18. jun 2020.18. jun 2020.
Održiva budućnost
Upotreba obnovljivih izvora energije

Održiva budućnost

Šabac će omogućiti podsticajne mere za sve projekte čiji je cilj zamena starih i neefikasnih sistema grejanja. Povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Udruživanja građana u zajedničkim akcijama gde su oni ne samo korisnici već i proizvođači energije
U okviru prekograničnog programa Interreg CBC HR-SRB 2014-2020. i projekta „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom- BIOSOL“, u Centru za stručno usavršavanje realizovan je onlajn sastanak članova projektnih timova iz Grada Šapca i Grada Nova Gradiška iz Hrvatske.
Tema virtuelnog susreta partnera bila je analiza projektnih aktivnosti i planiranje u pravcu podsticanja udruživanja građana u zajedničkim akcijama gde su oni ne samo korisnici već i proizvođači energije. Na sastanku Gradskog veća Šapca, 11. juna tekuće godine usvojena je revizija lokalne politike energetske efikasnosti.
-Naša najznačajnija aktivnost u ovom periodu je revizija postojeće energetske politike grada Šapca koja je usvojena tokom 2018. godine, a sada smo pristupili modifikaciji u cilju unapređenja. Glavna tema ove izmene je energetsko siromaštvo i koraci koje će lokalna samouprava u sradnji sa Republikom uraditi kada je u pitanju ovaj važan segment tranzicionih zemalja- istakla je Ksenija Lukić, član projektnog tima.
Povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i detaljnija edukacija javnosti sa društveno-ekonomskim benefitima primarni su ciljevi grada Šapca tokom realizacije projekta.
-Bez obzira na okolnosti izazvane pandemijom, mi smo vredno radili i komunicirali sa partnerima iz Nove Gradiške. Nadamo se da će u septembru biti realizovan sastanak kako bismo nastavili uspešnu saradnju. Projekti kao što je BIOSOL su za sve veoma značajni, jer osim iskustava u realizaciji gradimo neophodnu infrastrukturu, edukujemo javnost, pre svega naše najmlađe sugrađane - pojasnio je Nemanja Pajić, projekt menadžer u ime Grada.
Šabac će omogućiti podsticajne mere za sve projekte čiji je cilj zamena starih i neefikasnih sistema grejanja, dok će JKP „Toplana“ i dalje razvijati sisteme grejanja, a kao novina bio bila bi mogućnost hlađenja objekata.
Grad Šabac, na osnovu pozitivnog iskustva sa biomasom, planira da sagradi još jednu toplanu iste namene kako bi sa objektom bilo povezano šest ustanova (predškolska ustanova, škola, trening centar i narodna kuhinja) na zajedničku mrežu čime bi se značajno umanjili troškovi grejanja. U okviru trening centra biće osnovana i „Akademija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ za učenike, i javnost kako bi se informisali o mogućnostima i značaju obnovljivih izvora energije. Ukupna vrednost projekta je 981.616,01 evra, od čega je za Grad Šabac izdvojeno 481 649,43 evra, dok Evropska unija kofinasira 85 odsto vrednosti projekta.

M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa