16. jul 2020.16. jul 2020.
Odgajivači  “crvenog zlata”  nisu protestvovali
NA KRAJU BERBE MALINA U ŠABAČKOM KRAJU

Odgajivači “crvenog zlata” nisu protestvovali

- Jeste cena od 215 dinara u proseku zadovoljila ovdašnje proizvođače, ali ukupan rod je bio za 30 do 50 odsto manji nego lane, kaže predsednica Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije Svetlana Cvijanović
Ovogodišnja sezona berbe i otkupa malina, koje još nazivaju “crveno zlato” u šabačkom kraju uspešno je privedena kraju.
Proizvođači u Majuru, kod Šapca kažu da se cena u proseku kretala oko 215 dinara za kilogram (bilo je 220, pa čak i 250 dinara po kilogramu), što ih zadovoljava, kao plasman i naplata za trud i ulaganja u ovu zahtevnu proizvodnju. Sabirajući utiske, budući da su uglavnom zasadili sortu vilamet, ističu da je ukupna ovogodišnja proizvodnja bila znatno manja nego prošle godine, kada ih ni cena nije zadovoljila. Ovog puta nisu protestvovali.
- To nije garancija da smo sveukupno zadovoljni. Mi smo za solidarnost. I ako je kod nas bila u proseku 215 dinara po kilogramu, tako bi trebalo da je u celoj Srbiji, a saznajemo da nije. Ukupan rod umanjen je za 30 do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja nas nije zadovoljila. Treba imati u vidu da je malina strateški proizvod i samo na izvozu “crvenog zlata” Srbija godišnje ostvaruje 250 do 300 miliona evra, kaže predsednica Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije Svetlana Cvijanović iz Majura, kritikujući odgovorne da ovom poslu nisu posvetili punu pažnju, a s druge strane dosta zasada malina u Mačvi je zapušteno i s tim u vezi veliki izvor zaraze.
- Ukupno, poljoprivredi nije posvećena potrebna pažnja, a veliki broj ljudi od nje živi. Imamo dobar potencijal za proizvodnju u svetu i kod nas sve traženije zdrave hrane, ali to od odgovornih nije dovoljno prepoznato i kod plasmana i naplate drugih poljoprivrednih proizvoda imamo dosta problema, naglašava ona.
Po mnogome sudeći, potvrđuje se česta krilatica poljoprivrednih proizvođača i ovog leta, koja glasi “Ne valja kad rodi, a nevalja ni kad ne rodi”!
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa