11. jun 2020.11. jun 2020.
Vanserijska karijera skromne osobe
U KULTURNOM CENTRU PREDSTAVLjENA
MONOGRAFIJA O MILENI DRAVIĆ

Vanserijska karijera skromne osobe

Autorka je istakla da je Milena, uprkos svojoj vanserijskoj karijeri, bila jako skromna i dobra osoba. Kao validan dokaz njene skromnosti navela je Mileninu reakciju kada je čula da će se o njoj pisati knjiga
Monografija „,,Milena Dravić ili ključ snova’’ televizijske autorke, dokumentaristkinje i pisca Anete Panić, predstavljena je u velikoj Sali Kulturnog centra.
Tokom prošle godine ova monografija je promovisana u više od 30 gradova Srbije, Republike Srpske, Zagreba kao i pred našom dijasporom u Beču. Prvi film Milene Dravić snimnjen je 1959. godine ,,Vrata ostaju otvorena’’ na čijem snimanju je Milena postala punoletna. Do kraja života snimila je oko 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i mnoštvo tv drama i emisija.
Autorka je istakla da je Milena, uprkos svojoj vanserijskoj karijeri, bila jako skromna i dobra osoba. Kao validan dokaz njene skromnosti navela je Mileninu reakciju kada je čula da će se o njoj pisati knjiga.
- Ona je toliko bila uzbuđena i oduševljena, onako krajnje iskreno, kao neko dete. Rekla je ‘’ Jao hvala Vam, zar knjiga o meni?’’. Onda sam imala zadovoljstvo da budem gost u njenom domu, gde sam joj odnela sinopsis knjige. Rečenica koju je ona tada izgovorila me ljudski potresla. Rekla mi je da je tužna, jer do tada niko nije napisao nijednu knjigu o njoj. Mene je to toliko potreslo. Kao ljudsko biće sam se osećala neprijatno. Onda sam kasnije shvatila, da je ona glumila u Parizu ili Rimu o njoj bi bilo 10 knjiga ne jedna - rekla Panić.
Između prepričavanja anegdota iz Mileninog ispunjenog života, puštani su inserti iz njenih filmova. Bilo je i onih iz ratnih filmova u kojima je Milena glumila. Anita ističe njenu ulogu u filmu ,, Bitka na Neretvi’’.
- Veliki ratni spektakl Veljka Bulajića, to je u ono vreme vredelo 5 miliona dolara, gde su angažovani veliki glumci iz Holivuda i Milena početnica. Za tu Mileninu ulogu zaslužan je Bata Živojinović, koji je već bio filmska zvezda. Preporučio je Bulajiću. Rekao je da ima jedna mala plava u Beogradu i da kažu da je talentovana. Bulajić mu je rekao da će je uzeti ako on garantuje da je tako. Posle je pričao da se nije razočarao, da je bila na visini zadatka - ispričala nam je Anita Panić.

Život sa Draganom
Autorka Aneta Panić je takođe pričala o Mileninom privatnom životu, o njenom braku sa čuvenim srpskim glumcem Draganom Nikolićem. Istakla je da nisu mnogo marili za novac i da su bili humanisti. Nisu imali svoju decu, ali su zato mnogu siročad odškolovali. Monografija o Mileni Dravić je svakako vredno štivo, jer predstavlja jednu epohu vrednu čuvanja od zaborava zabeleženu na svojim stranicama.
K. S.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa