11. jun 2020.11. jun 2020.
Priča o Loli
BEBA LAMA U ZOO VRTU POLjOPRIVREDNE ŠKOLE

Priča o Loli

Lari i Larisa su u Šapcu tri godine. Ovih dana dobili su bebu. Devojčicu Lolu, koja nema još ni mesec dana, ali sa uspehom pravda ime: lepooka lutkica
Ovog 21. maja rodila se Lola. Lola je lama, rezultat trogodišnjih zagrljaja gospođe Larise i gospodina Larija. Neobičnost njenog položaja je što svetlost dana nije ugledala negde na podrčju Anda, prirodnom staništu ove vrste, već na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole u Šapcu. Neobičnost i sreća, jer je Lola rođena sa slabašnim nogama i u oca i majke iskusnim u poziranjima posetiocima, ali neukim po pitanju roditeljstva. Da preživi pomogli su joj veterinari sa ekonomije, dok su za to vreme Lari i Larisa naučili značenje reči roditelj.

Lari i Larisa su u Šapcu tri godine.Toliko traje i njihov brak, koji je ovih dana blagoslovljen Lolom koja od samog početka sa uspehom pravda ime: lepooka lutkica. Lepo iznenađenje za sve zaposlene i posetioce ovog Zoo vrta.

-Imali smo nameru da podmladimo Zoo vrt. Skupljali smo informacije od većih ko bi ovog proleća mogao da nam pokloni malu lamu i baš u tim trenucima traganja desila se Lola. Tokom lamljenja svi smo bdili nad Larisom. Prvi put smo se susreli sa porođajem jedne divlje životinje i strahovali smo da nešto ne krene po zlu. Sam čin lamljenja je prošao dobro, ali je beba bila prilično slaba. Uplašili smo za nju. Dali smo joj ime, sa njim snagu i identitet. Lola je počela da napreduje, ali opet uz našu asistenciju.

Larisa, nesikusna kao majka nije imala strpljenja da je podoji, a Lola snage da sisa. Rešenje je bilo u izmuzanju Larise i hranjenju Lole na flašicu, ali i insistiranju na kontaktu majke i bebe. Drugi problem su bile Loline zadnje noge, nesigurno je stajala na zglobovima umesto kopitama. I to smo vremenom rešili. Lola je danas zdrava, srećna beba i spremna da se predstavi široj javnosti- objasnila nam je profesorka u Poljoprivrednoj školi Tamara Vešić.

Rođenje Lole je potvrda da, iako u ograničenoj sredini u mnogome različitoj od prirodnog okruženja lama, ova 3L (Lari, Larisa, Lola) porodica na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole ima sve što joj treba. Iako se Lola i danas jednim delom prehranjuje, nesebičnom donacijom mleka kravica iz obližnje štale, njih troje odaju utisak srećne i zadovoljne porodice. Porodice gde se zna za red. Otac je tu da zaštiti i obezbedi sigurnost, majka da brine o bebi. Lola, kako joj samo ime govori: lepooka lutkica je tu da radi ono što bebe obično čine trepće i šarmira i u tome je više nego uspešna. Zvezda je rođena.

Nega presudna za sreću
Svi koji su ih videli stekli su utisak da su životinje u ovom Zoo vrtu ekipa srećnih i zadovoljnih jedinki. Profesorka Vešić kaže da je to zbog ljubavi i brige koja im se poklanja. Pored posetilaca sa životinjama se svakodnevno, tokom praktične nastave druže učenici SPŠ, dok je za vreme pandemije Kovida, briga oko njih bila zaduženje zaposlenih na ekonomiji.

Svake sezone se nešto novo doda, obogati družina, dodatno sredi prostor. Ovog prolaća je aktuleno ograđivanje prostora za kozice, a u planu je i nabavka patuljastih koza.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa