2. jul 2020.2. jul 2020.
Pečat mladosti
Oslikan prostor kod Doma penzionera

Pečat mladosti

Niko nije hteo da me sluša. I to me je mučilo. Sad, kad sam zašao u godine, svi traže od mene da im govorim o sebi. A ja ne mogu reči da kažem. I to me muči, Ivo Andrić
Od nedavno prolaz kod Doma penzionera u Šapcu ima nešto drugačiji izgled. Sivi zidovi dobili su životnost, kolorit i vibrantnost zahvaljujući angažovanju mladih gradskih umetnika i srednjoškolaca. Inicijativa je uz energiju vrlo brzo pretvorena u delo, te se sada iza metalne kapije skriva umetnička oaza sa potpisom generacija koje dolaze. Dva nova murala omaž su rodnom gradu i poznatom eruditi.

-Mladi ljudi u našem gradu su želeli da iskažu svoju kreativnost, ostave pečat i zbog toga mi je drago da smo naišli na podršku, razumevanje. Nadam se da je ovo samo početak inicijative - rekao je Igor Rakić, jedan od učesnika akcije izrade murala.

Prva faza u oslikavanju prostora započela je tokom Vinaverovih dana evropske kulture, a finalna faza tek predstoji.

-Želeli smo da spojimo već etablirane umetnike i one koji grade svoje ime, kako bi se povezali, upoznali, razmenili ideje. Naravno, sve ovo uključuje i građane, jer umetnost treba da bude dostupna, vidljiva. Tokom Vinaverovih dana imali smo priliku da vidimo kako stvaraoci vide i interpretiraju dela Stanislava Vinavera kroz različite medije - navela je Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mlade.

Šabački umetnici Đurađ Stevanović, Vuk Đurić, Stefan Stojanović i Dragiša Marinković, uz pomoć učenika Škole primenjenih umetnosti, oplemenili su, do sada, estetski neprivlačan prostor, istovremeno napravivši kreativnu sponu između različitih životnih dobi. Poletnost mladosti utkana je u mural koji krasi prolaz većini sugrađana poznat kao lokacija u blizini Doma penzionera.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa