2. jul 2020.2. jul 2020.
Ubrzano povećanje broja zaraženih
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ŠAPCU ZABRINjAVAJUĆA

Ubrzano povećanje broja zaraženih

Na teritoriji grada Šapca, do zaključenja ovog broja, broj zaraženih korona virusom u ubrzanom rastu. Među obolelima su najviše mladi od 20 do 40 godina
Tokom proteklih desetak dana u Kovid ambulanti došlo je do povećanja broja zaraženih, čak duplo. Sa tegobama se 20. juna javilo 13 pacijenata, da bi tokom nedelje taj broj rastao sa 24 na 44, a od 25. juna čak na 94. U ponedeljak je zabeležen najveći broj, 116 slučajeva. Od 20. do 29. juna pregledano je ukupno 609 pacijenata, a testirano (PCR testom) 97. Testiranje se obavlja u skladu sa brojem testova koji se dobijaju od Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Uglavnom kod svih osoba je prisutna povišena temperatura, kašalj i bol u grlu. Produženo je radno vreme Kovid ambulante od 7 do 20 časova, svaki radni dan, i vikendom od 8 do 18 sati. Takav potez usledio je po nalogu Ministarstva zdravlja. Među obolelima su najviše mladi od 20 do 40 godina i prema njima se sprovode svi algoritmi koji su dobijeni od Instituta za javno zdravlje i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije.

Lakši slučajevi na kućnom lečenju
-Obavlja se klinički pregled, merenje telesne temperature, kontroliše krvna slika i određuje saturacija kiseonika. Potom se procenjuje disajna funkcija. Na osnovu toga lekar utvrđuje da li se radi o lakšem slučaju, srednje teškom ili teškom. Oboleli se upućuje u Opštu bolnicu na slikanje pluća. Ukoliko kod pacijenta dođe do pozitivnog rezultata, on se odmah hospitalizuje, ostaje na grudnom ili infektivnom odeljenju. Svi lakši slučajevi se upućuju u kućnu izolaciju na 14 dana, a po isteku idu ponovo na testiranje. Isto važi i za kontakte Kovid-19 pozitivnih. Izuzetak je jedino što se oni ne testiraju bez simptoma - kaže direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
Algoritam po kom je ranije funkcionisala kućna izolacija je promenjen. Ranije su svi lakši slučajevi transportovani u privremene bolnice na Sajam ili u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača. Sada se oni upućuju u kućnu izolaciju. Ona podrazumeva da se pacijent kod koga je potvrđen pozitivan rezultat izoluje narednih 14 dana.

Samo poštovanje mera usporava zarazu
Doktorka Stanković je apelovala na sve građane da se striktno pridržavaju mera, budu u posebnoj prostoriji, nose zaštitnu masku, da ukućani budu izolovani u posebnim prostorijama, da se dezinfikuju brave i često obavlja dezinfekcija ruku.
-Sigurna sam da svaka kuća ima i starijih stanovnika koji su najviše rizični kao i hroničari. Sada su vidljivi svi efekti druženja i okupljanja protekle dve nedelje- istakla je prošlog utorka na konferenciji za štampu dr Jasmina Stanković i dodala da postoje tri ulaza u Kovid ambulantu.
-Kroz glavni ulaze pacijenti sa tegobama i prolaze dezinfekcioni tunel. Na drugi ulaz Službe hitne medicinske pomoći ulaze pacijenti koji nemaju tegobe, ali im treba testiranje zbog zakazanih operacija i dijagnostičkih procedura, tako da su odvojeni. Sada radi šest umesto četiri lekara. Zamolila bih sve pacijente za strpljenje, svi će biti pregledani - objašnjava dr Stanković.

Ozbiljno, ali bez panike
Sve u svemu nema razloga za paniku, ali je situacija krajnje ozbiljna.
-Važno je istaći da je skok broja lica koja su se javila u Kovid ambulantu, poslednjih desetak dana veći 10 puta. Zbog toga smo sa Domom zdravlja, ispred Kovid ambulante postavili šator (stolove i stolice) kako bi ljudi mogli da sačekaju svoj red. Apelujem da se organizacija rada u Domu zdravlja prilagodi tome da građani što manje vremena provedu napolju po ovim vrućinama. Situacija je zabrinjavajuća. Treba da vodimo više računa šta će se dešavati narednih dana. Ovog trenutka 70 lica čeka testiranje. Svi ostali su poslati kući uz sumnju da su zaraženi korona virusom. Mi smo kao grad, na sednici tima za vanredne situacije ponudili novčanu pomoć za kupovinu dodatnih testove i svega što je potrebno. Dva testa dnevno nažalost nisu dovoljna- konstatovao je ovom prilikom gradonačelnik Šapca i komadant Kriznog štaba Nebojša Zelenović.
-Ponudili smo i Domu zdravlja da preko Zavoda za javno zdravlje uđe u pojedinačnu nabavku testova na tržištu. Jako je važno da građani budu pravovremeno obavešteni, i dobiju potpunu informaciju da bi znali kako da se ponašaju. I pored toga, što smo dobili dobru vest da su skoro svi opremljeni i imaju sve što im je potrebno za rad u ovim okolnostima naša ponuda ostaje. Dodatno je ostala nabavka novih skafandera, čime ćemo se baviti u narednih dana- poručio je Zelenović i apelovao na roditelje, učenike i nastavnike da nose zaštitne maske i da se suzdržavaju od bilo kakvih suvišnih kontakata.
- To su sve rizična ponašanja koja mogu da dovedu do pogoršanja ove situacije- izjavljuje gradonačelnik Šapca.

Vraćene mere od marta
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić je ovom prilikom istakao da su praktično vraćene mere koje su primenjivane u martu i aprilu. Na 11 lokacija su postavljeni kanisteri sa natrijum-hipohloritom. On je pozvao sve sugrađane da iskoriste ova dostupna sredstva. U toku je podela natrijum- hipohlorita privrednicima, kako bi mogli da izvrše dezinfekciju svojih radnih prostora. Vasić je pozvao predsednike stambenih zajednica kako bi ih upoznao sa merom vraćanja dezinfekcije stambenih ulaza i zajedničkih površina.

Obaveštenje
U Ulici Janka Veselinovića Komunalna policija obavlja podelu sredstava za dezinfekciju, a svi zainteresovani se mogu javiti na kontakt telefon 015/345-700.
Štabu za vanredne situacije u Šapcu ponovo je ustanovio meru obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, a to se posebno odnosi na banke, pošte, finansijske organizacije, trgovine i javne instirucije. Već je počeo nadzor od strane Odeljenja za inspekcijske i komunalno poslove i Odeljenja komunalne policije, a tiče se kontrole nošenja maski, što će u narednom periodu biti pojačano. Moguće je i uvođenje novih mera, o čemu će građani biti pravovremeno obavešteni.
M.G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa