16. jul 2020.16. jul 2020.
VELIKAN NA KLUPI
VATERPOLO: VK „ŠABAC“

VELIKAN NA KLUPI

Novi trener Šapčana Emil Nikolić, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih trenera na prostoru bivše Jugoslavije. Začetnik dominacije dubrovačkog Juga. Prethodne sezone vodio Korčulu
Čini se da domaći šampionat i domaći klubovi nisu bili ovako igrački snažni još od čuvene sezone 2012/13, a uprkos izuzetnoj konkurenciji, visoke ambicije i u narednoj sezoni ima aktuelni šampion ekipa ŠAPCA. Veliki adut u ovoj borbi mogao bi biti novi šef stručnog štaba EMIL NIKOLIĆ.
Nikolić je prethodne sezone vodio ekipi KPK (Korčulanski plivački klub), ali trenersko ime i slavu stekao je radeći početkom veka u dubrovačkom Jugu. Kao prvi trener tima doveo je „jugaše“ do titule šampiona Evrope. Te godine je u polufinalu finalnog turnira savladao naš Bečej, a potom u velikom finalu Olimpijakos. Predvođeni Nikolićem veliki pobednički pehar „vaterpolo gospari“ podigli su i u LEN kupu, a trenerski je predvodio klub do dve titule šampiona Hrvatske i tri pehara u Kupu. Danas je „Jug“ najkvalitetniji tim u Hrvatskoj, regionu, jedna od pretendenata na titulu šampiona Evrope, a mnogi smatraju da je baš rad Emila Nikolića postavio temelje dominacije u ovom veku.
Vijekoslav Kobeščak aktuelni dugogodišnji trener dubrovačkog kluba sa kojim je pre nekoliko godina postao šampion Evrope, apostrofirao je Nikolića kao jednog od trenera koji su imali najveći uticaj na njega. Dve godine Kobeščak je bio Nikoliću pomoćnik u Zagrebu, a upravo on je zamenio Nikolića na poziciji najtrofejnijeg hrvatskog trenera.
-Emil Nikolić je imao nevjerojatan taktički pristup vaterpolu. Implementirao je mnoge nove stvari i trendove u vaterpolo i puno mi je pomogao – rekao je u razgovoru za jedan sportski portal u susedstvu Kobeščak.
Iako je najveći trag ostavio u Dubrovniku, dobre rezultate zabeležio je i kao stručni savetnik u kotorskom „Primorcu“ 2009. kada su Crnogorci postali šampioni Evrope, potom kao trener Mladosti iz Zagreba, osvojivši Kup i kao selektor juniorske reprezentacije Hrvatske bronzom 2007. godine. Bio je i sleketor seniora na Mediteranskim igrama 2005. Trenersku karijeru je gradio i u Italiji, gde je predvodio „Kamoli“, Malti, drugom zagrebačkom klubu „Medveščaku“ i pomenutoj Korčuli. Krajem prethodne decenije dovođen je u vezu sa Partizanom, kao opcija da zameni Dejana Udovičića, ali sve je ostalo na nivou mogućnosti.
Pre trenerskog rada u vaterpolu, naravno iza sebe je ostavio igračku karijeru, nastupajući za kasnije šampione Evrope, Primorac i Jug, odnosno Đenovu i Katanju, članove najvišeg ranga italijanskog vaterpola.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa