4. jun 2020.4. jun 2020.
Analiza zemljišta za 2020. proizvodnu godinu
SAVET STRUČNjAKA

Analiza zemljišta za 2020. proizvodnu godinu

PSSS Šapca stavlja na uvid svim poljoprivrednim proizvođačima da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela uredbu o podsticajima za besplatno uzorkovanje zemljišta. Na osnovu uredbe pravo na besplatnu agrogemijsku analizu zemljišta imaće nosilac poljoprivrednog gazdinstva za maksimalno 3 uzorka odnosno tri katastarske parcele. Novina u odnosu na raniji period uzorkovanja zemljišta je ta da će uzimanje uzoraka na terenu podrazumevati i uzimanje GPS kordinate uzorkovane parcele
Bez analize zemljišta svaka priča o biljnoj proizvodnji bi bila neozbiljna. Stoga ćemo naglasiti zašto vršimo hemijsku analizu svog zemljišta. Usled dugodišnjeg gajenja biljnih kultura, zemljište se osiromašuje prirodnim sadržajem hranljivih elemenata. Nedostatak hranljivih elemenata može nastati i usled ispiranja u dublje slojeve zemljišta, kao i obrazovanjem nepristupačnih oblika za biljku.
Kako bi postigli očekivane/planirane rezultate a istovremeno očuvali plodnost zemljišta, u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, sve su veći zahtevi za agrohemijskim analizama zemljišta (sadržaj ukupnog azota, fosfora, kalijuma, kalcijumkarbonata, pH vrednost i sadržaj organskih materija), kao i analizom biljnog tkiva, a zbog racionalne prihrane kultura koje se gaje. Ishrana biljnih kultura se može ispravno izvesti kada se utvrdi raspoloživa količna hranljivih materija u zemljištu, brzina menjanja količine raspoloživih hranljivih materija (usvajanje, ispiranje...), i količine hranljivih materija neophodnih za prihranu.
Đubrenje direktno utiče na plodnost i strukturu zemljišta, reguliše trajanje vegetacije i optimalni porast vegetativne mase, pojačava otpornost kultura prema niskim temperaturama, bolestima i štetočinama, a doprinosi boljoj rodnosti i kvalitetu. Zbog toga je redovno đubrenje postala obavezna agrotehnička mera. Kod izbora vrste đubriva i načina primene, moraju se uvažiti kako agronomski tako i ekonomski razlozi, radi racionalizacije u proizvodnji.
I ovako možemo nabrajati dugo dobre strane uzorkovanja i ispitivanja svog zemljšta u funkciji ostvarivanja što većeg kvaliteta i kvantiteta svojih plodova, jer morate priznati da se mali broj poljoprivrednih proizvoda gaji zbog ukrasa, i nije isto dobiti prinose duplo veće od proseka sa istim ulaganjima.
PSSS Šapca stavlja na uvid svim poljoprivrednim proizvođačima da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela uredbu o podsticajima za besplatno uzorkovanje zemljišta. Na osnovu uredbe pravo na besplatnu agrohemijsku analizu zemljišta imaće nosilac poljoprivrednog gazdinstva za maksimalno 3 uzorka odnosno tri katastarske parcele. Novina u odnosu na raniji period uzorkovanja zemljišta je ta da će uzimanje uzoraka na terenu podrazumevati i uzimanje GPS kordinate uzorkovane parcele.
Za sve neophodne i potrebne informacije Molimo Vas da kontaktirate laboratoriju za agrohemijsku analizu zemljišta na telefon 015/344-606.
Dipl.ing Darko Simić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa