25. jun 2020.25. jun 2020.
Priča o čestitosti
Sokolski dom više od sportskog zdanja

Priča o čestitosti

Od sokola do sporta. Izložba omaž tradiciji, čestitiosti Šapčana. Zdanje više od sportskog objekta. Solidarnost građana
Rekonstrukcija Sokolskog doma, popularne „Sokolane“ nije samo još jedan infrastrukturni doprinos razvoju šabačkog sporta, već je i obnavljanje zdanja koje u sećanjima decenija krije jedinstvenu priču o sebi i društvu kome je pripadalo. To je priča o čestitosti, priča o principima i solidarnosti koje nose istinske životne vrednosti važne kako za generacije iz perioda izgradnje, tako i za današnju mladost.
-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego i drugih vrednih osobina, za koje verujem da negujemo i danas u Šapcu. U ovom gradu Sokolski dom je samo jedan od objekta gde se iskazala velika solidarnost svih. Mnoštvo sugrađana je učestvovalo u izgradnji i ovog i drugih značajnih zdanja - pojasnila je Tatjana Marković, koautor postavke “Priča o čestitosti”.
Autorke izložbe, Tatjana Marković i Smiljka Jovanović, želele su da ukažu na značaj i istorijat Sokolskog društva, ali i solidarnost Šapčana u izgradnji važnih objekata u gradu.
-Kada je reč o sokolstvu potrebno je imati na umu misao o časti. To je reč koja je zaokružila celu ovu priču i ona koja je opstala kroz vreme bez obzira na ideološku obojenost društva u određenim istorijskim periodima. To je okosnica i hronologija narativa ove izložbe. Ako iz današnje perspektive sagledamo prošlo vreme možemo videti mnoštvo sjajnih imena u sportu koja su stasavali pod ovim krovom - rekla je Smiljka Jovanović, autorka postavke.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić svečano je otvorio je izložbu istakavši da je zgrada Doma više od sportskog objekta.
-Kada smo kod Evropske unije aplicirali za rekonstrukciju objekta tradicija je bila ključna reč. Sokolski dom je muzej, ima tradiciju, istoriju i svoju priču. Kada smo se dogovarali sa našim prijateljima iz EU, rekli smo da će biti multifunkcionalna dvorana, i da ćemo u objektu organizovati različite događaje što se ostvarilo. Izložba je vezana za ovu zgradu, njenu istoriju, tradiciju sokolstva, ne samo u Šapcu nego i u Kraljevini Jugoslaviji. Stalna postavka će doprineti turističkom potencijalu objekta - naveo je Pajić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa