25. jun 2020.25. jun 2020.
U Malom zvorniku, Zvorniku i Ljuboviji vanredno
Poplave

U Malom zvorniku, Zvorniku i Ljuboviji vanredno

Opštinski štab je u ponedeljak 22. juna, proglasio vanrednu situaciju, zbog ugroženosti od poplava usled padavina koje su uslovile bujanje vodotokova i izlivanja pojedinih pritoka Drine. Najkritičnija situacija je na području Donje Trešnjice, dela Radalja, u naseljima Živanovići i Stankovići i u pojedinim delovima Donje Borine i Brasine
Vladan Krasavac, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije i načelnik Mačvanskog upravnog okruga obišao je u utorak 23. juna, opštine Mali Zvornik i Ljubovija, koje su usled obilnih padavina pretrpele značajnu materijalnu štetu.
Načelnik Vladan Krasavac je zajedno sa predsednikom opštine Mali Zvornik Zoranom Jevtićem obišao najugroženije lokacije.Opštinski štab je u ponedeljak 22. juna, proglasio vanrednu situaciju, zbog ugroženosti od poplava usled padavina koje su uslovile bujanje vodotokova i izlivanja pojedinih pritoka Drine. Najkritičnija situacija je na području Donje Trešnjice, dela Radalja, u naseljima Živanovići i Stankovići i u pojedinim delovima Donje Borine i Brasine.
U gornjem delu opštine Mali Zvornik, u mesnim zajednicama uzvodno od Hidro elektrane “Zvornik” u prekidu je snabdevanje električnom energijom.
Saobraćaj je u prekidu u mestu Crnč, na granici opštine Mali Zvornik prema Ljuboviji i u Donjoj Trešnjici, zbog izlivanja trešnjičke reke. Nivo reke Drine je u stalnom porastu.
Sve službe u opštini Mali Zvornik su pripravne za pružanje pomoći građanima,a mobilne ekipe obilaze mesne zajednice i pomažu stanovništvu. Štab za vanredne situacije je zbog sveukupne situacije doneo odluku o obustavi nastave u školama i PU “Crvenkapa”. U Opštinskoj upravi Mali Zvornik uvedeno je celodnevno dežurstvo. Opštinski štab za vanredne situacije pozvao je građane da se u slučaju potrebe obrate za pomoć na broj telefona 015/ 471 -300.
Na lokalnom putu Amajić-Donja Trešnjica došlo je do prekida puta jer je voda u velikoj meri oštetila most.Očekuje se da se problem reši uz pomoć Vojske, koja će dopremiti i postaviti montažni most.
Nastavljajući obilazak poplavljenih područja Vladan Krasavac je boravio u opštini Ljubovija i sa predsednikom opštine Milovanom Kovačevićem obišao ugroženo područje.
Pod vodom se nalazi preko 600 kuća,a usled porasta nivoa reke Ljuboviđe došlo je do značajnog oštećenja mostova preko Ljuboviđe. Most u naselju kod autobuske stanice je teško oštećen i neupotrebljiv .Most na državnom putu Ib reda broj 28 Mali Zvornik-Ljubovija-Rogačica je pod naletom vodene stihije srušen, pa je ovaj putni pravac zatvoren za saobraćaj.
Veliki broj sela u ljubovijskoj opštini je odsečeno od sveta, jer su bujice odnele puteve, a trenutno je ugroženo preko 70 domaćinstava .
U Ljuboviji je održana i sednica Republičkog štaba za vanredne situacije,kojoj su prisustvovali Ministar MUP-a Nebojša Stefanović,načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, predstavnici Sektora za vanredne situacije,JP“Srbija vode”, Republičkog hidrometereološkog zavoda i lokalne samouprave. Doneti su zaključci da se odmah započne sa sanacijom nastale štete i obezbedi most koji je urušen usled bujice. Pripadnici žandarmerije su se uključili u sanaciju poplavljenih objekata i pružanje pomoći građanima. Pristupiće se rešavanju problema vodosnabdevanja, kao i saniranje elekto mreže koja je takođe značajno oštećena. Država Srbija će uložiti napor da se što pre sanira nastala šteta.
Situacija u ugroženim područjima se neprekidno prati.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa