16. jul 2020.16. jul 2020.
NADAM SE SUNCU SA ISTOKA
STONI TENIS: MITAR PALIKUĆA

NADAM SE SUNCU SA ISTOKA

Bronzani paraolimpijac obezbedio mesto na Igrama u Tokiju. Strah da li će ih uopšte biti zbog zdravstvene situacije. Ambicije medalja. Pripreme uslovljene korona situacijom. Naredne godine predviđeno Evropsko prvenstvo kao najbolja provera pred Japan
Ovaj vek je počeo kao jedna od najtalentovanijih fudbalera Podrinja, nosio je dres Mačve, a onda se život u odeždi nesreće na radom mestu poigrao i sjajnog fudbalera osudio na invaliditet. Promenio je život sportisti, ali nije ga odvojio od sporta. Započeo je da igra stoni tenis i od prve partije do velikih uspeha proteklo je svega nekoliko godina. Ubrzo je iz šabačkog kluba Mačva prešao u najbolji u Srbiji, novosadski „Spin“, postao reprezentativac, usledile su medalje na najvećim takmičenjima i rađao se olimpijski san. To je MITAR PALIKUĆA.
Trebalo je po plasmanu na rang listi da bude već u Londonu 2012. godine na Paraolimpijskim igrama, ali je organizator imao pravo na specijalnu pozivnicu nauštrb našeg sugrađanina. Četiri godine kasnije mu niko mesto u „plovidbi januarskom rekom“, gde se u večnost upisao bronzom. Nedavno je zvanično potvrđeno da će biti i u Tokiju 2021. godine. Bio bi i da su Paraolimpijske igre priređene i ove.
-Pre proglašenja pandemije i svih reprekusija koje su usledile usled toga, bio sam, recimo 98% na Paraolimpijskim igrama. Postojala je samo minimalna šansa da se poklope niz mojih slabih rezultata i uspeha onih ispod mene na rang listi pa da to bude ugroženo. Otkazani su neki turniri, održan je samo jedan od prekida, ali nije uticalo, ne samo na plasman na Igre, već i poziciju na rang listi.
Obezbeđen plasman na Igre ovog leta ne garantuje igre, ne samo tebi, već i svim olimpijcima i paraolimpijcima. Upitno je i samo takmičenje.
-To je najteže, ponosan sam i presrećan što sam obezbedio učešće na drugim uzastopnim Igrama, ali celokupna situacija kvari radost i generalno mi stvari ne izgledaju dobro da bi Tokijo 2021. bio izvestan. Bez pronalaska vakcine su male šanse da uopšte bude Igara. Čuo sam da ni javnost u Tokiju nije baš pristalica dolaska sportista i navijača iz celog sveta, te je nad svime veliki znak pitanja. Nadam se da će biti znatno bolje usokoro i da ćemo gledati sunce u zemlji izlazećeg sunca.
Pominje se opcija Igara bez publike?
-Mislim da to ne bi bilo to bez publike i da bi mnogo izgubilo na draži. Sve što možemo je da sačekamo i vidimo.
Ukoliko otkažu Igre sve pada u vodu, ali za sada moramo govoriti kao da će turnira biti i hodati tom stazom nade. U odnosu na turnir u Brazilu kakva će biti konkurencija?
-Manje više je u pitanju sličan sastav učesnika. Sakandinavci, Nemci, Francuzi, Italijani, reprezentativac Turske i drugi su uvek dobri. Engleska ima izuzetno kvalitetnog igrača, bio je blizu da se kvalifikuje, ali je iz meni nepoznatog razloga propustio kvalifikacioni turnir gde je mogao da se umeša u borbu. O favoritima je teško govoriti u ovom trenutku, forma može značajno da se promeni za godinu dana. Ne znamo koja od planiranih međunarodnih takmičenja će biti organizovana.
Posle osvojene medalje u Riju, novo postolje je cilj?
-To mi je želja, nadam se da ću biti u dobroj formi dovoljno da ostvarim takav uspeh. Trudim se uvek da ne budem preokupiran rezultatom, već svojom igrom. Sreća je uvek potrebna u sportu, ali i ona treba da se zasluži. Nadam se da ću se spremiti fizički i psihički kako bih bio na nivou najvećeg takmičenja. Rezultat će doći, a i da ne bude, želim da nemam šta sebi da zamerim na kraju. Želim da ispunim svoja očekivanja i da obradujem porodicu, prijatelje, saigrače, trenere i sve koji su uz mene
Može li se govoriti o planu priprema, turnirima gde će se formirati i proveravati forma?
-Za sada teško. Ponovo je stanka sa takmičenjima. Do kraja ove godine, nadamo se, da će biti prilike za neke turnire u Srbiji, treninge, a u narednoj su u planu međunarodni turniri i predviđeno je Evropsko prvenstvo. Sve sada ima uslov ako se epidemiološka situacija popravi.
U većini sportova su Olimpijske i Paraolimpijske igre najvažnije takmičenje i čitav zrenažni proces je baziran na četvorogodišnjim olimpijskim ciklusima. Koliko je tebi značio ovaj, ispostavlja se, produženi, petogodišnji plan?
-Mislim da sam zreliji kao igrač. Uspeh u Riju je bio veliki, ali nisam želeo da s tim ispunjenjem sna sportski stagniram. Sve gde sam nastupao dalo je novo iskustvo i automatski je i pristup drugačiji. Sportsko uzbuđenje uvek postoji, zbog toga je sport sjajna stvar, ali iskustvo umanjuje tremu i onda je osnova za dobre rezultate jača. Prethodne godine sam ostvario jedan od najvećih rezultata u karijeri, svakako najbolji na Evropskim prvenstvima, osvajanjem drugo mesta. U Brazilu sam bio debitant, a Bože zdravlja, u Japan nosim iskustvo učesnika.

Četiri pobede do bronze
U carskoj prestonici Mitar Palikuća nastupa u klasi 5, jednoj iz sedećih kategorija, isto kao i u Brazilu. Bronzu je pre četiri godine osvojio pobedama nad Depergolom iz Argentine 3:0 u grupi, Korejancem Kijongom 3:0 u osmini finala, Egipćaninom Tolbom 3:1 u četvrtfinalu. U borbi za bronzu porazio je velikog rivala Urhauga iz Norveške 3:1. Poražen je u grupi od Min Čena iz Tajpeha i u polufinalu od Nemca Bausa.


Kvintet već siguran
Stonoteniska ekspedicija Srbije za Paraolimpijske igre je već brojna. Osigurano je više mesta.
-Borislava Perić-Ranković, olimpijska šampionka i Nada Matić koja je osvojila dve medalje pre četiri godine, moje klupske koleginice su takođe sigurne. Ana Prvulović, takođe iz Novog Sada, ali iz drugog kluba se kvalifikovala i Goran Perlić, momak iz Zrenjanina. Pet je, dakle, sigurno, a u aprilu je još jedan kvalifikacioni turnir u Sloveniji, gde postoji šanse da tu bude još neko, navijaćemo za svakog od naših predstavnika.


D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa