11. jun 2020.11. jun 2020.
Dobrodošao kući, Jevreme
SPOMENIK TVORCU MODERNOG ŠAPCA STIGAO U GRAD

Dobrodošao kući, Jevreme

Od turske kasabe “evropejsku” varoš je napravio. Prvi klavir u Šabac doneo, pendžere zastaklio, kulturi i obrazovanju podigao cenu. U znak zahvalnosti Šapčani glavnoj ulici u gradu daju njegovo ime, ali tek nakon višegodišnjeg sistematskog uređenja grada, velikog ulaganja u kulturu i širenje evropskih vrednosti, Šapčani su se učinili dostojnim da u samo gradsko jezgro postave monumentalnu skulpturu tvorca modernog Šapca, i nakon skoro 190 godina Jevrema Obrenovića u Šabac vrate
Jevrem Obrenović je ponovo u Šapcu. Dominira u svojoj monumentalnosti visine četiri metra Cvetnim trgom ispred bivšeg doma JNA. Kao što je ova građevina bila simbol jednog vremena, novi dolazak Jevrema u naš grad je svojevrsni simbol godina nove pobede evropejstva nad provincijalizmom. Umetnički promišljen i realistično realizovan od strane akademskog vajara Vladimira Tovića u narodnoj nošnji iz XIX veka, Jevrem novog milenijuma je, koliko sećanje na čoveka tvorca modernog Šapca, toliko i simbol naših dana: Šapca novog milenijuma sa sređenim trgovima, umivenim ulicama, poznatog po Pozorišnom proleću, ŠLF-u i drugim kulturno/umetničkim manifestacijama.

Šta je Jevrem Šapcu značio
“Šabac se na Bairu načinio da ti ima šta oko gledati...” piše Stevan Živanović-Telemak Vuku Karadžiću, samo pola godine nakon što je jedini pismeni brat kneza Miloša, Jevrem Obrenović za zapovednika u Šabac došao. Upravo ta njegova pismenost, otvoren duh, želja i volja za napretkom i znanjem su od turske kasabe načinili“evropejsku” varoš, kakvu i mi danas u Šapcu prepoznajemo.
U Šapcu je živeo od 1816. do 1831. godine. Deceniju ipo borio se protiv konzervativizma i zaostalosti zatečenog stanovništva. Borio se protiv orijentalnog shvatanja života poštujući umne ljude i okupljajući u naš grad intelektualni krem tadašnje Srbije. U toj borbi najviše mu je pomagala ćerka Anka, ali primerom svoje porodice je najbolje narodu novitete pokazivao. Drugačije naučeni, orijentu generacijama naklonjeni, tadašnji Šapčani, ipak, ne odolevaju novotarijama na duge staze, pa su se vremenom novi način odevanja, stanovanja, ophođenja, obrazovanja i kulturnih navika ovde odomaćili.
-Angažuje inženjere koji postavljaju osnove za pravilnu, urbanizovanu izgradnju Šapca, gradi puteve, donosi uredbe o komunalnoj delatnosti... Prvi put se u Šapcu umesto tradicionalnih gusala ili frule mogao čuti zvuk klavira, a umesto pendžerli hartije ugledati prozorsko staklo, ili provozati fijakerom koji je mamio uzdahe šabačke gospode. I još mnogo čega dobio je Šabac među prvima. Izgradnja Jevremovog konka, jedne od najlepših zgrada tadašnje Srbije, prethodila je izgradnji konaka kneginje Ljubice u Beogradu, a i u arhitektonskom smislu mu je bio uzor- navodi se na zvaničnoj internet prezentaciji našeg grada o Jevremovom dobu.

Kako je Šabac Jevremu zahvalio
Glavna ulica u gradu nosi ime Gospodar Jevrema. Šapčani se njegovim dobom generacijama diče i u društvu građana drugih gradova, po pravilu hvale.
Grad Šabac je odavno doneo odluku da jedna od najznačajnijih ličnosti iz istorije grada dobije spomenik, ali nedostajalo je vremena i spremnosti. Početkom ove godine, postignut je dogovor sa akademskim vajarem Vladimirom Tovićem, a ovog juna Jevrem se vratio kući.
Jevrem se vratio u Šabac koji se, napokon, na način koji to zaslužuje spaja sa svojom Savom. Grad i reku ne razdvaja više deponija, već ih Savska avenija stapaju u jedno. Gospodar Jevrem je došao u Šabac grad savremeno oblikovanih trgova i umivenih ulica. Jedini pismeni brat kneza Miloša Obrenovića, se vratio u grad koji u vreme globalne ekonomske krize ne štedi na budžetu za kulturu i u svoje okrilje prima najistaknutije pozorišne, likovne i muzičke umetnike, u grad u kojem se ne cepidlači sa izdvajanjima za mlade i nadarene učenike i studente.
Jevrem se vratio u Šabac koji neguje njegove vrednosti.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa