18. jun 2020.18. jun 2020.
Gde se skriva (ne)moral?
Premijera u Šabačkom pozorištu

Gde se skriva (ne)moral?

Šabačko pozorište i Centar za kulturu Tivat predstavljaju
APLIKACIJU VOLAND multimedijalnu pozorišnu predstavu
za publiku i pametne telefone
Postoji li neomoralitet u svetu novih tehnologija i koja je svrha pozorišta danas, u društvu obeleženom ubrzanim tehnološkim razvojem i razvojem veštačke inteligencije? Postoji li moral u svetu nakon Teorije relativiteta? Može li pozorište biti platforma za uspostavljanje novog morala, novih etičkih normi i pravila ponašanja u svetu „napuštenom od Boga“, gde umesto Reči (Logosa), postoji Internet kao beskrajan prostor znanja, informacija i nauke - samo su neka od pitanja kojima se, na duhovit, edukativan i provokativan način, uz uključivanje publike, interakciju i dijalog, začinjen glumačkim improvizacijama bavi nova predstava Šabačkog pozorišta u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i režiji Kokana Mladenovića.

-Predstava je moralitet kao gotovo zaboravljeni srednjovekovni žanr koji ima za cilj da postavlja moralne dileme, pitanja. Preispitujući naš odnos prema digitalnoj eri koja pretenduje da postane naš gospodar spojili smo pomenuti srednjovekovni moralitet i virtuelni svet, te smo na pragu zanimljive predstave za koju mogu da kažem da je novina bez obzira na dosadašnje teatarsko iskustvo svih uključenih u realizaciju - rekao je Kokan Mladenović na konferenciji za medije povodom premijere „Aplikacija Voland“ Šabačkog pozorišta, zakazane za 18. jul.

Aplikacija Voland je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone. Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da, tokom pozorišne predstave, učestvuje u igrama, kvizovima i anketama, čime direktno utiče na dalji tok scenskih dešavanja.
-Želimo da ostvarimo direktnu interakciju sa publikom i smatramo da je to zanimljiv spoj, dodavanjem mogućnosti uticaja na tok radnje. Izuzetno mi je drago što će publika biti deo svega, jer smo u prethodnom periodu bili „udaljeni“. Svi se najlakše odreknu kulture u teškim vremenima, te je dobro što je Šabac uvideo i prepoznao da ona definiše naš identitet i koliko je važna za sve - dodao je Mladenović.
Pored istraživanja odnosa pozorišta i novih medija, odnosno prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta, drame i srednjovekovnim žanrom moraliteta, kao didaktičkog dramskog oblika, čiji je cilj bio da promoviše pozitivne etičke vrednosti jedne zajednice, te lako može korespondirati sa aktuelnim dešavanjima.
-Najvažnija tema u ovom trenutku je uticaj savremene tehnologije na društvo, a tokom procesa rada tima došli smo do zaključka da je brzina, količina informacija na dnevnom nivou suština promena koja definiše društvo na globalnom nivou i potpuno će promeniti svet -naveo je producent Marko Grubić naglašavajući da nije bilo sumnje prilikom odabira tima u sastavu Kokan Mladenović- Minja Bogavac- ansambl Šabačkog pozorišta.

Koncept i režija:
Kokan Mladenović
Izvedbeni tekst i dramaturgija:
Milena Bogavac
Originalna muzika:
Marko Grubić
Softver i programiranje: Goran Balaban
Kostimografija i
dizajn scene:
Aleksandra Pecić
Igraju:
Kristina Pajkić
Jelena Ilić
Miloš Vojnović
Aleksandar Jovanović
Asistent režije:
Stefan Čamdžić
Koprodukcija:
Šabačko pozorište Šabac i Centar za kulturu Tivat, Crna Gora


Grad je scena
Manifestacijom „Grad je pozorište“ šabački teatar potvrđuje svoj slogan „Grad su ljudi, grad je pozorište“, te su želeli da van svoje matične ustanove prikažu repertoar.
-Planirane izvedbe nije bilo teško prilagoditi novom okruženju i tako ih učiniti dostupnim publici. Za sve zainteresovane ulaz je slobodan, i rado ih očekujemo. Prva predstava namenjena je najmlađima, a već za petak, 19. juna spremili smo „Pisma iz Avganistana“. Izvedba je u Velikom parku nakon čega sledi koncert grupe „MOON“ - kaže Milena Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta i napominje da lokacije nisu slučajno odabrane.
-Monodrama „Četiri suze Lazarove“, glumca Siniše Maksimovića biće izvedena u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, 25. juna, a narednog dana će Slađana Pajčić u dvorištu Dunjića kuće odigrati predstavu o ženskim sudbinama „Stanija Tasić“. Najveće iznenađenje ostavili smo za kraj. Naime, „Igre bogova“ Anete i Ivana Tomaševića svoje drugo izvođenje imaće 4. jula u Šabačkoj tvrđavi.


Kultura prioritet
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da bez kulture nema razvoja zajednice, te će i u naredom periodu ovaj važan segment društva biti podržan od strane lokalne samouprave.
-Izdvajanja za kulturu nisu dovedena u pitanje, i tu nema promene. Ulaganje u sve vidove stvaralaštva je neophodno, jer se tako kreira sloboda mišljenja, izbora. Zahvaljujući kulturi Šabac i Šapčani mogu da prepoznaju dobro i loše, a samim tim i da odlučuju. Počastvovan sam što će premijera biti realizovana u Šabačkom pozorištu i što sve ustanove kulture u gradu rade bez obzira na okolnosti. Život ne može da stane - zaključio je gradonačelnik.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa