18. jun 2020.18. jun 2020.
Stanislav Vinaver - Duša, zver, svest
EVROPSKA NOĆ – VINAVEROVI DANI EVROPSKE KULTURE

Stanislav Vinaver - Duša, zver, svest

„Nastojimo da Šapcu, ali i celoj zemlji pružimo putokaz - donesemo svet uključujemo što više autora u različitim medijima, stvaramo programe za sve generacije, kombinujemo sadržaje podržavamo savremeno stvaralaštvo i ostvarujemo viziju budućnosti kroz otvaranje i zajednički rad. Razvijanjem ideja Stanislava Vinavera, slavljenjem dela a ne samo istorijskog lika, mi pokazujemo da smo razumeli njegove postulate i stremljenja ka najvišim dometima, kaže Igor Marsenić
U Šapcu će od 18 do 20. juna će biti održan sada već tradicionalni kulturni događaj koji za okosnicu ima veliki naučni skup „Duša, zver, svest: Stanislav Vinaver i nemačka kultura” koji se kao i prethodnih godina odvija u Biblioteci šabačkoj. Manifestacija “Vinaverovi dani evropske kulture” ove godine nosi naziv Evropska noć prema zbirci pesama Stanislava Vinavera.
Na početku skupa će biti održana promocija drugog broja godišnjaka za modernu književnost i umetnost Vinaverovo ogledalo i naučnog zbornika „Plavo nebo nad utopijom: Stanislav Vinaver i ruska kultura“ a govore dr Kornelija Ičin, dr Vladan Bajčeta i Gojko Tešić.
Od 2019. godine Vinaverovi dani šire horizonte umetničkog stvaranja i u okviru manifestacije će biti organizovan prateći dramski, muzički, ali i audio-vizuelni program, kao i različiti edukativni projekti za sve generacije.
Prema rečima Igora Marsenića, Vinaverovi dani su dokaz da evropska kultura jeste deo istorije i tradicije Šapca. Koncept “Evropska noć” naglašava neodvojivost različitih kultura u okviru Evrope i značaj zajedničkog kulturalnog nasleđa, kojim se u Šapcu već godinama bavimo na dinamičan način. Vinaverovi dani evropske kulture ove godine donose snažni dramski prikaz dela Monah Tadija nastao po tekstovima drame Ljubomira Rankovića u izvođenju umetničke grupe Agape pod vođstvom Aleksandre Pavlović, angažovane profesorke srpskog jezika i književnosti. Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj uvod je u promociju zbirke pesama Ratni drugovi Stanislava Vinavera, gde će govoriti i prof. dr Nadežda Vinaver, autorka eseja o delu. Svi posetioci književne večeri koja se održava 18. juna u Glasu crkve od 20 časova i dobijaju i primerak ovog važnog Vinaverovog dela.
Drugi dan festivala - u petak 19. juna koji se dešava na Vinaverovom trgu od 19 časova, rezervisan je za dodelu Književne nagrade Stanislav Vinaver - a ovogodišnji laureat je akademik Matija Bećković. Sledi “Pesnik-nebesnik”, recital u izvođenju umetničke grupe Agape, čija je umetnička direktorka i autorka prof. Aleksandra Pavlović koja će se obratiti prisutnima i kroz Slovo o pesniku. Te večeri biće dodeljena priznanja najuspešnijim mladima koji su se odazvali na književni konkurs Trepeti duše moje - a najuspešnijima, priznanje dodeljuje upravo uvaženi gost književnik Matija Bećković.
Noć pod zvezdama u Velikom parku posvećena je poeziji za sva čula. Na početku će se predstaviti tri pesnikinje koje donose potpuno nove horizonte savremene književnosti - Maša Seničić počela je kao autorka u polju filma, a zatim u pozorištu i na radiju, njena prva zbirka pesama, «Okean», nagrađena je Mladim Disom za 2015. Godinu. Milica Špadijer dolazi iz polja klasičnih nauka a njena prva knjiga poezije “Šar-planina” dobila je nagradu “Mladi Dis” i našla se u užem izboru za nagradu “Branko Miljković”. Radmila Petrović je kao laureatkinja 42. Limskih večeri poezije objavila zbirku pesama “Miris zemlje” a kao pobednica 22. poetskog konkursa “Desanka Maksimović” .“Videlo sveta” u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene pa će tako na zatvaranju nastupiti Chorbika mlada muzička umetnica novog i upečatljivog zvuka, tehno duo koji čine Igor Aličič i Dino Popović. Evropska noć će u vizuelnom smislu nositi pečat video radova Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nazivom Izvanredni Bob. Dizajn festivala ove godine potpisuje Manja Lekić i Studio. Constructory.
-Već godinama negujemo inovativan pristup kulturalnom nasleđu i afirmaciju savremenog stvaralaštva - i u tom smislu, pozivamo lokalne i regionalne autorke i autore koji deluju često u okviru više različitih kolektiva, da se skupe u Šapcu i da na više lokacija otvore neke nove vizure- rekla je Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mlade, i ko-autorka programa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa