11. avgust 2011.11. avg 2011.
OSMA SMOTRA IZVIĐAČA SRBIJE

STO GODINA MLADOSTI

Više od 2.000 izviđača iz Velike Britanije, Izraela, Malezije, SAD, Italije, Finske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, povodom Osme smotre izviđača Srbije borave u Šapcu
Smotra izviđača Srbije organizuje se svake četvrte godine. Ovaj put, reč je o osmom okupljanju, izuzetno značajnom iz razloga što obeležavamo sto godina od osnivanja skautizma u Srbiji. Naime, 1911., u Srbiji je osnovano prvo udruženje izviđača, a ista ta organizacija je bila jedna od šest skautskih organizacija koje su formirale Svetski skautski pokret ““ rekao je Velimir Milošević, starešina Osme smotre izviđača Srbije, i napomenuo da sa preko 32 miliona članova, skautska organizacija predstavlja najmasovnije udruženje mladih u svetu.
Na smotri će učestvovati više od 2.000 izviđača iz trinaest svetskih zemalja. Za njih je ovom prilikom organizovan raznovrstan program.
- Prilikom planiranja aktivnosti za naredne dane vodili smo se idejom da naši gosti budu konstantno angažovani, od buđenja koje će biti svako jutro u sedam časova, do povečerja koje je zakazano za 23 sata. Naime, u okviru smotre je organizovano pet naselja. U svakom od njih će biti smešteno 400 izviđača. Oni će imati svoje rukovodstvo, koje će nadgledati centralni tim i načelstvo. Teritorijalno, sadržaj je organizovan na području Šapca i delom Sremske Mitrovice. Od subote, pa u narednih pet dana, po jedno od naselja će dolaziti na Stari grad gde će biti upriličena takmičenju na vodi. Drugo naselje će ići u Zasavicu i u Sremsku Mitrovicu u posetu muzeju i ostacima rimskog grada. U Zasavici smo pripremili različite radionice i vožnja brodom. Sledeća aktivnost je na hipodromu. Tamo smo postavili veštačku stenu na kojoj će biti takmičenje u penjanju. U istom ambijentu biće organizovan test o poznavanju životinja, takmičenje u hajdučkim veštinama. Učesnici se uveče vraćaju na Letnjikovac na večeru, priređujemo kulturno umetnički program, promociju filomova o nacionalnim parkovima Srbije. Na Letnjikovcu će svaki dan u toku trajanja smotre ostajati po dva naselja za koja su planirana sportska takmičenja, radionice u okviru kojih će se uz pomoć profesora Škole za umetničke zanate upoznati sa različitim tradicionalnim veštinama obrade drveta, kamena, gline. I tako u krug. Dok svako od pet naselja ne prođe sve etape ““ kaže Milošević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa