30. jul 2020.30. jul 2020.
U KOVID AMBULANTI SVE  VIŠE KONTROLNIH PREGLEDA
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ŠAPCU

U KOVID AMBULANTI SVE VIŠE KONTROLNIH PREGLEDA

Aktivno obolelih na teritoriji grada ima 1.281 osoba. Ukupan broj uzetih uzoraka od početka epidemije je 6. 642. Što se tiče broja kontakata u izolaciji, on iznosi 2.244. U privremenoj kovid bolnici koja se nalazi u sali ekonomske škole još uvek nema primljenih pacijenata. U OB Šabac se nalazi 275 hospitalizovanih lica
Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje od ponedeljka do utorka i redovne konferencije za medije, registrovano je 28 pozitivnih slučajeva na kovid 19, kao i 13 prijema u Opštoj Bolnici Šabac. Na respiratoru se nalazi 11 pacijenata. Dogodio se jedan smrtni slučaj.
-Ukupan broj obolelih od početka epidemije u Šapcu je 1.788 lica. Dve trećine obolelih iz celog okruga je bilo na teritoriji grada Šapca. U ponedeljak 27.07. testirano je 133 lica od kojih je pozitivno 28. Mere koje smo uveli i predložili su počele da daju rezultate – rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje doktor Branko Vujković i dodao da su sugrađani počeli da se pridržavaju mera, da nose maske i vode računa o fizičkoj distanci. U drugom piku prvog talasa što se tiče mortaliteta uglavnom su u pitanju starija lica, od oko 70 godina
Istakao je i da je ukupan broj izlečenih u našem gradu 435. Aktivno obolelih na teritoriji grada ima 1.281 osoba. Ukupan broj uzetih uzoraka od početka epidemije je 6. 642. Što se tiče broja kontakata u izolaciji, on iznosi 2 244.
U privremenoj kovid bolnici koja se nalazi u sali Ekonomske škole još uvek nema primljenih pacijenata. U OB Šabac se nalazi 275 hospitalizovanih lica.
-Privremena bolnica je stavljena u pogon. Sad, kao i pre, kada je u prvom naletu Štab za vanredne situacije doneo odluku o otvaranju privremene kovid bolnice, tada je bolnica formirana. Trpeo sam različite napade, kako je to neopravdano, bacanje para. Tada je doneta odluka da s obzirom na scenario koji tada nije bilo moguće proceniti, treba imati nešto takvo na raspolaganju. Naša ideja je bila da u tom trenutku, veliki broj ljudi dobije priliku da se na najbolji mogući način leči bolje nego u drugim bolnicama, kao na primer na sajmu. Sada se ispostavilo da ono što je u tom trenutku promišljeno na osnovu broja obolelih i povećanja tog broja, dobili smo upit da se ta bolnica otvori. To je i tad i sad opravdana odluka. Dobro je što ta bolnica ne prima pacijente, dobro je da su kapaciteti bolnice dovoljni, ali nikad se ne zna šta će biti – istakao je komandant štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.
-U protekla 24 sata (ponedeljak-utorak) u Domu zdravlja pregledano je 237 pacijenata. Od toga je bilo 65 prvih pregleda a 172 kontrolna. Dakle, sve je više kontrolnih testova. U nedelju je testirano 68 pacijenata PSR testom - navodi direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” , Jasmina Stanković.
Doktorka Stanković takođe navodi da su u svakodnevnoj komunikaciji sa koordinatorom privremene kovid bolnice za koju je obezbeđeno osam doktora, 16 medicinskih sestara kao i šest higijeničarki.
Policijska uprava je do zaključenja ovog broja kontrolisala 1. 149 sugrađana od kojih je 1. 130 telefonskim putem, 19 nenajavljeno na adresu. Nije bilo osnova za pokretanje krivičnih postupaka jer su sva lica poštovala meru samoizolacije.
-Odeljenje komunalne policije je uručilo u ponedeljak 64 rešenja o samoizolaciji sanitarne inspekcije - naveo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.
-Prema dopisu ZZJZ od 26. juna Štab je doneo naredbu i naložio da se u gradu Šapcu primenjuju sve mere koje je Zavod naložio. Istovremeno važi i uredba republičkog krzinog štaba koji dozvoljava ovakve skupove. Grad nije učestvovao u organizaciji skupova 19. i 20. juna ali je republički Štab svojom uredbom dozvolio skupove takve vrste. Da bi počeli da sprovodimo mere u našem gradu bilo je neophodno da se uspostavi vanredna situacija – odgovorio je Vasić na pitanje novinara o organizaciji manifestacija tokom juna meseca.

Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa