4. avgust 2011.4. avg 2011.
IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI I ZDRAVSTVENOM OSIGURANjU

BOLjA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Iako su tek u skupštinskoj proceduri, a njihova primena počeće početkom sledeće godine, izmene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju izazvale su veliku pažnju javnosti. Najveću raspravu izaziva predloženo rešenje po kome će medicinska usluga promene pola biti obavljana o trošku poreskih obveznika. U senci kritika ostale norme koje našu zakonsku regulativu približavaju evropskim standardima, ali i nejasno definisan status zdravstvenog osiguranja poljoprivrednika
Prošle nedelje u skupštinsku proceduru ušla su dva zakona iz oblasti zdravstva - izmene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju. Neuobičajeno, ovi zakonski predlozi izazvali su veliku pažnju javnosti i pre nego što se rasprava o njima završila u skupštini, i pre njihovog usvajanja i stupanja na snagu. Posebno je zanimljivo da se u javnosti manje raspravlja o proširenju prava kojima se, bezmalo sve kategorije stanovništva obuhvataju zdravstvenom zaštitom i što se standardi u ovoj oblasti u velikoj meri približavaju standardima koji se primenjuju u Evropskoj Uniji. Uostalom, Srbija je i ušla u izmenu postojećih zakona o zdravstevnoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju da bi i ovu oblast prilagodila evropskim standardima, što je jedan od ključnih preduslova za sticanje statusa kandidata i za pregovore o članstvu.
I tako, umesto analize prava koja se novim zakonskim predlozima proširuju i postaju dostupna građanima Srbije, akcenat je stavljen na neka zakonska rešenja koja izazivaju dileme i otvaraju prostor za različite komentare i spekulacije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa