18. jun 2020.18. jun 2020.
Momci iz Nikla
Kolson Vajtehd

Momci iz Nikla

Izuzetna priča o upornosti, dostojanstvu i iskupljenju iz pera dvostrukog dobitnika Pulicerova nagrade
Kao i u Podzemnoj železnici, prvom romanu Kolsona Vajtehda koji je Laguna objavila, on nam donosi priču o o rasizmu, neravnopravnosti i nepravdi koji su i danas prisutni u Americi i čije se postojanje ignoriše. Čini se da roman Momci iz Nikla domaćoj čitalačkoj publici stiže u pravo vreme i rasvetljava jednu temu koja je trenutno veoma aktuelna u celom svetu.
Kolson Vajthed nam priča priču zasnovanu na istinitim događajima iz muške popravne škole koja je na Floridi postojala više od stotinu godina i zatvorena je tek 2011. godine, a čiji je cilj da navodno od loših momaka napravi uzorne građane.
Iako su roditelji napustili Elvuda Kertisa, baba ga strogo odgaja ne dajući mu da pođe stranputicom. On se sprema da upiše lokalni crnački fakultet. Međutim, crnom momku sa američkog juga, gde šezdesetih godina još vlada sagregacija, dovoljna je jedna nehotična greška koja će mu uništiti budućnost. Uhvaćen je dok je vozio automobil za koji nije znao da je ukraden i poslat popravnu školu, Niklovu akademiju. U stvarnosti je to groteskna kuća strave gde sadističko osoblje tuče i seksulano zlostavlja štićenike, gde korumpiranu službenici kradu hranu i potrepštine i gde momci, koji se pobune i pokušaju da se odupru, nestaju.
Elvud, optimista i idealista, upoznaje Tarnera koji ne deli njegov optimizam, a njihovo prijateljstvo će dovesti do odluke čije će se posledice osećati decenijama. Njihovu sudbinu će odrediti ono što su preživeli na Niklovoj akademiji.
Kolson Vajthed je jedan od vodećih savremenih američkih pisaca. Autor je šest romana, a za romane Podzemna železnica i Momci iz Nikla dobio je Pulicerovu nagradu. Njegova dela nam daju odličan uvid u ono što se trenutno događa u Americi, a što rezultira velikim nemirima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa