4. jun 2020.4. jun 2020.
Za sigurnost i bezbednost
NOVI TIM ZA ŠABAC PREDSTAVIO PROGRAME ZDRAVSTVENE I SOCIJALNE ZAŠTITE

Za sigurnost i bezbednost

Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” jedan je od najboljih u Srbiji kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita i stvaranje preduslova za zdrav život naših sugrađana. Planiramo da otvorimo Savetovalište za odvikavanje od pušenja, kao i Savetovalište za mlade u okviru koga ćemo raditi na edukaciji polno prenosivih bolesti čime ćemo doprineti očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih. Nastavićemo sa karavanima zdravlja, kako bismo zdravstvenu zaštitu učinili dostupnom u ruralnim područjima. U narednom periodu značajno ćemo proširiti kapacitete pomoći u kući da bismo izašli u susret najstarijim i bolesnim sugrađanima. Ličnog pratioca dobiće sva deca kojima je potrebna ta usluga
Protekle srede, Novi tim za Šabac predstavio je programe zdravstvene i socijalne zaštite. Govorili su koordinatori Novog Tima za zdravstvo dr Jasmina Stanković i dr Jovan Ćirić i koordinatori Novog Tima za socijalnu zaštitu Dragana Milosavljević i Vladimir Brković, kao i Jelena Milošević, kandidatkinja Novog Tima za gradonačelnicu Šapca.
- Pokret Zapadna Srbija u prethodnom periodu bio je okosnica odgovorne zdravstvene i socijalne politike, a postigli smo i značajne rezultate. Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” jedan je od najboljih u Srbiji kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita i stvaranje preduslova za zdrav život naših sugrađana. Sredstvima iz gradskog budžeta podržali smo rad lekara i zdravstvenih tehničara, kao i investiciono ulaganje u Dom zdravlja, čime smo stvorili dobre preduslove za rad ove zdravstvene ustanove i dostupnost usluga zdravstvene zaštite na gradskom i seoskom području. Takođe, u prethodnom periodu vođena je odgovorna socijalna politika u socijalnoj zaštiti naših sugrađana, lider smo po broju socijalnih ustanova i njihovom kvalitetu, a posebno bih istakla dobru umreženost sa organizacijama civilnog društva u zaštiti najranjivijih kategorija naših sugrađana, istakla je Jelena Milošević.
- U narednom periodu planiramo da proširimo polje delovanja kako bismo odgovorili na zahteve svih naših sugrađana. Prvenstveno mislim na sveobuhvatnost akcija preventivnih pregleda malignih bolesti, pre svega, karcinoma dojke nabavkom portabilnog mamografa, karcinoma pluća, kao i otvaranje Savetovališta za odvikavanje od pušenja. Planiramo da otvorimo i Savetovalište za mlade u okviru koga ćemo raditi na edukaciji polno prenosivih bolesti čime ćemo doprineti očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih. Podsećam da je Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ uključen u evropski projekat Podrži život pomoću kojeg razvijamo palijativnu negu ne samo na teritoriji našeg grada i seoskim područjima, nego i u celoj zemlji, naglasila je dr Stanković.
Dr Jovan Ćirić podsetio je na dve dobre uspešno realizovane ideje na inicijativu Tima za zdravstvo - odluku o finansiranju troškova vantelesne oplodnje i osnivanje Fonda za lečenje dece obolele od teških i retkih bolesti.
-Time smo sugrađanima pomogli da se ostvare u ulozi roditelja, a finansiranjem lečenja pomogli smo onima kojima je to bilo najpotrebnije. U narednom periodu planirana su predavanja za decu o traumatizmu i bezbednosti u saobraćaju. Takođe, nastavićemo sa karavanima zdravlja, kako bismo zdravstvenu zaštitu učinili dostupnom u ruralnim područjima, posebno onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji i koji nemaju zdavstveno osiguranje, istakao je dr Ćirić.
Šabac je primer dobre prakse po broju licenciranih usluga i obuhvatu sugrađana sa najrazličitijim potrebama.
-U narednom periodu značajno ćemo proširiti kapacitete pomoći u kući da bismo izašli u susret najstarijim i bolesnim sugrađanima, posebno u seoskim sredinama. Od značaja nam je usluga stanovanje za mlade uz podršku, s obzirom da nam je cilj da omogućimo našoj deci povratak iz ustanova socijalne zaštite u rodni grad. Šansu za krov nad glavom pružićemo kroz uslugu socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima. Podsećam da smo to učinili za 51 porodicu. Za marginalizovane društvene grupe planira se uvođenje socijalnog preduzetništva, naveo je Brković.
Dragana Milosavljević istakla je uslugu ličnog patioca namenjenu deci sa smetnjama u razvoju koja je uvedena pre tri godine, kao i uslugu personalne asistencije za odrasla lica sa invaliditetom.
-Uz postojanje dnevnih boravaka za decu i odrasle sa invaliditetom, napravili smo set usluga namenjenih korisnicima i učinili ih dostupnim svima kojima su neophodne, što je značajno za korisnike i njihove porodice. U narednom periodu, zajedno sa fondacijom Humano srce Šapca razvijaćemo uslugu namenjenu deci i mladima sa smetnjama u razvoju i autizmom Predah smeštaj. Za osobe sa invaliditetom predviđen je set mera, subvencije kod javnih preduzeća, povlastice za prevoz u javnom saobraćaju i besplatan bazen. Planirane su i mere podrške za nezaposlene trudnice i majke u postporođajnom periodu u trajanju od godinu dana.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa