18. jun 2020.18. jun 2020.
KRUNA RADA, IDEMO DALjE
KOŠARKA: ŽKK DUGA U PRVOJ LIGI

KRUNA RADA, IDEMO DALjE

Najveći uspeh u kratkoj istoriji plod planskog rada. Već se stvara tim za narednu sezonu. Cilj stabilizacija u eliti pre pokušaja plasmana na međunarodnu scenu. Škola kluba i u budućnosti oslonac
Naš grad ponovo ima žensku košarkašku ekipu u najvišem rangu. Pre dve sezone OKK Šabac nije uspeo da izbori opstanak, a od jeseni 2020. u ligi će nastupati drugi ovdašnji tim, formiran pre pet godina. Iako je formalno sezona prekinuta, a tabela od 15. marta proglašena konačnom, u Drugoj ženskoj košarkaškoj ligi nisu odigrana samo poslednja dva kola, gde je šabačkoj „Dugi“ samo jedna pobeda nedostajala za matematičku sigurnost plasmana u najviši rang, a očekivala su je dva rivala koja su svakako slabija od Šapčanki. Epidemija korone nije dozvolila da izboreno na parketu, tamo dobije i formalnu potvrdu, no to ne umanjuje postignuće.
-Veliki uspeh i kruna dosadašnjeg rada. Trudimo se da predvidimo svaki korak, kada je to moguće i u skaldu tim da stvaramo strategiju. Bili smo blizu i prethodne sezone, ali nismo žalili za njom, već smo odmah krenuli da pravimo plan za novu priliku. Rad i napredak nas je doveo među dva najbolja tima, Art se izdvojio, a glavnog rivala za drugo mesto smo dva puta savladali i zasluženo smo izborili Prvu ligu – kaže Vuk Stepanović, trener ekipe koji je sa nama delio razmišljanja o dosadašnjem radu i narednim izazovima.
U radu sa uglavnom maldim timom, neophodno je biti trener, pedagog, prijatelj, autoritet. Nekada pomaže blaga reč, dok je nekada neophodan i viši ton da se neko trgne iz letargije, smatra Stepanović.
-Rad sa mladim igračima najbolje opisuje stara srpska krilatica “gvožđe se kuje dok je vruće”. U tom smislu, ponekad je neophodno i povisiti ton da bi se dostigla tačka topljenja, da bi se mladi igrači stavili u poziciju određene vrste pritiska, a sve sa ciljem da pronađu način da iz takve situacije izađu. Košarka je vrlo dinamičan sport i neophodno je brzo razmišljati i brzo reagovati, a ja smatram da je ovo jedan od načina kako se stiče mentalna snaga da se donesu prave odluke kada je to potrebno. Dakle, sve što radim uvek je unapred isplanirano i ima svoj cilj, koji je vrlo često skriven i ne baš jasan oku običnog posmatrača.
Nekada je u privredi bivše države usvajana „petoletka“, odnosno petogodišnji plan razvoja. Kolektiv „Duga“ je na kraju prve ostvario plasman među najbolje, a sada sledi novi petogodišnji ciklus.
-Uvek razmišljamo unapred, iako je, istini za volju, u našem društvu teško baš precizno predvideti i planirati šta će se dogoditi. Primarni ciljevi kluba su da školica košarke koja sada broji 60-ak devojčica, uz još 20-ak koje treniraju u KK “Miks“ sa kojim imamo sjajnu saradnju i koje u kasnije uzrastu nastavljaju svoj razvoj kod nas, bude još brojnija i da dostignemo kvotu od 120 - 130 devojčica u našem sistemu, za šta verujem da je optimalan broj za grad veličine Šapca. Uz to, cilj je da neka od mlađih kategorija kluba osvoji medalju na prvenstvu Srbije, a ja verujem da će se to dogoditi već naredne sezone. Takođe, voleli bismo da u narednih par godina igramo neko međunarodno takmičenje sa mlađim selekcijama, poput WABA lige do 17 ili do 15 . Što se tiče seniorskog sastava, plan je da se zadržimo u najvišem rangu takmičenja dugo godina, uz produkciju mladih igrača iz naše škole koji treba da postanu nosioci igre. Ukoliko se ukaže prilika, nećemo bežati ni od nastupa u međunarodnim takmičenjima, ali je to za sada daleko.
Za viši rang potrebna je dodatna snaga, pre svega iskustvo. Već je dogovoren odlazak doskorašnje košarkašice „Bora“ Jelene Jozić, a finansije će krojiti i mogućnosti u eliti.
- Ovoj mladoj ekipi, koja ima zaista veliki potencijal, potrebno je samo par starijih, iskusnijih saigračica koje bi “povukle” kada nešto krene po zlu u igri. Ukoliko budemo u mogućnosti da to sebi priuštimo, smatram da vrlo lako možemo da dođemo u situaciju da budemo veliki hit i iznenadimo mnoge koji nas vide u borbi za opstanak. Moja trenerska filozofija koju prenosim na svoju ekipu jeste da ne smemo da razmišljamo o opstanku jer je to po meni defetizam, već da gledamo gore i u ligu uđemo sa željom da budemo šampioni. Da li je to realno razmišljanje, verovatno da nije, ali moje devojčice i ja ćemo tako nastupiti jer to dugujemo sebi, šabačkoj publici koja nas podržava, ali i istoriji šabačkog sporta koja je u svakom smislu - šampionska.

Foto: ŽKK "Duga"-fb strana kluba, L. Đuričić
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa