16. jul 2020.16. jul 2020.
Borba protiv virusa i dalje traje
Osvrt na epidemiološko stanje na području Grada

Borba protiv virusa i dalje traje

Prethodna nedelja donela je konstantan rast broja građana koji su se javili na pregled u Kovid ambulantnu zbog simptoma koji odgovaraju infekciji Kovida-19 i nažalost permanentno uvećanje broja onih čiji su testovi bili pozitivni. Virus je odneo i prve živote u Šapcu u drugom kriznom periodu
Prema podacima kojima je raspolagao Gradski štab u trenutku kada smo izdanje pred vama poslali na štampu, broj obolelih je bio gotovo 900, zaključno sa utorkom, a troje pacijenata je do tog dana izgubilo borbu za Koronom.
Premijerka Srbije Ana Brnabić označila je naš grad kao jedno od žarišta i lokacija gde je situacija najteža po pitanju širenja Korona virusa, ali je takođe uputila odgovor gradonačelniku Šapca i komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije sa porukom kako on „pokušava da ovu krizu iskoristi za politički obračun i dobijanje političkih poena“.
-Zgrožen sam ovim pismom koje sam dobio od premijerke i ovom kvalifikacijom. U pismu premijerka demantuje moje navode da smo se mi izborili za testove. Premijerka tvrdi da je obezbeđeno sve što je potrebno i da se žalim bez razloga- istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović upoznajući javnost da podacima.
-Od trenutka kada je Grad Šabac primetio da je povećan broj ljudi u Kovid-ambulanti, svi su alarmirani (Kovid-ambulanta, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje). Ambulanta Doma zdravlja, 24. juna traži 35 testova a ima tri, 25. juna traži još dodatnih 30 testova dobija 13, 28. juna traži 50 dobija 7, 29. juna ponovo traži 50 testova dobija 11, Hitno traži 80 testova 30. juna dobija 13, 1. jula traži 70 dobija 11, 2. jula traži 80 dobija 15. Paralelno sa tim pratimo šta se dešava (testiranja su povećana, a nemamo dovoljan broj testova) krećemo u organizovanu kampanju tražeći od stranih ambasada da nam dostave potrebnu količinu testova uz ponudu da ih platimo- objašnjava gradonačelnik ističući da samo zdravstveni radnici znaju kakav je osećaj kada među pacijentima sa gotovo istim simptomima, treba napraviti izbor ko će biti testiran, a ko upućen kući uz savete kako da se bori sa zdravstvenim problemima.

Ponuda Ambasade Kanade
-Dobili smo ponudu 3. jula u 11 časova za 150 testova i mogućnost da za sedam dana dobijemo onoliko testova koliko nam je potrebno po ceni od 16,5 evra po testu. Ponudu smo prihvatili i zatražili rezervaciju dodatnog kontingenta. Istovremeno nakon što smo obavestili sve ambasade i dobili odgovarajuću potvrdu za broj testova, dobijam poziv od direktora Veterinarskog instituta u Šapcu Nikole Milutinovića u kome nas obaveštava da je obezbedio preko pomenutog instituta i Ministarstva poljoprivrede potreban broj testova - ističe Zelenović.
Naglašava da je sa saradnicima bio na sastanku u Veterinarskom institutu, gde su dobili informaciju da će od ponedeljka početi testiranje.
-Istog dana direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković, načelnik Gradske uprave Milan Vasić i ja odlazimo na sastanak. Tek kada smo dobili potvrdu i našli testove u količinama koje su potrebne, stiže nam potvrda da će Veterinarski institut ponovo biti stavljen u pogon i da će se raditi testovi o trošku Vlade. Dobra vest je da Vlada Srbije ovo finansira. Od 6. jula testova imamo dovoljno, ali ne i mesta u laboratoriji, jer ne postoji mogućnost da se izvrši analiza svih testiranih. Laboratorija Veterinarskog instituta može da primi dnevno 90, maksimalno 100.
Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović ostao je pri stavu da je procenat pozitivnih testova u odnosu na broj testiranih pokazatelj loše epidemiološke slike u celoj Srbiji.
Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković pozvala je sve da, uprkos gužvama, ukoliko simptomi traju više dana dođu na pregled. Svi će biti pregledani istog dana, uverava, dok testiranje zavisi od količine raspoloživih testova.
Krajem prethodne nedelje šabačka Opšta bolnica odlukom na republičkom nivou pretvorena je u Kovid bolnicu namenjenu, ne samo Šapčanima zaraženim Kovidom 19, već i građanima iz više gradova gde su kapaciteti popunjeni.
Gradski štab je donosio mere iz svoje nadležnosti i koliko mu omogućava Uredba Vlade Srbije, uz redovnu kontrolu poštovanja mera. Iako građani uglavnom poštuju propisano, uočena su pravna lica koja ne poštuju odredbe koje se na njih odnose i protiv njih će biti pokrenuti određeni postupci.

Bilans do utorka
Na redovnoj konferenciji za medije u utorak, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović saopštio je da je prema podacima kojima on raspolaže, utvrđeno još 120 pozitivnih uzoraka na Kovid-19, čime se broj obolelih popeo skoro na 900.
-Tokom vikenda su stigli podaci za 121 test koji je rađen u šabačkom Domu zdravlja. Takođe, stigli su rezultati uzoraka zaostalih od 4. jula iz laboratorije “Vatreno oko”. Smatram da je jako važno da svi izveštaji stižu na dnevnom nivou, kako bismo mogli da pratimo epidemiološku situaciju i u skladu sa tim preduzmemo određene mere- istakao je Zelenović.
Samo u ponedeljak (13. Jula) u Kovid-ambulanti urađeno je 228 pregleda.
-PCR testom testirano je 100 pacijenata, rezultati su stigli u utorak popodnevnim satima. Osam lekara radi i dalje. Takođe smo u toku dana dobili rezultate testiranih tokom vikenda 11. i 12. jula. Od 121 uzorka koje smo poslali, 76 je pozitivno a 45 negativno. Među tim negativnim su i retestirani. Reč je o licima kojima ističe izolacija od 14 dana- navela je dr Jasmina Stanković direktorka Doma zdravlja dodavši pri tom da su pristigle analize iz laboratorije KC.
-Dobili smo u toku dana rezultate iz laboratorije KC „Vatreno oko“. Prema našoj evidenciji stiglo je 25 uzoraka od kojih je 24 pozitivno i jedan negativan. Takođe, urađeno je i 13 seroloških testova. Kako bismo smanjili gužve u Kovid-ambulanti organizovali smo poseban ulaz, da ne bi bilo mešanja sa drugim pacijentima.
Dr Stanković je apelovala na sve, da se bez obzira na veliki broj građana koji žele da se testiraju, odazovu na pregled, jer je važno da ne ostanu kod kuće sa simptomima, kako ne bi došlo do razvoja teže kliničke slike.

Demantovani navodi
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić se osvrnuo na navode objavljene u dnevnoj štampi, a tiču se tri događaja u Šapcu, koja su prema natpisima uslovila trenutnu epidemiološku sliku.
-Prvi je koncert Kulturno-umetničkog društava na trgu u Šapcu, održan 19. juna, dva dana pre izbora. U tom momentu nikakva zabrana nije važila, niti odluka o zabrani javnih skupova. Druga dva događaja vezana su za 28. jun, sednicu glavnog odbora Demokratske stranke u pozorištu i konjičke trke na Šabačkom hipodromu. Kada su održane konjičke trke, na otvorenom prostoru je bilo dozvoljeno javno okupljanje bez ikakvih ograničenja broja prisutnih. Uz to, ispoštovane su sve mere usvojena na sednici Štaba za vanredne situacije 27. juna, a ticale su se koršćenja zaštitnih maski i poštovanje distance. Kada je reč o pozorištu, u tom trenutku bilo je dozvoljeno okupljanje do 500 osoba u zatvorenom prostoru uz poštovanje mera prevencije. Organizator je sve ispoštovao, te su svi navodi apsolutna neistina- pojasnio je Vasić.
Protekle sedmice Štab za vanredne situacije Grada Šapca doneo je niz mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona koji smo objavili u prethodnom broju „Glasa Podrinja“.
-Neko će reći da su ovo stroge mere, neko ne, ali mi pratimo situaciju i ukoliko se poboljša, naravno da ćemo relaksirati mere. U prvoj krizi smo donosili ozbiljne mere, ali smo i prvi otvorili pijace, život se odvijao na najbolji mogući način koliko je situacije dozvoljavala. Mi ne možemo da propišemo drastičnije mere od ovih, niti bi to želeli, jer verujemo građanima i apelujemo na njihovu svest, verujemo da ćemo uspeti sa ovim merama. Videćemo šta će preduzimati Vlada i Krizni štab. Mi ne možemo da donesemo odluku da maska na otvorenom bude obavezna, doneli smo da je obavezna u zatvorenom prostoru, kao i distanca i videćemo kako će se situacija odvijati. Jasno nam je da su ugostitelji, ne svojom krivicom, u najtežem položaju, razumemo da su zakupi prostora isti, da nabavne cene nisu niže, da su porasle akcize i trudićemo se gde god je moguće da pomognemo, gde su naše mogućnosti, a u skladu sa čuvanjem zdravlja sugrađana. Prva smo lokalna samouprava koja je ukinula za ovu godinu takse za letnje bašte i oni do kraja 2020. godine neće plaćati tu taksu. Ponavljam, situacija je dramatična u Šapcu, a siguran sam da je i u Srbiji ista, negde i gora nego u Šapcu, samo nemaju dovoljno testova da podaci dokažu to. Nije naša odluka da Opšta bolnica postane Kovid bolnica, to je odluka doneta na nivou države, ne znamo razlog, ali moramo da je poštujemo i da pomognemo koliko možemo- rekao je gradonačelnik i komandant Štaba Zelenović prilikom redovne konferencije za medije protekle subote pojašnjavajući stav o usvojenim merama.
Ovo pitanje nametnulo se kao aktuelno i narednih dana, te je usledio novi odgovor.
-Imali smo molbu ugostitelja iz Šapca i potpuno razumem njihov stav da ne posmatraju grad kao izolovano ostrvo, ne posmatramo ga ni mi tako. Ovde se primenjuju drastičnije mere, ali svuda u okolini se ne primenjuju gotovo nikakve mere. Uputili smo mišljenje Zavodu za javno zdravlje držeći se pravnog stanovišta koje je primenjeno u Beogradu da se omogući rad baštama u našem gradu do 23 časa. Mišljenje je vraćeno i u njemu stoji da u ovom trenutku to nije moguće i da se mora nastaviti primena odluke Vlade i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije prema kojoj je radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova - ističe Zelenović i napominje da se u skladu sa tom procedurom primenjuje odluka Zavoda za javno zdravlje.
Kada je u pitanju radno vreme radnji i kioska Zavodu je upućena molba za mišljenje na koji način treba da se tretira pitanje radnog vremena.
-Mi na konferencijama svakog dana podnosimo izveštaje onakve kakve dobijemo od nadležnih institucija. Svako treba da odgovara za podatke koje je dostavio u tom izveštaju. U poslednje vreme iz Zavoda za javno zdravlje dolazi informacija kako grad Šabac nije postupio po mišljenju zavoda od 23. i 26. juna. Moram da kažem da je to neistina da bi sugrađani znali. Dopis od 23. u kome se navodi da je neophodno nošenje maski u autobusu i od tog dana se to primenjuje. Dopis od 26. juna naglašava da je pogoršana epidemiološka situacija i da treba preduzeti niz mera, što je Štab i propisao. Kao što znate nije moguće ući u poštu, banku, prodavnicu, javnu instituciju bez maske. Postavili smo kanistere sa sredstvima za dezinfekciju. Sve mere se primenjuju u našem gradu i takve tvrdnje su neistinite i zlonamerne - kaže načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Oprezno, bez panike
Gradonačelnik je poručio sugrađanima da nema razloga za paniku, ali da se pridržavaju propisanih mera, zbog lične sigurnosti, i sigurnosti drugih. Policijska uprava u Šapcu i Komunalna policija nadziru 1.680 kontakata, a Dom zdravlja svakodnevno poziva evidentirane osobe.


Šabački ugostitelji traže rad od 7 do 23
Šabački ugostitelji nezadovoljni odlukom o ograničenju rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Zatražili su u utorak od prvog čoveka Šapca da produži radno vreme ugostitelja do 23 časa, kako je i u Sremskoj Mitrovici i Beogradu, gde je uvedena vanredna situacija zbog Kovida-19, kao i u Šapcu.
Zelenović je podržavajući ugostitelje, tom prilikom odgovorio, da su dobili obaveštenje od Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, da nastave sa primenom Uredbe Vlade Srbije iz člana 5. koja kaže da ugostiteljski objekti rade do 20 sati.
Tokom sastanka dogovoreno je da ponovo uputi molbu Republičkom kriznom štabu da se vreme letnjih bašta produži do 23 časa.


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa