4. avgust 2011.4. avg 2011.
AKCIJA ŠABAČKE MLEKARE I MINISTARSTVA ZA POLjOPRIVREDU

JUNICE NA KREDIT

Podsticajnim sredstvima Ministarstva za poljoprivredu i šabačke Mlekare, četiri domaćinstva u Pocerskom Metkoviću dobila junice visokog genetskog potencijala simentalske rase uvezene iz Nemačke. Stočari zadovoljni kvalitetom junica, kao i načinom njihove otplate. Do sada im je isporučeno 230 visokosteonih junica
Uvozom visoko genetskih junica, cilj je razvoj stočarstva i pre svega poboljšanje rasnog sastava, kao i kvaliteta i količine mleka. Ova grla simentalske rase daju pored velike količine mleka, kvalitetnu mušku i žensku telad. Da bi njihove osobine došle do izražaja treba im obezbediti odgovarajuću ishranu i smeštaj. U tom slučaju će genetski potencijal sto odsto ispoljiti i prevazići svoje roditelje.
- Među našim poljoprivrednicima vlada veoma veliko interesovanje. Krediti za proizvođače mleka su dinarski, sa subvencionisanom kamatom od osam odsto na godišnjem nivou. Ministarstvo poljoprivrede kamatu subvencioniše deset odsto. Rate su nepromenljive. Korisnicima kredita je omogućeno da ne odlaze svakih 15 ili mesec dana u banku, već predaju mleko šabačkoj Mlekari, koja je garant banci za svakog proizvođača ponaosob. Kredit se otplaćuje svakodnevno kroz sedam i po litara mleka naredne tri godine. Proizvođači mleka takođe dobijaju usluge stručnjaka iz Mlekare. Mlekara dnevno prerađuju oko 240 tona mleka. U planu nam je da svakih 45 dana uvozimo po jedan kontigent od 200 grla. Nastavićemo i u narednoj godini. Projekat uvoza junica trajaće pet godina. Pojedinu kvalitetnu mušku telad poslaćemo u centre za veštačko osemenjavanje kao što je Velika Plana ili Krnjača, rekao je Milojko Janković iz šabačke Mlekare.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa