9. jul 2020.9. jul 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

Prvorođeni, samo bahato!

Devet godina se Prvorođeni obraća narodu, i red je bio da se i narod jednom njemu obrati. I to se, napokon, desilo.
Skupio se sav gnev i bes u ljudima i samo je bilo pitanje dana kada će eksplodirati. Sat i deset minuta je tupio praznu slamu u utorak predveče. Najavio je ponovno uvođenje policijskog časa za Beograd, na početku, a onda pred kraj konferencije, mrtav lada je rekao da se nada da će „Ana i Krizni štab“ da policijski čas uvedu na teritoriji cele Srbije.
Kukao je na sve i svakoga, samo neće da prizna i da prihvati da je upravo on kriv za sve ovo što nam se sada dešava. Od liberalizacije mera, preko derbija, do izbora. I sada, umesto da se pokunji i da se izvini svom narodu, on se bahatio do krajnjih granica.
Optužio je Šapčane da su izmislili epidemiju sa koronavirusom samo da bi Nebojša Zelenović ostao još nekoliko dana na vlasti. Toliku dozu arogancije i bezobrazluka retko koji političar ume da pokaže. Redovi ispred kovid ambulante ništa njemu ne znače. Boli ga uvo što je Šabac ostao bez testova, a kaže da ih u Srbiji ima 270.000. Mislite da mu igra nožni palac što je šabačka bolnica na maksimumu iako direktor bolnice ćuti i pravi se lud, ali nastavlja sa svojim uhodanim šlihtanjem govoreći kako će novi gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić da kupi rendgen za Dom zdravlja. Samo što nije izustio - iz svog džepa.
U Šapcu se novozaraženi mere u desetinama, već imamo i žrtve od koronavirusa, a zvanično ih nismo imali pre nego što je Prvorođeni pobedio koronu. Sve to za Prvorođenog, koji nema srama da nas pravi budalama kada saopštava zvanične podatke, ništa ne znači. Njemu je važno da Šabac stavi u svoju sobu trofeja besmisla i autokratije gde godinama stoji prazno mesta. Ne tiču ga se žrtve koje moraju da padnu da bi taj svoj naum ostvario. Mislite da mu je zaigralo ono što su se njegovi drugari iz prvog ešalona porazboljevali, što i u Šapcu, priča se, ponovo ima viđenijih naprednjaka sa koronavirusom.
U toj svojoj bahatosti i prostakluku, Prvorođeni odlazećeg predsednika opštine Paraćin naziva - „onaj mali Paunović“. Ne znam na šta je mislio kada je rekao da je Paunović mali, ali neko bi morao da mu kaže da je taj „mali“ Paunović rođen iste godine kada i on. Doduše, Prvorođeni je stariji čak, nešto više od devet meseci. On je rođen 5. marta, a „mali Paunović“ 24. decembra, iste, 1970. godine.
Kakav se to čovek nalazi na čelu naše države? Zbog izbora na kojima je morao da osvoji dvotrećinsku većinu poslanika u parlamentu, doveo nas je na rub propasti. U sred epidemije koronavirusa, kada ljude ne testiraju, jer testova nema, kada ljude ne primaju po bolnicama, jer mesta nema, kada pacijente nema ko da leči, jer lekara nema, ova država daje osam miliona evra za izgradnju hrama Svetog Save. E, pa izvini Srpska pravoslavna crkvo. Kako te bre nije sramota da u ovakvoj situaciji uzmeš tih osam miliona evra. Kakva si ti to tvorevina. Zar samo jedan vladika misli normalno među svim vladikama i moli da se novac iskoristi za bolnice. Šta je to sa nama, pobogu.
Iako to Prvorođeni neće da prizna, a tek njegovi sledbenici, njegov autoritet je ozbiljno poljuljan. Prvo su ga studenti načeli, a sada mu se narod obraća. Pokušava on za to da okrivi Dragana Đilasa, ali teško da će da mu prođe. Narod je izviždao njegovog saborca Vuka Jeremića i udaljio da na proteste sa prilične udaljenosti gledaju i Srđana Noga i mnoge druge nebitne likove. Šta god sada da uradi, uradiće ma svoju štetu.
Ako bude ostao pri policijskom času, niko ga se neće pridržavati, naročito ljudi u Beogradu. Ako povuče odluku o tome, ispašće slabić. Najgore od svega je to što ne postoji glas razuma i dovoljno jak autoritet da stavi tačku na ovu situaciju. Prvorođeni to više nije. On je generator krize i njegovo dalje uplitanje je kao gašenje vatre benzinom.
Situacija u kojoj se nalazimo je loša i znamo da je za nju odgovoran upravo on. To nas, međutim, neće spasiti. I dalje nam ostaje samo to da se sami čuvamo i sačuvamo. Država nije sposobna da to uradi.
N. K.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa