11. avgust 2011.11. avg 2011.
SOVLjAČKE LIKOVNE KOLONIJE

SLIKE PROŠLOSTI VELIČAJU ŽIVOT

Po 13. put, ove godine u Etno-parku Sovljak radila Sovljačka likovna kolonija. Utemeljivači Milić od Mačve i Dragan Đuričić
Nema sumnje da ideja o nastanku Sovljačke likovne kolonije, bez obzira zvala se ona kolonija, naseobina ili bivak slikara, zaslužuje svaku podršku. To je potvrdilo i ovogodišnje, druženje i rad slikara u živopisnom ambijentu Etno-parka u Sovljaku, toj nesvakidašnjoj oazi stare Mačve i svojevrsnom muzeju pod vedrim nebom.
Pod mirisnom lipom u hladovini drugih stabala i starinske kuće, nastala su vredna dela, koja ostaju trajan simbol, kako nastanka i života kolonije, tako i ovog izuzetnog spomenika kulture. Mačvani žele da javnosti predstave svoj prepoznatljiv svet boja. Činili su to pionirski šezdesetih godina. Čine to i svih proteklih decenija, a ova ravnica je postala Bogom dana, pravi “rasadnik“ umetnika, seme iz čije klice niču nesvakidašnje vrednosti.
- Sve nas je na određen način privukao ambijent Etno-parka ali svako je imao svoj pristup ovom motivu. To je svojevrsna sinteza posebnosti, svakog od nas kao stvaraoca, govorio je na otvaranju kolonije, počivši Dragan Đuričić, jedan od osnivača. Tom prilikom on je apelovao na svoje starije kolege da pomognu u granicama svojih mogućnosti i želja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa