16. jul 2020.16. jul 2020.
Kraj i novi početak
Projekat „Licenciranjem do pune usluge socijalne zaštite za OSI“

Kraj i novi početak

Projekat okončan 15. jula. Šest osoba sa invaliditetom imalo uslugu perosonalnog asistenta. UPMO uskoro dobija licencu. Nastavak obezbeđen kroz insititucionalnu podršku Grada
Svaki projekat ima evaluaciju i moduse procene značaja, no reč korniska ima težinu veću od svega drugog.
-Personalni asistent ima moć ne samo da pomogne slepim i slabovidim osobama, već i da im daruje autonomiju zadovoljenja svih svakodnevnih potreba koje život čine samostalnim. Nije više uslovljen pomoći članova porodice koji i pored sve ljubavi i volje imaju svoje obaveze i nisu u mogućnosti da uvek budu na raspolaganju. Uz svog asistenta uspeo sam da obiđem Savsku aveniju, da upoznam taktilne staze u Benskoj bari, detaljno, na tenane, da ispunim svoje dane, kako radne obaveze, tako i slobodno vreme – ističe Luka Mladenović, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih (MOSS), ali i jedan od korisnika usluge personalnog asistenta kroz projekat „Licenciranjem do pune usluge socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom“ finansiranog od Evropske unije, a realizovanog Program ujedinjenih nacija za razvoj u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.
Od 15. septembra 2019. do 15. jula 2020. godine projekat je omogućio pružanje usluge personalne asistencije za ukupno šest osoba sa invaliditetom. Uslugu personalne asistencije dobijaju lica sa telesnim ili senzornim invaliditetom, intelektualno očuvana, punoletna lica u stanju da donose samostalne odluke. Veliko postignuće je da je Grad prepoznao značaj, te će ubuduće personalna asistencija imati institucionalnu podršku.
-Izmenom Pravilnika o uslugama i pravima socijalne zaštite, u spektar usluga socijalne zaštite uključena je i personalna asistencija. Grad je prethodne godine opredelio sredstva za pružanje usluge personalne asistencije i ta sredstva će biti upotrebljena u ovoj godini kada će usluga biti nastavljena za određeni broj korisnika. Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga (UPMO) je bilo jedan od partnera na projektu, a sada je u dogovoru sa MOSS i Centrom sa samostalni život iz Beograda, podneo zahtev za dobijalnje licence i tu licencu očekujemo da dobijemo za nekih mesec dana, te će tako Šabac imati i pored samih asistenata i prižaoca usluge za ovaj vid podrške osobama sa invaliditetom – rekao je sekretar UPMO Slaviša Savić.
Za korisnika to nije samo odnos korisnik – zaposleni, već se uspostavlja svojevrno poverenje i prijateljski odnos.
-Kontitunitet je izuzetno važan, jer mi ne dobijamo asistenta, već i prijatelja kome verujemo. Nije lako pronaći pravu osobu i uspostaviti poverenje, a kada to uspemo, problem je kada se to prekine – navodi Mladenović.
-Zainteresovane osobe sa invaliditetom prijavljuju se Centru za socijalni rad koji na osnovu upitnika i procene stručnog lica pravi rang listu. Ona se upućuje organizaciji koja sprovodi uslugu, što će biti Udruženje paraplegičara i potom na osnovu sredstava koje smo dobili vidimo koliko osoba može dobiti uslugu. Stručno lice je posrednik na početku između asistenta i korisnika, ali ključnu reč daje korisnik i njegov subjektivni osećaj – pojasnio je Savić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa