11. avgust 2011.11. avg 2011.
U ČAST KARAĐORĐEVIH JUNAKA

KNjIGA O BOJU NA MIŠARU

Šabački istoričar i publicista Bogdan Sekendek knjigom “Mišarska bitka“ obogatio istorijsku čitanku. Istorijske činjenice, autentični podaci i svedočenje učesnika proslavljene bitke, amanet su srpstvu za očuvanje tradicije
Polazeći od činjenice da je Mišarska bitka izrazit primer Karađorđeve vojne veštine i hrabrosti njegovih ustanika, šabački istoričar i publicista i verovatno najkompletniji poznavalac Boja na Mišaru, Bogdan Sekendek je istorijske podatke objedinio u knjigu. Štampana je u povodu ove godišnjice Mišarskog boja u izdanju Narodnog muzeja u Šapcu, nevelika knjiga obiluje bogatstvom podataka pa i autentičnih činjenica koje govore o srpskom vojevanju. Oivičena koricama slike ruskog umetnika Afanasija Šelemova “Mišarska bitka“, knjiga obuhvata događaje koji su prethodili boju kroz pregled istorije Prvog srpskog ustanka ali i Karađorđev plan odbrane i odnos snaga kao i slučaje nediscipline.
“Trinaesti avgust 1806. godine bio je sunčan i vedar dan. Karađorđe je obilazio jedinice i davao poslednja uputstva i pojačavao pojedina mesta u šancu... pokazivao starešinama i vojnicima gde ko treba da bude... Turci nisu bili na domet srpskih pušaka kad odjednom u šancu odjeknu hitac. Ko je to, po duši ga- ciknu Karađorđe. Zatim trže kuburu i priđe momku koji je njegovu naredbu prekršio... Ne Gospodaru- povikaše vojvode i pokazaše jataganima na lipu sa koje je padao turski osmatrač, koji je belim jaglukom davao znak turskim tobdžijama...mladić se zvao Tadija Crnoborac“- navodi Sekendek podatke koje istorija pamti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa