2. jul 2020.2. jul 2020.
DOKAZANA IZBORNA KRAĐA
POSLE ODLUKE UPRAVNOG SUDA U ŠAPCU SE PONAVLjAJU IZBORI NA 27 BIRAČKIH MESTA

DOKAZANA IZBORNA KRAĐA

Posle odluke Gradske izborne komisije da se zbog čitavog niza suštinskih i formalnih nepravilnosti ponište lokalni izbori u Šapcu na svih 100 biračkih mesta, i žalbe Srpske napredne stranke u Šapcu na ovakvu odluku, Upravni sud u Novom Sadu doneo je kompromisnu presudu da se lokalni izbori u Šapcu ponovo na 27 biračkih mesta
Šabačka posleizborna drama se nastavlja. Posle odluke Gradske izborne komisije da se zbog čitavog niza suštinskih i formalnih nepravilnosti ponište lokalni izbori u Šapcu na svih 100 biračkih mesta, i žalbe Srpske napredne stranke u Šapcu na ovakvu odluku, Upravni sud u Novom Sadu doneo je kompromisnu presudu da se lokalni izbori u Šapcu ponovo na 27 biračkih mesta.

Zahvaljujući odluci Gradske izborne komisije u Šapcu, u Srbiji je po prvi put za proteklih osam godina vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, dokazana izborna krađa. Konačno je jedan državni organ, ovoga puta Gradska izborna komisija u Šapcu, donela zvaničnu odluku o izbornoj krađi. To je istorijski podatak koji će ostati zapisan u analima srpske političke scene. Metodi koji su primenjivani su toliko monstruozni da je pitanje da li će ikada više neko, pa i SNS, biti u stanju da ovakvu igru ponovi. Izborna krađa se, ovoga puta, najviše ogledala u kupovini glasova. Slobodarski Šabac, jednostavno nije imao šansu. Kada se na ovu koruptivnu delatnost dodaju i formalni razlozi koji se tiču ne postojanja kontrolnih listića, više desetina prijavljenih građana na određenim adresama, glasanje bez ličnih karti i svega onoga što se dešavalo, jasno je da je svoj pečat na ozvaničenje izborne krađe u Šapcu morao da da i Upravni sud u Novom Sadu.

To je još jedna zvanična potvrda da je bilo izborne krađe. Upravni sud, doduše, nije imao petlju da presudi u skladu sa dokazima koji su predočeni, jer je to ipak Sud koji se nalazi pod kontrolom i ne bi predsednik Srbije tako nešto dozvolio, podrži odluku Gradske izborne komisije u Šapcu. Znalo se odmah da će Sud naći neki kompromis, upravo zbog nedostatka te petlje, ali i nemogućnosti da zanemari ozbiljne pravne nedostatke kada je reč o izborima.
Dokaz da je Upravni sud napravio kompromis vidi se i u reakciji SNS u Šapcu. Posle ovakve odluke, šabački naprednjaci su reagovali više nego umereno. Doduše, još jednom su svesno manipulisali svoje birače, jer su saopštili da je Upravni sud usvojio njihovu žalbu. Ne, Upravni sud je delimično usvojio njihovu žalbu. Da je Upravni sud usvojio njihovu žalbu, onda bi umesto saopštenje iz centrale pustili vatromet.
- Gradski odbor SNS Šabac pozdravlja odluku Upravnog suda da usvoji žalbu Srpske napredne stranke na odluku Gradske izborne komisije Šabac o poništenju izbora - piše u saopštenju GO SNS, i navode da poštuju odluku o ponavljanju izbora na 27 biračkih mesta, i smatraju da će voljom birača odneti ubedljivu pobedu liste “Aleksandar Vučić - Za našu decu.”
Iz Gradskog odbora SNS kažu da je „Zelenović svojim čvrstim držanjem za fotelju, protivno izbornoj volji građana, još jednom pokazao da mu je stalo samo do njegovog interesa, a ne do interesa građana“.
- Srpska napredna stranka poziva sve građane Šapca da izađu na izbore na biračkim mestima na kojima će biti ponovljeni i još odlučnije kažu Nebojši Zelenoviću da je on ružna prošlost Šapca, a da za svoju decu žele bolju budućnost - stoji u saopštenju SNS u Šapcu.
Za razliku od teških reči i uvreda kojima su ponovo „častili“ gradonačelnika Šapca, Nebojša Zelenović je dosta mirnije prihvatio presudu Upravnog suda i poručio da će „nastaviti da se bori do samog kraja“.
- Odluka Upravnog suda u Novom Sadu po kojoj se glasanje na 27 biračkih mesta u Šapcu ponavlja, odnosno usvajanje žalbe Gradske izborne komisije, pokazuje ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu 21. juna, koje su pokušale da prekroje izbornu volju građana Šapca - rekao je Zelenović, nosilac liste “Šabac je naš“, na konferenciji za novinare.
On smatra da su se neregularnosti desile na svih 100 biračkih mesta i zato je naredni korak podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije zbog toga što se, kako je rekao, “desila izborna krađa koju je predvodila SNS, zajedno sa više stotina kriminalaca koji su kupovali glasove i uticali na izbornu volju građana Šapca”.
- Pokrenućemo ustavnu žalbu pred Ustavnim sudom na isti način kao pre četiri meseca kada se dogodila neregularnost prilikom proglašenja izbornih lista, odnosno redosleda na glasačkom listiću na lokalnim izborima u Šapcu. Ne znamo zašto Ustavni sud do sada nije odlučio po podnetoj žalbi ali očekujemo da radi svoj posao i nećemo odustajati - istakao je Zelenović.
On je izrazio poverenje u institucije i još jednom naglasio važnost nezavisnih institucija na koje niko ne može da utiče, a dokaz za to je šabački GIK.
- GIK je donela odluku o neregularnosti i ponavljanju izbornog procesa. Ono što smo mi kao izborna lista dostavili i pokrenuli procese i krivične prijave pred Osnovnim tužilaštvom je vrh ledenog brega u kome imamo 23 krivične prijave, više od 100 lica sa imenom i prezimenom koji su učestvovali u krivičnim delima kupovine glasova - rekao je Zelenović.
Odluku o datumu ponavljanja lokalnih izbora na 27 biračkih mesta doneće GIK.

Vučić ćuti
Ono što je veoma zanimljivo jeste činjenica da se predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić nijednom rečju nije oglasio povodom „veličanstvene pobede“, kako su je nazvale njegove pristalice, u Šapcu. Vučić se hvali rezultatima izbora u Čikagu, Moskvi i Sočiju, ali nikako nije spomenuo rezultate u jedinom gradu u Srbiji koji nije pod njegovom vlašću. Ostala je i urbana legenda o tome kako je krenuo za Šabac da proglasi pobedu, a onda se naprasno vratio za Beograd.


Podela funkcija
Bez obzira na ponavljanje lokalnih izbora na 27 biračkih mesta, SNS je uveliko podelio resurse po gradu. Gradonačelnik bi trebalo da bude dr Aleksandar Pajić, a njegov zamenik Blaža Knežević. Branko M. Vujković trebalo bi da postane prvi gradski menadžer u Šapcu i zbog toga ga već zovu „šabački Vesić“.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa