9. jul 2020.9. jul 2020.
Super liga po grupama
RUKOMET: SUPER LIGA

Super liga po grupama

Dve grupe po osam ekipa. Četiri najbolje iz obe nastavljaju u četvrtfinalu plej ofa. Metaloplastika i Vojvodina od početka. Smanjenje lige i jedinstveno takmičenje od 2022. godine
Super liga će izgledati onako kako, krajem maja nije želela većina klubova članica Asocijacije rukometnih klubova. Ipak, ARKUS ne donosi konačne odluke, već Rukometni savez, a on nije odustao od proširene lige na čak 16 klubova i samo u tim okvirima je Asocijacija imala autonomiju da deluje i predloži model.
Ostaje 16 klubova i odluka o ligi koja će biti podeljena u A i B grupu, na osnovu plasmana prethodne sezone i raspoređivanje SEHA ligaša, kao nosilaca u po jednu. Posle 14 kola, u sistemu svako pprotiv svakoga, formira se konačna tabela po grupama. Najbolje četiri ekipe iz A, odnosno B grupe igraće u plej ofu, a ostali u plej autu. Predlog Upravnog odbora ARKUS-a je da narednog proleća ne bude prenošenja bodova u plej of, već da se odigra novih 14 kola i svi počnu od nule. U zbiru ekipe očekuje 28 utakmica na domaćoj sceni.
METALOPLASTIKA je po ovom predlogu smeštena u grupu B zajedno sa niškim Železničarom, Novim Pazarom, Rudarom iz Kostolca, Šamotom, Obilićem, Crvenom Zvezdom i jednom ekipom iz Super B lige poznatom po završetku baraža zainteresovanih. Šapčane očekuje i SEHA liga, gde sistem takmičenja nije poznat, ali je jasno da će biti znatno više mečeva za „plave“ nego prethodne sezone.
Interesantno je da predlogom smanjenje lige stupa na snagu tek od 2022. godine. Dve najslabije ekipe na kraju predstojeće, posle plej auta, napustiće najviši rang, zameniće ih prvaci u dve Super B grupe, a tek će na kraju narednog šampionata 2021/22. (odigranog po istom sistemu) četiri kluba napustiti Super A ligu, dva iz uper B će se pridružiti i onda će nastati ponovo jedinstvena liga sa 14 klubova i plej ofom po kup sistemu samo za četiri najbolja tima.
U obrazloženju odluke o dve grupa istaknuto je da je cilj manjeg broja utakmica zbog mogućih novih pomeranja termina usled najave novog talasa virusa, potom smanjenog budžeta klubova i manjih troškova takmičenja, kao i nastupa u SEHA ligi dva kluba, te bi jedinstvena liga, po mišljenju predlagača, bila preveliko opterećenje za njih.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa