16. jul 2020.16. jul 2020.
„Zar je moguće da su poljoprivrednici  glasali za Nedimovića koji nas je uništio?“
Dragan Stanković: Kome treba seljak, kad su izbori prošli?

„Zar je moguće da su poljoprivrednici glasali za Nedimovića koji nas je uništio?“

Kriza zbog koronavirusa odražava se na svaku granu privrede u našoj zemlji. Međutim, stočarstvo kao jedna od najznačajnijih grana poljoprivrede u nezavidnom je položaju već duži vremenski period. Poljoprivrednik iz Zminjaka, Dragan Stanković inače odbornik „Inicijative selo - grad“ u Skupštini grada Šapca, kaže da ova kriza u stočarstvu nema mnogo veze sa koronavirusom.
„Pre nešto više od mesec dana klaničari su uvozim iz Hrvatske pokušali da destabilizuju cenu svinja koja je bila oko 160 - 170 dinara. Nisu tada uspeli, jedan od bitnih razloga su bili izbori koji su sledili 21. juna. Sada se sličan scenario dešava, svinje se uvoze iz Hrvatske, naše se ne tovare, cena ide dole. Sada će se dogoditi isto što i sa bikovima. Bikove više niko neće da gaji, jer se i dalje prodaju po 1.7 evra što je neodrživa proizvodanja“, kaže Stanković, koji se dugo godina bavi stočarstvom i jako dobro poznaje prilike u ovoj grani poljoprivrede.
Osim jako niske otkupne cene tovljenih svinja i bikova i ovčarska proizvodnja je pala na najniže grane do sad. Cena jagnjadi kreće se oko 180 dinara, što je kako kažu poljoprivredni proizvođači iznenađujuće niska cena i praktično neizdrživa za ovu granu stočarstva. Dragan Stanković, krivca za ovakvo stanje vidi u vlasti i izborima.
„Izbori su završeni, kome sad treba seljak koji je voljno ili nevoljno, bez novca ili za sitan novac, nažalost podržao u velikoj meri listu Aleksandra Vučića, na kojoj je prvi čovek bio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, za nepoverovati. Jedan utovar svinja, bikova, jagnjadi ili višnje odneo je iz džepa seljaka mnogo više od onih 100 evra koje je vlast dala pred izbore. Kuda ide srpsko selo“, zabrinuto pita Stanković.
Ove godine, poljoprivrednici su pretrpeli ogromnu štetu, cene bikova, svinja i pšenice su katastrofalno niske dok su sa druge strane voćari relativno dobro prošli jer je cena jagoda išla i preko 300 dinara, dok je cena maline bila preko 200 dinara, međutim procene su da su zasadi maline u našoj zemlji neuporedivo manji nego prethodnih godina. Takođe, cena višnje je bila izuzetno niska, tako da je deo roda ostao neobran na granama.
Press služba „Inicijative selo - grad“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa