16. jul 2020.16. jul 2020.
Pomoć za ugrožene u junskim poplavama
CRVENI KRST SPREMNIJI ZA PRAVOVREMENU REAKCIJU

Pomoć za ugrožene u junskim poplavama

Crveni krst Srbije je ove godine u roku od 48 sati obezbedio i dodatna sredstva za čišćenje. Nedavno su stigle i tri sušilice za sušenje prostorija u poplavljenim kućama
Crveni krst Koceljeva pružio je podršku ugroženim stanovnicima Donjeg Crniljeva i Kamenice, čija su domaćinstva usled obilnih padavina 22.juna bila poplavljena. Prema rečima sekretara ove humanitarne organizacije, stiče se utisak da je Crveni krst sada mnogo spremniji za blagovremenu reakciju, jer je pomoć pojedinim porodicama odmah upućena.
–Pomogli smo za sada deset porodica koje su tada bile najviše pogođene, a posebno u Donjem Crniljevu gde je voda ušla u tri porodične kuće. Tu smo intervenisali odmah. Taj dan smo podelili sredstva za higijenu i čišćenje, hlor. Crveni krst Srbije je ove godine u roku od 48 sati obezbedio i dodatna sredstva za čišćenje a nedavno su stigle i tri sušilice za sušenje prostorija u poplavljenim kućama čiji su vlasnici izrazili potrebu za ovim uređajima. Trenutno sušilice za sušenje poplavljenih objekata su postavljena u dva stambena objekta površine oko 120 kvadrata. Mi se nadamo da će to pomoći ugroženima i donekle ublažiti štetu nastalu usled plavljenja- rekao je Milan Glumac i dodao da je ova organizacija unapredila svoj sistem delovanja jer je Crveni krst sada daleko spremniji da da pravovremeni odgovor na vanredne događaje i nesreće.
-U narednom periodu Crveni krst Srbije planira da obezbedi još 22 paketa pomoći koji će biti uručeni porodicama u Donjem Crniljevu u naselju pored reke čija su domaćinstva bila poplavljena, odnosno u kojima voda nije prodrla u stambene ali jeste u pomoćne objekte- objasnio je Glumac.
Komentarišući novi udar koronavirusa u opštini Koceljeva sekretar ove organizacije istakao je da za razliku od prvog pika sada nema prevelike potrebe za dodatnim angažovanjem volontera.
–U trenutnoj epidemiološkoj situaciji volonteri ali i Crveni krst angažovan je u manjoj meri, za razliku od prvog udara i u toku trajanja vanrednog stanja u zemlji. U martu i aprilu njihovo angažovanje i pomoć bili su od velike važnosti za funkcionisanje dela stanovništva, posebo onih najstarijih. Sada za tim nema potrebe. Mi smo tek početkom ove nedelje dobili poziv od jedne porodice za pomoć, jer su njeni članovi u karantinu, odnosno u samoizolaciji, te su sprečeni da određene stvari mogu sami da završe- izjavio je Milan Glumac.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa