23. jul 2020.23. jul 2020.
Zaštita maline posle završene berbe

Zaštita maline posle završene berbe

Potrebno da se nakon obavljene berbe u zasadima maline izvrši sečenje i uklanjanje starih izdanaka. Rezidbu obaviti što je moguće niže do zemlje, zatim ostaviti te izdanke da se lagano svenu i sasuše (3-5 dana)
Zaraženi pupoljci, koji se nalaze u pazuhu lista, uglavnom propadaju tokom zimskog perioda i iz njih se ne razvija rodna grančica. Od pravilnog razvoja i nege ovogodišnjih izdanaka maline zavisi u mnogome njihovo zdravstveno stanje i rod u narednoj godini. Zbog toga je potrebno da se nakon obavljene berbe u zasadima maline izvrši sečenje i uklanjanje starih izdanaka. Rezidbu obaviti što je moguće niže do zemlje, zatim ostaviti te izdanke da se lagano svenu i sasuše (3-5 dana), što je potrebno da bi se mladi izdanci adaptirali na jače osunčavanje, a zatim ih rezidbom iznad prve, pa iznad druge žice lagano ukloniti, da se ne oštete novi izdanci. Po dužnom metru špalira odabrati oko 10 zdravih i dobro formiranih izdanaka. Ostale mlade izdanke, a naročito one obolele ili oštećene orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka.
Za zaštitu od bolesti treba koristiti fungicide kao što su: Quadris, Promesa, Quin ili Azaka (azoksistrobin) 0,075% ili Acord (tebukonazol) 0,075%.
Slobodan Gošić PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa