25. jun 2020.25. jun 2020.
KNjIGA KAO ZNAMENjE
U GLASU CRKVE ODRŽANA PROMOCIJA VINAVEROVIH RATNIH DRUGOVA

KNjIGA KAO ZNAMENjE

U Vinaverovim knjigama ima ljudskosti, iskrenosti i nečeg nezaboravnog, s tim što sada neke rečenice mnogo bolje razumemo. Grad Šabac godinama organizuje Vinaverove dane. S obzirom da pratim šta se dešava u drugim gradovima, ovo mogu da nazovem herojskim odlukama. Šapčanima odajem najdublju zahvalnost. Nisam mogla ni da pretpostavim da se u ovom gradu toliko neguje kultura sećanja
U okviru „Vinaverovih dana Evropske kulture“, proteklog četvrtka, u Glasu Crkve, održana je promocija zbirke pesama Stanislava Vinavera „Ratni drugovi“. Promociji je prethodio igrokaz iz drame „Monah Tadija“ protođakona dr Ljubomira Rankovića. Scenski prikaz razgovora između Stansilava Vinavera, Rebeke vest i vladike Nikolaja Velimirovića izvela je umetnička grupa „Agape“ pod vođstvom Aleksandre Pavlović, profesorke srpskog jezika i književnosti.
- Poznato je da je Vinaver učestvovao u Prvom svetskom ratu i da je bio jedan od 1.300 kaplara. U ovoj zbirci napisao je 33 pesme o svojim ratnim drugovima. Svi likovi iz knjige istorijske su ličnosti. Naš ugledni Šapčanin Nikola Devura posvedočio je da je Dragoš iz Lipolista zaista postojao i da se zvao Dragoslav, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković.
O „Ratnim drugovima“ nadahnuto je govorila dr Nadežda Vinaver, snaha znamenitog Šapčanina, autor pogovora za ovo izdanje.
- U Vinaverovim knjigama ima ljudskosti, iskrenosti i nečeg nezaboravnog, s tim što sada neke rečenice mnogo bolje razumemo. Grad Šabac godinama organizuje Vinaverove dane. S obzirom da pratim šta se dešava u drugim gradovima, ovo mogu da nazovem herojskim odlukama. Šapčanima odajem najdublju zahvalnost. Nisam mogla ni da pretpostavim da se u ovom gradu toliko neguje kultura sećanja.
„Knjiga sećanja, ljubavi i zahvalnosti“ okupila je brojne sugrađane koji su dobili besplatan primerak ove zbirke pesama.
- Ponesite je kao najveće znamenje u svoj dom i čitajte je, poručio je Ranković.

ŽIVOT, DA NIJE SMRTI
„Jednostavne, nenametljive, tihog toka, sa skoro zaboravljenim rečima koje nas vraćaju u doba stare časti i poštovanja otadžbine, pesme u zbirci Ratni drugovi Stanislava Vinavera, posvećene drugovima izginulim u Velikom ratu, svojom tragičnom suštinom primakle su se našem vremenu. Mnogo istorije i mnogo politike stoji iza ove knjige. Prvi svetski rat, u Srbiji bez predaha nastavljen na Balkanske ratove, na istom ranjenom tlu, sa istim borcima ali u strašnijim uslovima, sa neprebrojivim srpskim umiranjima, u borbama, po logorima Austrougarske, po neprohodnim gudurama Albanije, uz tihe obale sredozemnih mora – književno nadahnuće u kratkom razdoblju, zaboravljen je.
Nastala kao spomen na ovu herojsku i tragičnu epopeju, Vinaverova knjiga nije istorija već je književni tekst, nedvosmislen, čist kao čista suza. Iako izgrađeno i na filozofskom iskustvu piščevom i na iskustvu naroda, skromnog, naviknutog na trpljenje, ovo delo se može razumeti samo kao književnost – mimeza smrti u trenu istorijskog bezdana. Smrt je stalna, umnožavana svaki dan, svugde, ,,u gromovitom i strahovitom vrisku čelika i gvožđa“, u ledenim belinama, u dubokim vodama mora, pa ipak Vinaverove pesme ne govore o smrti već o životu koji bi se nastavio da nije smrti. (Iz pogovora dr Vinaver).

M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa