25. jun 2020.25. jun 2020.
VAŽNA KARIKA U  HUMANITARNOM LANCU
VOLONTERI ODGOVORNO OBAVILI SVOJ POSAO

VAŽNA KARIKA U HUMANITARNOM LANCU

Bilo je dana kada smo bili prezauzeti obavezama u Crvenom krstu, na terenu ali i u školi u okviru on lajn nastave. Međutim, čovek se navikne na sve, prilagođava se i ako ima želje i volje ništa na kraju nije problem. Bilo nas je dosta volontera pa se u dobrom društvu i kada delite iste ideje i ciljeve sve teškoće lakše podnose
Među herojima u doba korone našli su se mladi volonteri Crvenog krsta. Jedna od heroina je devetnaestogodišnja Anđela Simić iz Koceljeve, volonterka koja se od početka epidemije pridružila grupi humanih mladih ljudi.
–Kada se pojavila epidemija, nisam imala dilemu i uprkos nekoj dozi straha od moguće zaraze, odlučila sam da odmah ponudum svoju pomoć. Mislim da je dobro što je bilo tog straha jer nas je to nateralo da budemo još odgovorniji i oprezniji u radu- kaže Anđela dodajući da je nekada bilo veoma iscrpljujuće ispratiti sve aktivnosti vezane za volontiranje, obaviti u toku dana sve ono što je važno kako bi u potpunosti opravdala svoju ulogu u ovom humanitarnom lancu.
–Bilo je dana kada smo bili prezauzeti obavezama u Crvenom krstu, na terenu ali i u školi u okviru on lajn nastave. Međutim, čovek se navikne na sve, prilagođava se i ako ima želje i volje ništa na kraju nije problem. Bilo nas je dosta volontera pa se u dobrom društvu i kada delite iste ideje i ciljeve sve teškoće lakše podnose- smatra ova devojka koja je u svet volontiranja ušla pre četiri godine, na početku srednjeg obrazovanja.
Privlači je da radi neki humani posao, da pomogne drugima u svemu, da na pametan i kvalitetan način utroši svoje vreme.
–Znam da ću na ovaj način, kroz volontiranje, nekome pomoći. Znači, već na početku srednje škole sam se priključila grupi volontera. Najpre sam prisustvovala akcijama dobrovoljnog davanja krvi, zatim sam išla na obuke pa smo se družili sa decom u osnovnim školama, pričali o promociji humanih vrednosti, o bezbednosti dece u saobraćaju i svašta nešto. To je za mene bilo zaista jedno divno iskustvo- napominje Anđela.
U toku trajanja epidemije volonterima se pridružila i Ana Jović iz Koceljeve, maturantkinja medicinske škole.
–Završavam medicinsku školu i pomislila sam da sam u periodu epidemije već bila svršena srednjoškolka, verovatno bih radila svoj posao medicinske sestre, pa sam odlučila da pomognem na način na koji je to u ovom trenutku bilo moguće a to je da volontiram u Crvenom krstu. Zbog koronavirusa nisam bila u prilici da u okviru nastave odradim praksu pa sam shvatila da je ovo jedan od najboljih načina da svoje vreme ne potrošim uzaludno već korisno- priča Ana koja će od jeseni postati brucoš Visoke zdravstvene ustanove u Zemunu.
Kroz Crveni krst u Koceljevi u poslednjih nekoliko meseci prošlo je na desetine volontera. Ovi humani, mladi ljudi brinuli su se o starim i ugroženim sugrađanima. Osim nabavke hrane i lekova, vodili su računa i o njihovom zdravlju, pre svega mentalnom pa su često razgovarali sa usamljenim žiteljima ove varoši. Bili su strpljivi, puni razumevanja, bez pogovora odgovarali na najrazličitije zahteve sugrađana, prelazili stotine i stotine kilometara ostavljajući potrepštine od vrata do vrata.
–Sve ono što smo radili od početka vanrednog stanja i pojave koronavirusa u našoj zemlji tek sumiramo. Može se reći da su volonteri prešli na stotine kilometara kako bi stigli do svih naših korisnika, pružili pomoć najstarijima, brinuli se o ugroženima. Sada smo našim volonterima dali mogućnost za predah, kako bi uspeli da završe sve svoje školske obaveze, jer su zbog višečasovnih angažovanja u Crvenom krstu one bile pomalo zapuštene. Ovo je sada jedan mali period pauze nakon čega slede nove akcije za pomoć socijalno ugroženim ljudima- izjavio je sekretar Crvenog krsta Milan Glumac.

Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa