25. jun 2020.25. jun 2020.
IZBORNI REZULTAT JE OCENA RADA JEDNE POLITIKE
RAZGOVOR SA VEROLjUBOM MATIĆEM, NARODNIM POSLANIKOM
SRPSKE NAPREDNE STRANKE U REPUBLIČKOM PARLAMENTU
I PREDSEDNIKOM SKUPŠTINE OPŠTINE KOCELjEVA

IZBORNI REZULTAT JE OCENA RADA JEDNE POLITIKE

Ovo je nastavak tog zlatnog doba. To su građani svojim glasom na izborima potvrdili i omogućili rukovodstvu opštine da može uzdignutog čela da pregovara i razgovara, prvenstveno sa Vladom i predsednikom države, da se ne stidi da traži određenu podršku i pomoć za razvoj opštine u celini. Mi ćemo to koristiti i tražiti, jer smo to i zaslužili. Razvojem opštine ne razvija se samo opština Koceljeva, nego i Srbija i deo ove zemlje
Vaša stranka je, u odnosu na izbore od pre četiri godine, ostvarila još bolji rezultat kako na republičkom nivou tako i na lokalu. Da li ste zadovoljni i šta govore takvi rezultati?
-Što se tiče izbora na republičkom nivou mi smo u opštini podigli procenat osvojenih glasova za četiri odsto u odnosu na izbore iz 2016-e godine, kada je izlaznost građana bila 70,7 procenata, a ove godine na izlaznost od 74,4 povećali smo procenat glasova za SNS za četiri procenta. To je ozbiljan procenat i ozbiljan broj glasova. Kada je reč o lokalnim izborima takođe je povećan broj osvojenih glasova za četiri odsto. Na osnovu ovih rezultata možemo doći do zaključka da se vidi da smo radili na svim nivoima, da država napreduje, da napreduje i ova opština. Vidi se naš rad na nivou opštine. Vidi se i rad republičke Vlade, predsednika države i sve je to rezultiralo povećanjem procenta. Jako je bitno reći da, taj procenat koji smo povećali od četiri posto, jeste veliki pomak. Na procentu od 80 posto iz 2016-e godine, kada uspete da na opštinskom nivou povećate na 84 posto, to je ozbiljan rezultat. Nije problem popraviti rezultat kada imate 20 posto, pa osvojite još 5-10, ali ovde je problem uspeti da na tako visokom procentu osvojenih glasova dobiti još četiri. Tako da sam ja zadovoljan što se tiče izbornih rezultata. Mislim da imamo jednu od najvećih izlaznosti na nivou Srbije koja je 74,4 posto. Ja sam zahvalan, prvenstveno našim građanima, koji su prepoznali važnost izbora, koji su glasali za obe liste na nivou opštine i na taj način obezbedili razvojnu perspektivu u naredne četiri godine i povećanje standarda. Mi, koji smo u rukovodstvu, u obavezi smo da zajedno sa Vladom, nadležnim ministarstvima, javnim preduzećima, investitorima, Kabinetom predsednika države i predsednikom države uradimo sve što možemo, jer je ovaj narod to zaslužio. Jedina ocena rada jedne politike je izborni rezultat. Mi smo ga imali i sada smo ga i popravili.
Vi ste u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta bili predsednik SO-e Koceljeva. Sada vaša lista ima 28 odbornika, jednog više u odnosu na protekle četiri godine. Pored predstavnika SNS u skupštini će biti još tri odbornika socijalista. Da li očekujete saradnju na lokalnom nivou?
-Prvo, da jasno kažemo što se tiče odborničke liste na nivou opštine Koceljeva. Na prošlim izborima smo imali 27 mandata od 31 odbornika. Sada imamo 28, a tri ima SPS. Obaveza je i jednih i drugih da radimo, doprinosimo i sarađujemo. Da li ćemo imati možda određeni vid zajedništva, ostaje da vidimo, da se dogovorimo. Ali, imali ili nemali, u obavezi smo i jedni i drugi da radimo. Naravno da smo mi u većoj obavezi zato što ćemo sigurno biti u vlasti i što imamo toliki procenat glasova, naša je obaveza mnogo veća nego obaveza SPS. Međutim, i oni sa tri svoja odbornika imaju obavezu prema svojim glasačima da daju jedan pun doprinos razvoju ove opštine. Mi možemo da se kritikujemo u određenim stvarima, ali u onome što vuče napred ovu opštinu u obavezi smo da radimo i jedni i drugi.
Kada govorimo o repubičkim izborima, da li je za vas iznenađenje to što mnoge stranke, koje decenijama obitavaju na političkoj sceni Srbije, nisu uspele da pređu cenzus i ostanu parlamentarne?
-Moja ocena je da je ovo odraz rada partija i narod je na izborima ocenio koje su partije koje treba da uđu u parlament. Srpska napredna stranka je osvojila, prema još uvek nezvaničnim rezultatima, od 61-62 posto što je za jednu parlamentarnu partiju veoma veliki procenat. To je apsolutna zasluga predsednika države i Vlade, kao i parlamenta, zato što je Srbija krenula ozbiljno napred. Narod je to prepoznao i svojim glasovima podržao. Što se tiče samog parlamenta on je u obavezi da doprinese ukupnom razvoju i demokratizaciji Srbije. Mislim da ćemo mi to uraditi i da smo u još većoj obavezi zato što praktično, sem SNS, SPS-Jedinstvene Srbije i Šapićeve stranke , kao i manjinskih stranaka, niko nije ušao u parlament. Ono što je po meni najbitnije je da se radi u parlamentu i da se doprinosi razvoju zemlje. Oni koji nisu sada ušli u parlament imaju načina da se na političkom polju dokažu, pa ukoliko ponude nešto dobro, građani će to prepoznati i možda će na sledećim izborima bolje proći. Međutim, ovaj rezultat je dokaz rada, odnosno nerada pojedinih političkih stranaka i to je narod prepoznao i nagradio rad onih koji rade, odnosno kaznio one koji ne rade.
Kako vidite Srbiju u narednom periodu? Kojim putem će ići?
-Naravno da će to i dalje biti Evropska unija, zatim status Kosova i dobri odnosi sa svim zemljama u okruženju, dobri odnosi sa Rusijom, Kinom i drugim velikim zemljama pored SAD i EU. To je neka globalna politika koja se mora zadržati i u narednom periodu. Što se tiče domaćeg plana, sve ono što se radi u Srbiji a povećava se životni standard, treba raditi. Znači, ekonomski momenat je u prvom planu. Da se dovode investitori, i domaći i strani, da se podižu fabrike, otvaraju radna mesta, povećava prosek plata, da imamo razvojni momenat i povećanje zapošljavanja. To i jeste najbitnije za građane. Ukoliko se to bude dobro razvijalo imaćemo i dobro punjenje budžeta, i republičkog i opštinskog, pa će se iz tih izvora finansirati infrastrukturni projekti. A sve to podiže standard građana. Verujem da ćemo mi to u naredne četiri godine uraditi. U svemu tome opština Koceljeva će pratiti svoj interes kako bi svojim građanima pružila jedan maksimum u podizanju standarda.
Da li to znači da će u naredne četiri godine biti realizovani i određeni projekti od strateške važnosti, poput priključenja ove lokalne samouprave na vodo sistem Stubo- Rovni ili kapitalne investicije kao što je izgradnja modernog vrtića koji bi zadovoljio potrebe roditelja i dece?
-Biće urađeno dosta krupnih, infrastrukturnih objekata. Pomenuli ste neke od njih. Što se tiče vodo sistema Stubo-Rovni i generalne stabilizacije vodosnabdevanja opštine Koceljeva, dovođenjem vode iz ove akumulacije, to je državni projekat i biće realizovan u narednih tri do pet godina. Sa time ćemo apsolutno rešiti snabdevanje građana i privrede ali i omogućiti proširenje mreže za delove opštine koji u ovom trenutku nisu pokriveni. To je ogromna stvar. Naravno da ćemo praviti i vrtić i dobro je što su roditelji zainteresovani za usluge vrtića. Mi za sada nemamo dovoljne kapacitete da primimo svu decu ali nadam se da će za sledeću upisnu godinu biti završen novi vrtić koji će imati dovoljno kapaciteta da primi svu decu sa teritorije opštine Koceljeva koja žele da idu u obdanište. Sigurno ćemo uraditi i novu zelene pijacu koja će praktično biti tržnica-pijaca, moderna i funkcionalna. Značajan je i privredni objekat koji će se praviti, a to je elektrana za proizvodnju električne energije u Svileuvi, gde će se kroz bio gas proizvoditi struja. To će zaposliti određen broj ljudi. Reč je o ozbiljnoj investiciji i stranom kapitalu. Pirotehnika će početi konačno da funkcioniše u punom kapacitetu i mislim da ćemo jednu do dve nove investicije, pored ovih što imamo, doneti u ovu opštinu. Ima tu projekata, počev od prečistača, kanalizacije, rešavanje odlaganja smeća, koji su krupni i teški ekološki projekti i koji su zahtevni. Naravno da ćemo se baviti i njima u cilju da ih rešimo.
Jednom prilikom ste izjavili da je ovo “zlatno doba” u razvoju ove opštine. Znači li to da će i u narednom periodu to biti tako?
-Ovo je nastavak tog zlatnog doba. To su građani svojim glasom na izborima potvrdili i omogućili rukovodstvu opštine da može uzdignutog čela da pregovara i razgovara, prvenstveno sa Vladom i predsednikom države, da se ne stidi da traži određenu podršku i pomoć za razvoj opštine u celini. Mi ćemo to koristiti i tražiti, jer smo to i zaslužili. Razvojem opštine ne razvija se samo opština Koceljeva, nego i Srbija i deo ove zemlje.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa