18. jun 2020.18. jun 2020.
Uzgoj gljiva i  plava ekonomija
Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja (SEED STEP III)

Uzgoj gljiva i plava ekonomija

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje. Strategija Grada. Plava ekonomija budućnost. Za nezaposlene žene i mlade Grada Šapca osigurani grantovi. Centar za stručno usavršavanje dobija prostor za obuke, savremenu opremu, i transportno vozilo za učesnike treninga
Preduzeće “Eko fungi” je jedinstveno na tržištu u pristupu i primeni cirkularne ekonomije kada je reč o uzgoju i proizvodnja gljiva. Inovativne ideje, poštovanje ekoloških standarda baza su odgovornog poslovanja pomenute kompanije. Svoja iskustva, znanja nedavno su predstavili tokom edukativnog predavanja u Trening centru Šabac i javnost upoznali sa primenjivim i održivim sistemom plave ekonomije.
-Prepoznati smo kao jedini na prostoru Jugoistočne Evrope u svom pristupu cirkularnosti i maksimalnom korišćenju celuloznog otpada iz okruženja za potrebe proizvodnje hrane. Uz pomoć inovativne tehnologije kreirali smo mašinu specijalizovanu za proizvodnju supstrata bez emisije štetnih gasova. Na ovom principu godišnje dobijemo sto tona organski gajenih šampinjona i bukovače - pojasnila je Ivanka Milenković, vlasnica i direktorka preduzeća “Eko fungi” u svom izlaganju tokom radionice “Uzgoj gljiva na temeljima plave ekonomije” budućim proizvođačima.
Prezentacija je realizovana kao nastavak projektnih aktivnosti Grada Šapca i lokalnog partnerstva za zapošljavanje, potpore unapređenja stručnog osposobljavanja nezaposlenih i njihovog radnog angažovanja uz podršku Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat.
Predsednik lokalnog partnerstva za zapošljavanje Nemanja Pajić ističe da je pomenuta sesija pokazatelj dobrog, planiranog rada lokalne samouprave kroz projekat SEED Step III i Strategije razvoja ljudskih resursa Grada.
-Ovim nastavljamo obuku nezaposlenih lica u Šapcu. Cilj nam je da osnažimo žene, mlade, ali i sve zainteresovane kako bi ostvarili prihode i zaradu. Uz edukaciju planirana je i podrška za njih kako bi započeli uzgoj gljiva i bili uspešni proizvođači- zaključio je Pajić.
Za nezaposlene žene i mlade Grada Šapca osigurani su grantovi za uzgoj gljiva, dok Centar za stručno usavršavanje dobija dodatnih 150 metara kvadratnih prostora za različite obuke, savremenu opremu, i transportno vozilo za učesnike treninga. Osnovni i dugoročni cilj projekta je osnaživanje aktera u lokalnoj zajednici, ali i regije primenom pozitivnih primera plave ekonomije kao budućnosti opstanka ekosistema i ostvarivanja prihoda.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa