4. jun 2020.4. jun 2020.
EFEKTNA ZAŠTITA USEVA NA TERITORIJI OKRUGA
SISTEM AUTOMATIZOVANE ODBRANE OD GRADA

EFEKTNA ZAŠTITA USEVA NA TERITORIJI OKRUGA

U četvrtak 28. maja 2020. godine načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac govorio je za Prvu Srpsku Televiziju na temu zaštite poljoprivrednih useva, ali i stanovnika Mačvanskog upravnog okruga, sistemom automatizovane odbrane od grada.
Pilot projekat automatizacije sistema odbrane od grada na području radarskog centra Valjevo, kome pripada i Mačvanski upravni okrug, započeo je 2019. godine. Projekat je nakon godinu dana okončan opremanjem i puštanjem u rad telekomunikacionih čvorišta Cer, Gučevo, Jagodnja, Bobija i Nemić, preko kojih je povezana kompletna mreža lansirnih automatskih stanica sa radarskim centrom Valjevo.
Neophodni građevinski radovi su urađeni na 58 lokacija lansirnih stanica,postavljena je lansirna i telekomunikaciona oprema i oprema za video nadzor. Uporedo sa izvođenjem radova i instalacijom opreme, odvijala se i odbrana od grada, tako što se dejstvovalo i sa automatskim laserima, a strelci su dejstvovali tamo gde radovi nisu bili završeni. Dovršenjem projekta, dobijena je kompletna i efikasna zaštita poljoprivrednih useva na području Upravnog okruga.
Efekti su vidljivi, jer je Mačvanski upravni okrug ostao zaštićen u odnosu na južni deo Republike Srbije, koji je pre kratkog vremena pretrpeo značajnu štetu upravo od posledica grada. Sistem protivgradne zaštite finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede,koje je kompletan sistem protivgradne zaštite dalo na korišćenje Republičkom hidrometereološkom zavodu.
Za grad Šabac telekomunikaciono čvorište locirano je na planini Cer. Sistem ima dvanaest lokacija na kojima su smeštene lansirne stanice,u najvećem delu u selima Pocerine. Pojavom gradonosnih oblaka radarski sistem u Valjevu reaguje i signale šalje telekomunikacionom čvorištu na planini Cer. Svaka od lansirnih stanica je opremljena sa devet raketa,koje se automatski ispaljuju,pa gradonosni oblaci ne dolaze u priliku da nanesu štetu usevima, poljoprivredi i stanovništvu. Ovim savremenim sistemom se uspešno štite njive i usevi naših poljoprivrednika.
Kabinet načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa