11. avgust 2011.11. avg 2011.
REALIZACIJA PROJEKTA “DA RASTEMO I UČIMO ZAJEDNO“

BORAVAK ZA OBRAZOVNU INKLUZIJU ROMA

Projekat “Da rastemo i učimo zajedno“ u okviru programa DILS koceljevačka opština realizuje uz podršku Ministarstva prosvete. Počelo renoviranje i opremanje prostora u Osnovnoj školi u Draginju
U okviru realizacije projekta iz oblasti obrazovne inkluzije Roma u prostorijama Osnovne škole u Draginju počelo je renoviranje i opremanje učionice za boravak romske dece predpripremnog predškolskog uzrasta kao i učenika nižih razreda. Partneri lokalnoj samoupravi na sprovođenju projekta su PU “Poletarac“, koceljevačka Osnovna škola i NVO Centar za razvoj i demokratiju Roma Koceljeve.
- Trenutno se radi adaptacija jedne učionice za potrebe produženog boravka. Nabavljen je nameštaj za tu učionicu na osnovu sredstava dobijenih projektom. Ta učionica već četiri godine nije bila u funkciji, jer zbog velikog oštećenja plafona nije bila bezbedna. Ovim će se stvoriti uslovi za produženi boravak 35 dece koja će se prijaviti za boravak, a prednost će pri prijemu, u slučaju većeg broja, imati deca iz siromašnijih porodica- rekla je direktor škole u Draginju Dragana Đurić.
Prema njenim rečima, deca će u boravku imati besplatnu užinu i materijal za kreativno stvaralaštvo, a vreme provedeno u ovoj učionici koristiće za izradu domaćih zadataka, fizičke aktivnosti, jačanje samopouzdanja i socijalizaciju kroz igre i radionice.
Najveći broj romskog stanovništva živi u Draginju i Brdarici, a od ukupnog broja žitelja ove opštine Romi čine pet odsto. Jedan od najvećih problema koji se javlja u praksi je prekidanje školovanja osnovaca i odlazak u inostranstvo. Zbog toga se veoma često dešava da se deca nalaze na evidenciji škole ali je praktično ne pohađaju. Stoga je među neocenjenim đacima najviše onih koji pripadaju romskoj populaciji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa