4. jun 2020.4. jun 2020.
Šabac konačno ponosno izlazi na reku
Polako se slažu kockice Sava parka: Nakon izgradnje Savske avenije,
sledi izgradnja kanalske mreže koja će braniti od poplava

Šabac konačno ponosno izlazi na reku

Blizu 2000 novih stabala zasadili su Grad Šabac i privrednici tokom jeseni uz novu Savsku aveniju i to je samo početak novog Sava parka koji treba da postane pluća grada, zelena oaza za sport, rekreaciju i kulturu.
Jedino u Šapcu u Savu se ispuštaju potpuno prečišćene otpadne vode, jer je ovo jedini grad u Srbiji u kojem postoji funkcionalno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Gde je nekada bila deponija, sada je Savska avenija, staza kom Šapčani konačno ponosno izlaze na reku, koja je decenijama bila odsečena od grada. To je samo prvi korak ka izgradnji Sava parka, buduće zelene oaze na 300 hektara uz Savu. Naredni potez je kopanje mreže kanala i jezera koja će braniti čitav kompleks od poplava. Ovim pitanjem bave se eminentni stručnjaci instituta “Jaroslav Černi” iz Beograda koji su u sredu građanima Šapca prezentovali kako će izgledati budući Sava park sa prokopanim kanalima.

Stvaraju se nova pluća Šapca
Blizu 2000 novih stabala zasadili su Grad Šabac i privrednici tokom jeseni uz novu Savsku aveniju i to je samo početak novog Sava parka koji treba da postane pluća grada, zelena oaza za sport, rekreaciju i kulturu.
Šapčani pamte, ne tako davnu prošlost, kada do reke nisu mogli od deponije.
-Još osećam onaj miris kao ružnu prošlost. Dobro je što se mladi toga ne sećaju. A valjalo bi ih podsetiti. Desetine novih posađenih stabala je uz Savsku aveniju. Prelazim crveni most, puca pogled na tvrđavu, na ogroman slobodni prostor. Nema ružnih zgradurina, nema “Šapca na vodi”. Samo pogled. Dar svim građanima Šapca! Naizgled nasumično postavljene nove klupe, na desetine. Neobične česme. Hlad. Mladi koji trče, igra se košarka, šetaju kućni ljubimci, ispričao je svoj doživljaj profesor Velimir Kuzmanović.
Posebno ističe odnos Grada prema Savi.
-Sava pamti, ona zna na šta smo ličili devedesetih. Sad mirno protiče, vidi se da joj je lepo kod nas. Ona je stara čekalica. Ona zna da možemo da vidimo budućnost, ali i da možemo da se vratimo u prošlost, kaže profesor Kuzmanović.
Jedino u Šapcu u Savu se ispuštaju potpuno prečišćene otpadne vode, jer je ovo jedini grad u Srbiji u kojem postoji funkcionalno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U budućnosti ovu reku, od Novog mosta do Kočinog kanala čeka izgradnja fanstastičnog parka od 300 hektara.
Sava park podrazumeva potpuno drugačiji pristup razvoju grada na reci u odnosu na ono na šta su građani Srbije navikli. Najatraktivnija zona u gradu opredeljena je na korist svim građanima, a ne privilegovanim pojedincima. Prednost imaju zelenilo, prostori za rekreaciju i kulturu u odnosu na velike zgrade i beton.
Novoizgrađena Savska avenija, koja će biti kičma Sava parka, već ima zelene staze, staze od prirodnih materijala, nove klupe, česme. Nisu zaboravljeni ni biciklisti, izgrađena je nova biciklistička staza. Pre nekoliko dana asfaltirana je i Savska ulica koja će biti nastavak Avenije i korak više ka Sava parku.
-Avenijom ka Savi Šabac dobija božanstveno šetalište koje će građanima služiti kao izletište, mesto za relaksaciju i odmor. Visoko razvijena svest čelnika Šapca o potrebi da se urbane sredine na svaki način približe prirodi rezultirala je pošumljavanjem i uređenjem priobalja Save. Nekad ruglo grada, postalo je ponos i primer kako se brine o prirodi i zdravlju građana. Šabac se razvija po standardima koji daleko odmiču od uobičajenog za našu zemlju. Nema beton i zgrada, nema raspevanih fontana i ostalog dekora. Imamo nova pluća grada, novo mesto za razonodu i uživanje u prirodi – tako je Sava park opisala Vera Marđokić Simić, profesorka srpskog jezika.
U planu je da se izgrade trim staze u šumi na Starom gradu nakon što budu iskopani kanali koji će kupiti podzemne vode, kako na proleće nove staze ne bi bile poplavljene.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa