4. jun 2020.4. jun 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

SNS priznao - Država kažnjava Šabac

Tokom svoje kampanje, Srpska napredna stranka u Šapcu, iz dana u dana, dokazuje ono što pričamo godinama unazad - država kažnjava naš grad. Nema nastupa u kojem funkcioneri ove stranke ne kažu da će država da uradi ovo ili ono, ali samo pod uslovom da oni pobede.
Nekako ima je na vrh jezika da država neće da da nijedan jedini dinar za Šabac ako oni ne pobede 21. juna, ali se za sada uzdržavaju. Ta ista država da nije kažnjavala naš grad ne bi otimala investitore koji su se gotovo sve dogovorili u vezi sa izgradnjom pogona u Šapcu. Renovirala bi bolnicu, a ne čekala da se limburga meseca SNS dokopa jedinog slobodnog grada u Srbiji i uništi ga svojom politikom. Sećate se grandioznog početka izgradnje autoputa Šabac - Ruma? Pijuk jedan nije zaboden u zemlju od tada, a evo ga jun mesec. Neće ni biti ako naprednjaci ne pobede.
Članovi SNS koji se nalaze na republičkim funkcijama, kako u državnim organima, tako i u javnim preduzećima i ustanovama, ništa nisu za sve ove godine uradili za svoj grad, već samo za svoju stranku. Pozapošljavali su svoje ucenjene kadrove kojima uzimaju po pet odsto od svake plate za stranku. Voleo bih da vidim tog političara da mi traži pet odsto od plate. Bolje da ne napišem šta bi dobio umesto traženog procenta.
Sada se nadaju da će ako pobede u gradu da naprave bolju konekciju sa državom koju do sada, kao nisu imali. Prvorođeni konstantno kažnjava Šapčane zato što mu nisu po meri. Na da nas ne voli, već nas prezire. Ne može da podnese to što njegovi nisu na vlasti. Ej, jedini grad u Srbiji koji nije pod njegovom kontrolom. Konstantno nas vređa svojim kadrovskim rešenjima koja nam nameće. I sada, besan do bola, zato što je grad normalno funkcionisao dok je jedan poverenik ćutao i širio koronu po gradu, druga dva se sakrila u mišlju rupu, jedan direktor omalovažavao sve ono što je gradonačelnik radio, a drugi direktor služio samo da bude viziran, jasno šalje poruku - ako moji ne pobedi, ima da vas nema.
Teško da će tako nešto da prođe u gradu na Savi. Postoji nešto u srpskom narodu što se zove inat. To kada proradi, a proradilo je, ume da b ude mnogo nezgodna stvar za onoga ko ga je izazvao. Niko nema pravo da sprečava razvoj jednog grada ako lokalna vlast nije u skladu sa republičkom. Ja da sam predsednik Srbije, ali na sreći nisam, radio bih drugačije. Interesovalo bi me ko se toliko neuspešno koristi mojim imenom i to bez ikakvih rezultata. Pokušao bih da nađe prave ljude, školovane, poštene. Ne neke izlizane tipove koji su promenili nekoliko stranaka, pismene, ljude koji znaju da govore, da se jave na ulici, koji su kulturni i vaspitani, koji ne prete onima koji im nisu po volji, ne šalju im inspekciju zato što su se slikali sa njihovim političkim protivnicima... Ne bih pravio neprijatelje od građana.
Ipak, došao je i taj trenutak da moram da pohvalim SNS u Šapcu. Prvi put su izašli sa kandidatom za gradonačelnika u našem gradu od kada postoje. I to je pohvalno. Malo je i pritisak javnosti učinio svoje, nije da nije. Do pre neki dan kandidat za gradonačelnika bio je glavom i bradom Prvorođeni. Sada je to promenjeno. O kandidatu ne želim da pričam. Svi ga poznajete. I ko je, i šta je, i odakle je. Ovo poslednje mi je posebno zanimljivo. Za razliku od njega, meni je potpuno svejedno odakle je čovek koji se kandiduje za bilo koju funkciju u gradu. Bitno je da je čovek. Taj isti kandidat je nebrojano puta sa skupštinskom govornicom prozivao sve nas koji smo sa strane, iz nekog drugog grada, došli u Šabac. Ne znam kako će se Šapčani koji su se slagali sa njegovim primedbama i aplaudirali mu u Sali i ispred malih ekrana, pomiriti sa činjenicom da im gradonačelnik bude iz Vladimiraca, odnosno tu negde pored ove varošice. Meni to ne smeta, nisam ja neko ko je napadao ljude samo zato što su iz drugih gradova došli u Šabac. Brine me rat između Vladimiračkog i Koceljevačkog klana u sred Šapca.
Sreća u celoj ovoj priči je ta da je jedan grad pokazao da može da funkcioniše i pored tolike mržnje, ne samo vlasti u Beogradu, već i Šapčana koji su delić te vlasti. Nikada mi neće biti jasni ljudi koji više vole svoju partiju od svog grada. Još otvoreno pričati o tome kako će građani biti dodatno kažnjeni ako njih ne izglasaju, nije samo nenormalno, već je i sumanuto. Ali takva nam je cedulja, što bi rekao moj kum Sale. Moramo da živimo i da se borimo da Šabac bude što normalniji. I u tome je naša prednost, jer imamo šta da branimo i zašta da se borimo.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa