sredine, Maja Đurđić i Olivera Kikanović.
- Tim za zaštitu životne sredine predviđa uklanjanje svih divljih deponija na teritoriji grada. Takođe, u planu je i ozelenjavanje, sađenje topola kojima ćemo odvojiti industrijsku od urbane zone grada, kao i proširenje gasovodne mreže i subvencionisanje grejnih tela sa smanjenom emisijom zagađujućih materija, poručila je Đurđić.
Jedna od mera predviđa pomoć pčelama i pčelarima podizanjem medonosnih vrtova.
- Takođe, ideja je da se formira stručni tim koji će biti sastavljen od pravnog, zdravstvenog i tehničkog sektora koji će se baviti rešavanjem aerozagađenja na teritoriji grada Šapca. Jedna od aktivnosti podrazumeva i nabavku uređaja kojima će se vršiti merenje koncentracije alergenog polena u vazduhu, istakla je Kikanović.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa