11. jun 2020.11. jun 2020.
Ključno mesto u Šapcu
JUČE POSTAVLjEN SPOMENIK GOSPODARU JEVREMU

Ključno mesto u Šapcu

Skulptura, koja je nagrađena kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava, prikazuje gospodara Jevrema u narodnoj nošnji 19 veka, u stavu autoriteta, sa knjigom u levoj ruci. Realizacija ovog projekta trajala je petnaest meseci, a ukupna investicija, uključujući umetnički honorar, zanatske i radove na izradi postamenta iznosti oko 50.000 evra
Juče je, na Cvetnom trgu u Šapcu, ispred zgrade Doma vojske, postavljen spomenik Jevremu Obrenoviću. Skulptura visine 4,14 metara, teška oko jedne tone, delo je vajara Vladimira Tovića iz Sremske Mitrovice, koji radi kao profesor u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu.
- Danas je značajan dan za naš grad. Gospodar Jevrem je sve ono što smo mi danas. U vreme države koja je nastajala, on je uneo duh modernizma i evropejstva. Preko Jevremovog Šapca, Evropa je ušla u Srbiju. Na ovaj način, mi mu se odužujemo za sve što je učinio i nastavljamo njegov put, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Igor Marsenić, član Gradskog veća istakao je da sa postavljanjem spomenika gospodaru Jevremu kasnimo 120 godina, ali i da je ponosan što je deo generacije koja će odužiti dug čoveku koji je od Šapca napravio moderan grad.
- Duboko verujem da će ova skulptura promeniti način na koji Šabac funkcioniše i da će ovo mesto postati budući centar grada. Iako Jevremem Obrenović nije bio Šapčanin, ostavio nam je arhitektonsko i urbanističko nasleđe kojim se ponosimo, ali i sistem vrednosti – širinu, otvorenost ka svetu, važnost obrazovanja i kuluturu življenja. Malo je velikih figura u životu Srbije koje su smatrale da su obrazovanje i duhovnost bitan faktor u razvoju društva. Skulptura će biti na ponos svih Šapčana, istakao je Marsenić, koji je, pored Branka Stankovića, istoričara i kustosa Narodnog muzeja u Šapcu i Dragane Rusalić, programskog direktora Kulturnog centra Beograd, bio član komisije za realizaciju projekta.
Spomenik, koja je nagrađen kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava, prikazuje gospodara Jevrema u narodnoj nošnji 19 veka, u stavu autoriteta, sa knjigom u levoj ruci. Realizacija ovog projekta trajala je petnaest meseci, a ukupna investicija, uključujući umetnički honorar, zanatske i radove na izradi postamenta iznosti oko 50.000 evra.
- Konkurs je predviđao manju skulpturu, ali mi je drago da sam uspeo da se izborim da sam sebe namučim. Zadao sam sebi zadatak da takva skulptura ne može biti manja od četiri metra, jer sam prostor zahteva veće dimenzije. Možda zvuči čudno, ali razlika između skulpture od tri i četiri metra je kao između šupe i solitera. Zadovoljan sam, posebno što sam na velikoj skulpturi uspeo da uradim kvalitativne komponente da ne zaostaju za skicama. To se ne dešava često. Članovi komisije su me redovno posećivali, što mi je mnogo značilo, istakao je autor.
Umetnička radionica „Ljubisavljević“ iz Kovina uspešno je, u dogovoru sa autorom, izlila Tovićevo delo u bronzi. Autor rešenja za postament je arhitekta Marijana Vasić Gavrilović.
- Verujem da u istoriji gradova postoje ključne tačke koje se ispostave kao prelomne u istoriji jednog grada i da je ovo jedna od njih. Čast mi je što sam učestvovao u postavljanju i izradi ovog projekta, jer imamo sa čim da izađemo pred Miloša. Nikada nije kasno da greške iz prošlosti budu ispravljene. Nastavljamo viziju grada gospodara Jevrema, poručio je istoričar Stanković.
Svečano postavljanje spomenika biće u subotu, 13. juna, u 19 časova. Tada će najzaslužnijim Šapčanima biti dodeljene godišnje nagrade.

„Drago mi je što se baš u ovom trenutku, kada se u celom zapadnom svetu ruše statue i kada svako dobija svoje mesto u istoriji prema svojim zaslugama, gospodar Jevrem vratio u Šabac na pravi način. Mi smo uvek, duboko u sebi, nosili zapis krivice zbog rušenja njegovog konaka, iako nismo tada bili tu. Ovo je veliki istorijski trenutak, koji nas mnogo obavezuje.“
Arhitekta Aleksandra Savatić

„Grad Šabac je mnogo dobio ovim spomenikom, posebno kada je u pitanju turistička ponuda Šapca, s obzirom da je on stvorio prvu evropsku varoš na Balkanu. On sinonim za naš grad. Spomenik, koji je znak zahvalnosti gospodar Jevremu i svemu što je učinio za grad, značiće mnogo za goste koji dolaze u grad zato što će moći da vide gospodar Jevrema onakvog kakav je zaista bio. Iako je spomenik visok četiri metra, on daleko nadilazi veličinu spomenika.“
Ana Pavlović, turistički vodič
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa