23. jul 2020.23. jul 2020.
Korona posebno opasna po alergične
POČINjE SEZONA AMBROZIJE

Korona posebno opasna po alergične

„Ukoliko se na neku od težih alergijskih reakcija nadoveže kovid, koji bi izazvao pneumoniju došlo bi do izuzetno komplikovane situacije. Ono što je siguran simptom koji pravi razliku je temperatura, jer alergiju nikada ne prati temperatura“, navodi dr Jelica Kampić Spirovski, specijalista medicine rada iz Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“
Kraj jula i početak avgusta predstavljaju i početak muka za sve one koji su alergični na ambroziju. Nažalost, u našoj zemlji je u jeku i epidemija koronavirusa. Kako i jedno i drugo „napadaju“ disajne organe, po alergične od ambrozije dodatno je rizično da se zaraze ovim virusom.

-Alergija na ambroziju može imati blag i bezazlen oblik, ali se može razviti i astma, pa i težak oblik astme. Zabeleženo je, mada se jako retko dešava, da reakcija na ambroziju bude tako jaka da dođe do smrti. Ukoliko se na neku od težih alergijskih reakcija nadoveže kovid, koji bi izazvao pneumoniju došlo bi do izuzetno komplikovane situacije, navodi dr Jelica Kampić Spirovski, specijalista medicine rada iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

Naša sagovornica poručuje svima koji znaju da imaju alergiju na ambroziju da na internetu prate kolika je koncentracija ambrozije u vazduhu, što zavodi za javno zdravlje objavljuju. Ove godine pacijenti još nisu počeli da se žale na ovaj problem.

Simptomi koji prate alergiju i virus mogu biti slični, ali postoje i bitne razlike. Situaciju sa koronom dodatno otežava to što se radi o novom virusu, o kom se svakog dana saznaje nešto novo i koji se kod svakog ispoljava individualno. Ipak, postoje smernice koje treba pratiti i koje ukazuju na to da se treba javiti lekaru zbog virusa.
-Simptomi koji su zajednički za alergiju i virus su grebanje u grlu, kašalj, dok je za alergije tipično peckanje u očima i svrab očiju i ušiju, kijavica, može da dođe do slivanja sekreta niz grlo. Osobe koje imaju alergiju na ambroziju to prepoznaju. Kašalj kod kovida, pogotovu ako postoji upala pluća, je specifičan – uporan, na mahove, neprekidan i može dovesti do zacenjiva.

Takođe, za kovid je karakterističan umor i bol u mišićima. Ono što je siguran simptom koji pravi razliku je temperatura, jer alergiju nikada ne prati temperatura, navodi dr Kampić Spirovski.
Međutim, nemaju ni svi zaraženi koronavirusom temperaturom.

„Čuveni“ asimtomatski slučajevi nemaju nijedan simtpom. Iako je to dobro po njih, nije dobro po ljude sa kojima su u kontaktu, jer kao nosioci virusa mogu da ga prenesu na druge.

-Za asimptomatske slučajeve se smatra da su zarazni. Iako se virus izbacuje najčešće kašljanjem i kijanjem i oni mogu da izbacuju kapljice virusa u kojima su čestice dok govore ili ako pevaju, na primer. Osobe koje imaju simptome su najzaraznije dva do tri dana pre pojave simptoma i za vreme njihovog trajanja, kaže naša sagovornica.

Građani su prilično zbunjeni koronavirusom. Ako izuzmemo one koji „Ne veruju u koronu“ sa druge strane postoje i oni koji se testiraju po nekoliko puta, čak i bez ikakvih konkretnih simptoma, možda samo zato što im se „nešto čini“. Međutim i lekarima je još uvek dosta toga nejasno. Pre svega, zašto neko nema simptome uošte, ili su oni veoma blagi, a neko dospe do respiratora ili izgubi život.

-Velika pažnja naučnika je usmerena na to zašto se kod nekog javlja izuetno teška klinička slika, a kod nekog blaga. Ne zna se još uvek zašto kod nekog dođe do tako nagle i jake upale pluća, gde se ogromnom brzinom gubi plućno tkivo i kapilari. Moguće je da neko ko je mlad i zdrav umre za 24 ili 48 sati. Prve simptome ne oseti ili ih zanemari. Kovid ne deluje samo na pluća, iako je to njegova najteža forma, nego i na bubrege i na centralni nervni sistem, kaže naša sagovornica.

Temperatura je jedan od najsigurnijih znakova, pogotovu ako se pojavi u roku od sedam dana od kontakta sa nekim ko je zaražen. Posebnu pažnju treba da obrate i oni koji su bili na nekom dešavanju sa više ljudi ili rade na takvom poslu da su u kontaktu sa mnogo ljudi, a nisu imali adekvatnu zaštitu.

-Porast temperature uglavnom ukazuje na upalu pluća. Za razliku od gripa koji počinje naglom visokom temperaturom, temperatura kod kovida je drugačija. Ima talasast oblik – ima je, pa nema. Jednokratno merenje nije pouzdano. Pored toga, veoma česti simptomi su slabost u mišićima, umor, glavobolja. Gubitak čula mirisa je čak pouzdaniji i prepoznatljiviji od temperature. Kod nekih slučajeva i ostane samo na tom simptomu i ne razvije se teža klinička slika, kaže dr Kampić Spirovski.

Svi pacijenti sa temperaturom sada se upućuju u kovid ambulantu. Tamo se obavlja pregled i postoje jasni pokazatelji na osnovu kojih će neko biti testiran na kovid.
-Pored pregleda, radi se i analiza krvne slike i neki elementi su tipični za kovid. Pad leukocita i limfocita ukazuje na virusnu infekciju. Promene na plućima ne moraju da se čuju. Zavisno od simptoma, pacijent će biti upućen na snimanje pluća na rentgen, a još pouzdaniji za otkrivanje upale pluća je skener, navodi naša sagovornica.

Koliko je nevidljivi neprijatelj „opasan“ govori i činjenica da testovi mogu biti negativni, zbog toga što se virus „spustio“ na pluća i više ga nema u brisu koji se uzima iz grla i nosa, a takođe i rentgen ume da pokaže čista pluća, da bi se upala otkrila tek na skeneru. Iako se u početku goovrilo o rizičnim i manje rizičnim grupama, drugi talas, ili drugi pik prvog talasa je pokazao da svi spadaju u prvu grupu.

Rezime
Razloga za strah od kovida ima: ako se pojavi temperatura viša od 37 stepeni koja prati umor, opštu slabost, kašalj, glavobolju; ako je postojao kontakt sa kovid pozitvnom osobom u prethodnih sedam dana ili ako je uopšte postojao kontakt sa velikim brojem ljudi, a javi se neki od ovih simptoma i traje duže od jednog dana.


Pravu masku nositi na pravi način
Dr Jelica Kampić Spirovski apeluje na sve koji pate od alergije na ambroziju da u narednom periodu izbegavaju nepotrebne kontakte i da obavezno nose adekvatne maske i na pravi način, što treba da rade i svi ostali.

-Veoma često viđam ljude koji nose neadekvatne maske ili ih ne nose pravilno. Nose masku tako da pokrije usta, ali ne i nos, a najviše virusa ulazi kroz nos. Takođe, gumice na maskama su preduge pa maska stalno spada i diraju je rukama. Platnene maske su izuzetno efikasne, ali treba da su troslojne, sa dva sloja sintetike i jednim, spoljašnjim, od pamuka. Epidemiolške su za naše uslove skupe i one nisu efiskasne sve dok traju, nego samo šest sati, odnosno svaki dan ih treba menjati.
M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa