9. jul 2020.9. jul 2020.
Kultura pokretač željenih promena
Forum Kreativna Evropa 2020

Kultura pokretač željenih promena

Kroz višednevni program jačanja kapaciteta aktera u kulturi, namera organizatora je da da podstakne ambiciju lokalne sredine i doprinese unapređenju ravnomernog kulturnog razvoja u Srbiji
Turbulentne prilike i nestabilne okolnosti koje nastaju iz planskih i željenih promena, ali i nepredvidivih, kriznih perioda, poput aktuelne pandemije virusa, pred sve aktere u polju kulture postavljaju zadatak promišljanja uloge i mesta koje imaju u društvu.
Pod stalnim pritiskom prilagođavanja zahtevima sredine i globalnih promena, kao i promena vrednosnih sistema i interesovanja publike, aktuelno je pitanje kako kultura i umetnost mogu dalje da se razvijaju. Zato je ovogodišnji Forum Kreativna Evropa 2020, koji je realizovan početkom jula u tri grada, Valjevu, Šapcu i Nišu, osmišljen da podstakne diskusiju i promišljanje mogućih oblika delovanja i vizija razvoja koje će doprineti da ustanove i organizacije u kulturi budu akteri poželjnih promena i trendova u okruženju u kojem deluju.
-Program sprovodimo na nacionalnom nivou u saradnji sa Evropskom komisijom. Drugi put smo u Šapcu da predstavimo kako konkurisati, spremiti konkursne prijave. Nisu samo benefiti zaista velika finansijska sredstva, već i kontakt naših profesionalaca iz kulture sa kolegama iz inostranstva - rekao je Dimitrije Tadić rukovodilac deska „Kreativna Evropa Srbija“.
Kroz višednevni program jačanja kapaciteta aktera u kulturi, namera organizatora je da da podstakne ambiciju lokalne sredine i doprinese unapređenju ravnomernog kulturnog razvoja u Srbiji. Govorni program Foruma je osmišljen uzimajući u obzir potrebe i teme koje su prepoznate kao važne na lokalnom nivou, dok je program jačanja kapaciteta usmeren ka zajedničkom radu na strateškoj orijentaciji ustanova i organizacija u kulturi kroz radionice i in - house obuke koje vode predstavnici uspešnih priča programa „Kreativna Evropa“ i eksperti u polju kulture.
-Važno je da se nešto odvija po dobrim modelima i mi na ovaj način imamo priliku da upoznamo njihovo funkcionisanje i da ih implementiramo u svoj rad. Mi smo već primenili jedno sjajno u iskustvo u skladu sa programom predstavljenim na forumu. Muzej šabačkih Jevreja je baš jedan od najboljih primera uspeha konkursa „Gradovi u fokusu“ koje je realizovalo Ministarstvo kulture. Skup je i prilika da dobijemo informacije o mogućnostima za međunarodnu saradnju. Ovo su turbulentna vremena, zahteva se fleksibilnost, institucionalna pokretljivost, sa novinama u praksi koje moramo brzo da stavimo u pogon - naglasila je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković.
Forum je održan u skladu sa propisanim merama zdravstvene zaštite, a program je okupio zainteresovane zaposlene u oblasti kulture iz Valjeva, Šapca i Niša.
Partneri u realizaciji ovogodišnjeg Foruma su Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Narodni muzej Valjevo, Narodni muzej Šabac, IKOM Srbija, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom - Program Evropa za građane i građanke i EU info mreža.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa