18. jun 2020.18. jun 2020.
GLAS ZA JOŠ BRŽI RAZVOJ OPŠTINE
RAZGOVOR SA DUŠANOM ILINČIĆEM, SADAŠNjIM PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA I KANDIDATOM
NA LISTI KOALICIJE SNS I POKRET SOCIJALISTA “ALEKSANDAR VUČIĆ-ZA NAŠU DECU”

GLAS ZA JOŠ BRŽI RAZVOJ OPŠTINE

Procenat osvojenih glasova je za jednu stranku veoma važan i on govori o stabilnosti same opštine, o mogućnostima da ta opština napreduje, da se razvija, da bude efikasna. Svaki neizvesniji izborni rezultat usporava ili dovodi u pitanje razvoj jedne lokalne samouprave. Cilj malih opština je da imaju dobar izborni rezultat kako bi na pravi način mogli da razvijaju svoju sredinu uz punu podršku države
U proteklom periodu opština Koceljeva uložila je značajna sredstva u infrastrukturni razvoj. Poznavaoci prilika i istorije ovog kraja kažu da je ovo “zlatno doba” Koceljeve.
–Pa, to se može videti na samom terenu. Urađeno je zaista mnogo u celoj opštini. U svakoj mesnoj zajednici postoje dela koja su vidljiva, koja ostaju za buduće generacije. Ulagali smo u sve oblasti počev od vodosistema, elektro mreže, putne mreže, u školstvo, zdravstvo, telekomunikacione sisteme. Radili smo na poboljšanju ukupnog životnog standarda. Uložili smo ogromna sredstva u razvoj naše opštine a sve smo to postigli zahvaljujući dobrom izbornom rezultatu. Opet, taj izborni rezultat nije došao sam po sebi, već je produkt jednog korektnog, predanog i odgovornog rada na lokalnom nivou i otvorenog odnosa opštine prema svim građanima. Nemoguće je istaći sve ono što je urađeno ali bih podsetio na rekonstukciju puta od Koceljeve prema Svileuvi i Batalagama što je trasa od 12 kilometara novog asfalta. Potpuno je revitalizovana deonica od Koceljeve prema Kamenici a očekujemo nastavak asfaltiranja tog pravca prema Donjem Crniljevu. U ovim selima završavaju se fiskulturne sale. Adaptirana je većina školskih objekata u gotovo svim mesnim zajednicama u kojima ih ima. Asfaltirani školski tereni. Ogroman novac je uložen u vodosnabdevanje. Trenutno se radi rezervoar od hiljadu kubika koji će u letnjim mesecima nadomestiti eventualni manjak vode. Iskopan je jedan a kopa se još jedan bunar i dolazimo do novih količina vode. Ušli smo u društvo gradova i opština koje će se snabdevati sa vodosistema Stubo-Rovni, što prvobitno nije bilo predviđeno. To je strateški važno za opštinu Koceljeva i njene građane. Obezbedićemo jednu stabilnost na duži vremenski period i time stvoriti preduslove za dodatno napredovanje i razvoj privrede.
Ukoliko sve bude teklo po planu i dobijemo ponovo poverenje građana, uslediće rekonstrukcija škole u Batalagama. Projekat je već završen i čekamo odobrenje sredstava. Za vreme poslednjeg mandata uspeli smo da obezbedimo i registarske oznake za našu opštinu što, na neki način, daje ozbiljnost jednoj sredini.
Najvažniji segment razvoja jedne lokalne samouprave jeste privreda i životni standard građana. Kakvi su planovi u ovoj oblasti za naredni period?
-Nama su sve veći zahtevi i građana i privrede za novim količinama vode, za kvalitetnijom strujom...Postojeća privreda se širi, reinvestira u svoju proizvodnju i na taj način povećava se i broj radnih mesta. Možemo reći da smo od 2016-e godine dobili mnogo novih radnih mesta u postojećim ali i u novim pogonima. Očekujemo da ćemo i u narednom periodu imati nove investicije, sudeći prema najavama zainteresovanih investitora. Cilj nam je da u svakom kraju naše opštine imamo privredni život. To znači da smo spremni da razgovaramo sa investitorima, sarađujemo i obezbedimo sve ono što jedna lokalna samouprava može da učini kako bi investicije dolazile ne samo u sedište opštine već i u njene ruralne delove. Jedan od takvih primera će u narednom periodu biti realizovan u Svileuvi. Uvek smo pružali punu podršku investitorima i, svaka investicija koja je došla u Koceljevu, bila je uspešna. Svaka je realizovana i funkcioniše. Dobar, kvalitetan i domaćinski rad i odnos lokalne samouprave prema investicijama omogućava privredniku jednu vrstu sigurnosti. Važno je da opština bude servis i privredi i građanima u pravom smislu te reči. Ukoliko nas na predstojećim izborima podrži veliki broj građana očekuje nas puno dobrih, pozitivnih stvari. Moći ćemo da nastavimo intenzivan razvoj ove opštine, da podižemo standard i da stvaramo sredinu u kojoj će ljudi imati sigurnu egzistenciju i kvalitetan život.
Šta će biti prioriteti rukovodstva u narednom periodu ukoliko lista SNS osvoji većinu na izborima u nedelju?
-Neophodno je uraditi mnogo toga, počev od proširenja vrtića. Kapaciteti su nedovoljni da prime svu decu čiji su roditelji zainteresovani za usluge obdaništa. Privreda funkioniše i čim je to tako roditelji imaju posao i nisu u mogućnosti da se brinu o deci čitav dan, već je potrebno da mogu da računaju na mesto u vrtiću dok su oni na poslu, na svojim radnim mestima. Trenutno nam je prebukiranost vrtića neverovatna i mi smo već krenuli u početne faze realizacije. Projekat za rekonstrukciju, izgradnji i dogradnju novog vrtića na postojećoj lokaciji je završen. To su kapitalne investicije, nešto što ostaje za buduće generacije. Ovo je još jedan od projekata gde se ogleda velika pomoć države jer opština to ne bi mogla da uradi sopstvenim sredstvima. To je još jedna investicija kroz koju se jasno vidi koliko je važan izborni rezultat i koliko može da utiče na razvoj jedne sredine. Radiće se i dalje na poboljšanju elektromreže i sigurnosti ovog sistema. Na 80 odsto naše teritorije smo već rekonstruisali niskonaponsku mrežu a konačni posao ćemo završiti u narednom periodu. Planiramo i ulaganja u rekonstrukciju parkova, rešavanje vodotoka Tamnave u neregulisanom delu. Do sada su ogromna sredstva uložena u uređenje ove reke ali i manjih vodotokova. Takođe, očekuje nas i rekonstrukcija, sanacija i izgradnja nove zelene pijace na mestu sadašnje. Vreme je da Koceljeva dobije jednu modernu i uslovnu pijacu koja odgovara potrebama savremenog društva. Radiće se i dalje na rekonstrukciji uličnog sistema, izgradnji kišne i fekalne kanalizacije tamo gde je nema.
Često pominjete izborni rezultat, koji je za SNS bio jedan od najboljih u Srbiji, kao presudan za realizaciju brojnih projekata u Koceljevi. Koliko je on zaista uticao na razvoj opštine u protekle četiri godine?
-Uticao je dosta. To je, na neki način, bilo presudno. Mi se trudimo da pronađemo načine da sve ono što fali, što nedostaje kako bi život bio bolji i lepši, uradimo, izgradimo, rekonstruišemo. O tome svedoče brojna dela koja su već realizovana. Ali, sami građani su doprineli tome da mi možemo da se nađemo u poziciji da obezbedimo novac, dobijemo pomoć države, jer su nam svojim glasom na izborima omogućili dobar izborni rezultat i odličnu poziciju da možemo da se borimo za razvoj ove sredine. Nadamo se da smo opravdali njihovo poverenje i da ćemo takav izborni rezultat uspeti da ponovimo. Procenat osvojenih glasova je za jednu stranku veoma važan i on govori o stabilnosti same opštine, o mogućnostima da ta opština napreduje, da se razvija, da bude efikasna. Svaki neizvesniji izborni rezultat usporava ili dovodi u pitanje razvoj jedne lokalne samouprave. Cilj malih opština je da imaju dobar izborni rezultat kako bi na pravi način mogli da razvijaju svoju sredinu uz punu podršku države. U protekle četiri godine to smo i dokazali jer nismo imali nikakvu kočnicu u našem razvoju. Da bismo nastavili istim intenzitetom i uspeli da realizujemo sve ono što smo planirali, važan je dobar izborni rezultat koji bi obezbedio sigurnost i stabilnost u naredne četiri godine. Verujem da naši građani dobro znaju da je ovo bio jedan od najboljih perioda u istoriji naše opštine i da će u velikom broju izaći na glasanje i svojim glasom dati podršku još jačem i bržem razvoju i napretku Koceljeve.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa