23. jul 2020.23. jul 2020.
Borba protiv alergena
Suzbijanje korova ambrozije na javnim površinama

Borba protiv alergena

Košenje korova Ambrozije pre cvetanja. Značajno i na gradskom i na seoskom području. U JKP „Stari Grad“ navode da se tretira na svim lokacijama koje su pod njihovom ingerencijom. Prijavljivanje nesavesnih vlasnika privatnih parcela
Alergični na polen ambrozije sa zebnjom iščekuju avgust i septembar svake godine kao period u kome ih očekuju brojne poteškoće iskazane kroz različite alergijske reakcije. Težina manifetsacija zavisi od godine, odnosno koncentracije polena u vazduhu, a želja Javno-komunalno preduzeće „Stari Grad“ je da košenjem u određenim vremenskim intervalima zastupljenost polena u vazduhu umanje, ističu u preduzeću. Proces suzbijanja započeo je u sredu.
-Trudimo se da suzbijemo korov na što više lokacija. Delujemo po programu, tokom dana pokrivamo sedam, osam lokacija. Naravno, ukoliko se ambrozija detektuje u blizini područja koje nije po programu, takođe odmah istu uklanjamo. Preduzeće pokriva 105 hektara površina i na tom području uništavamo ambroziju gde god je registrujemo – istakao je Darko Nikolić poslovođa Gradskog zelenila.
U Komunalnoj policiji apostrofiraju da na mnogo privatnih površina o kojima vlasnici ne vode brigu, pojavljuju se velike količine ambrozije što stvra probleme.
-Mnogo je neuređenih površina na području grada, uglavnom privatnih, ali ima i javnih. Pozivamo sugrađane da nam skrenu pažnju na neuređene javne površine koje su idealne za rast i cvetanje svima poznatog korova kako bi bile uređene, ali i da nam prijave privatne katastarske parcele koje su neuređene. U vreme epidemije kontakt telefonom je i najbrži i najbezbedniji i apelujem da nas sa informacijama kontaktiraju na brojeve 015/345-700 i 015/341-919 kako bi mi mogli da postupamo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima – rekao je šef prve područne organzacione jedinice Komunalne policije Nenad Ilić.
Druga polovina jula je pravo vreme za uništavanje ambrozije i period u kome se poljoprivrednicima savetuje da deluju protiv opasnog korova.
-Pre nego što donese polen, treba je uništiti. Može biti uništena mehanički kao što se čini u gradu, a može se tretirati i hemijski. Velika većina to već radi, ali onim poljoprivrdnicima koji to ne čine upućujem savet, apel da na svojim njivama, strništima unište korov. Teške tanjirače i plugovi su idealni za mehaničko uništavanje ili sredstvima za hemijsko uklanjanje – dodao je Predrag Srdanović iz Direkcije za poljoprivredu grada Šapca.
Nadležni su podvukli da je ovog leta delovanje protiv ambrozije u toliko značajnije, jer je vreme epidemije Kovida 19, te su sugrađani čiji imuni sistem vodi borbu sa alergijom, manje otporni i na pomenuti virus.

D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa